Κάποια παιδιά δεν ενθουσιάζονται ποτέ με την πιπίλα ως αντικείμενο. Άλλα τη λατρεύουν ως μωρά, αλλά την εγκαταλείπουν με ευκολία όταν μεγαλώσουν λίγο. Δεν είναι και λίγα όμως εκείνα, που δείχνουν να… δένονται όλο και περισσότερο μαζί της όσο μεγαλώνουν. Γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Και κυρίως, υπάρχει τρόπος να το βοηθήσετε να την αφήσει στο παρελθόν πριν… μπει στην εφηβεία;
Γιατί του αρέσει τόσο πολύ;
Κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι το μοναδικό αντικείμενο που αγαπάει τόσο πολύ σε αυτή την περίοδο της ζωής του. Ιδιαίτερα μετά τον πρώτο χρόνο, όταν αρχίζουν να εξερευνούν περισσότερο το περιβάλλον τους, τα παιδιά έχουν την τάση να καταφεύγουν σε αντικείμενα που τα κάνουν να νιώθουν ασφάλεια. Τέτοια είναι τα λούτρινα αρκουδάκια που παίρνουν αγκαλιά για να κοιμηθούν και φυσικά η πιπίλα που τα παρηγορεί αποτελεσματικά εδώ και τόσο καιρό!
Θα την αφήσει ποτέ;
Τα περισσότερα νήπια σταματούν να ενδιαφέρονται για την πιπίλα τους πριν συμπληρώσουν τα τέσσερα έτη, με την πλειοψηφία τους να την εγκαταλείπει λίγο μετά τα τρίτα γενέθλια. Ορισμένα παιδάκια, όμως, χρειάζονται λίγη βοήθεια για να την απαρνηθούν.
Πώς μπορώ να το βοηθήσω;
Πρώτα από όλα, βεβαιωθείτε ότι είναι απαραίτητο να επισπεύσετε τη διαδικασία. Ο παιδίατρός σας μπορεί να σας πει με σιγουριά αν το μικρό σας έχει παραμεγαλώσει για την αγαπημένη του συνήθεια. Σε περίπτωση που σας επιβεβαιώσει ότι έχει έρθει η ώρα… του αποχωρισμού, μπορείτε να κάνετε τα εξής:
- Βάλτε όρια: Μην απαγορεύσετε αμέσως τη χρήση της πιπίλας, αλλά σταδιακά ζητήστε του να μην τη χρησιμοποιεί σε ορισμένα δωμάτια ή περιστάσεις. Για παράδειγμα, μπορεί να την κρατά πριν τον ύπνο ή όταν βρίσκεται στο δωμάτιό του, όχι όμως όταν είναι στο σαλόνι ή όταν παίζει με τα παιχνίδια του.
- Δώστε του κίνητρο: Συγχαρείτε το για όλα εκείνα τα πράγματα που κάνει ως “μεγάλο παιδί” και εξηγήστε του ότι τώρα που μεγαλώνει κι άλλο, σιγά – σιγά δεν θα θέλει πια την πιπίλα του, όπως και τα υπόλοιπα μεγάλα παιδιά. Φροντίστε όμως να μην το διατυπώσετε με τρόπο που να το κάνει να νιώσει ότι το μειώνετε.
- Μην το πιέσετε: Όπως είπαμε, η πιπίλα είναι ένας τρόπος να καθησυχάζει το άγχος του. Επομένως, αν του προσθέσετε και ένα ακόμη, τα αποτελέσματα σίγουρα δεν θα είναι τα επιθυμητά.
- Αποσπάστε την προσοχή του: Όταν ζητά την πιπίλα του σε στιγμή ή χώρο που έχετε ορίσει ότι δεν θα πρέπει να τη χρησιμοποιεί, μην το μαλώσετε. Αντί για αυτό, αποσπάστε του την προσοχή με μια δραστηριότητα που να την αντικαθιστά: Για παράδειγμα, μπορείτε να φτιάξετε μαζί σαπουνόφουσκες, να του δώσετε ένα υγιεινό σνακ ή να τραγουδήσετε.
- Χαλάστε τη: Η πιπίλα δεν θα είναι και τόσο απολαυστική αν της κάνετε μερικές τρύπες που θα την ξεφουσκώσουν. Αυτή η μέθοδος μπορεί να είναι πιο ύπουλη, όμως συνήθως έχει άμεσα αποτελέσματα.
- Παρηγορήστε το: Αντί να καταφεύγει στην πιπίλα, μπορεί πάντα να φωλιάσει στην αγκαλιά σας! Κάντε το να το θυμηθεί, αυξάνοντας την τρυφερότητά σας απέναντί του.