Τρία μυστικά για χαρούμενα παιδιά

Δίνουμε στα παιδιά τις δεξιότητες για να ανακάμψουν από τις αποτυχίες, παραμένοντας χαρούμενα.
31 Μαρτίου 2020 | 06:00

Η βαθύτερη επιθυμία κάθε γονιού είναι να βλέπει το παιδί του ευτυχισμένο. Κάθε γονιός θέλει να βλέπει τα παιδιά του να μεγαλώνουν και να εξελίσσονται, ώστε να γίνουν υπεύθυνοι ενήλικες με φιλοδοξία και πλάνο για να εκπληρώσουν κάθε τους όνειρο. Ωστόσο, πόσο έλεγχο έχουν οι γονείς στην χαρά των παιδιών; Υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να ενισχύσουμε το αίσθημα της χαράς, είναι όμως σημαντικό να βοηθήσουμε το παιδί να καταλάβει ότι η πραγματική χαρά πηγάζει από μέσα μας. Είναι εξίσου σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά ότι η πραγματική χαρά δεν έρχεται μετά την ολοκλήρωση ενός έργου ή την υλοποίηση ενός στόχου αλλά υπάρχει μέσα μας καθ όλη την διάρκεια της προσπάθειας. Η πραγματική χαρά έρχεται από την καθημερινή και αβίαστη προσπάθεια, ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα.

Ενισχύστε τους συναισθηματικούς δεσμούς

Ένας σίγουρος τρόπος για να ενισχύσετε το αίσθημα της χαράς και της ασφάλειας στο παιδί είναι να το κάνετε να νιώσει ότι είναι συναισθηματικά δεμένο μαζί σας αλλά και με την υπόλοιπη οικογένεια, τους φίλους του, ακόμα και τους γείτονες. Αυτό σημαίνει ότι θα ήταν καλό να νιώθει ότι το περιβάλλει καθημερινά το αίσθημα της αγάπης, της κατανόησης και της αναγνώρισης, όχι μόνο προς τα εκείνο αλλά και προς τους γύρω του. Με αυτόν τον τρόπο θέτετε τις βάσεις για την ισορροπημένη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού, που γνωρίζει να αγαπά τους άλλους αλλά και τον εαυτό του.

Μην καταβάλετε υπερπροσπάθεια

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την μακροχρόνια ευτυχία του παιδιού είναι να σταματήσετε να καταβάλετε υπερπροσπάθειες για να το κρατήσετε χαρούμενο βραχυπρόθεσμα. Η πραγματοποίηση κάθε επιθυμίας του παιδιού, μπορεί να το κάνει χαρούμενο αλλά δεν προετοιμάζεται για τον πραγματικό κόσμο έτσι. Αντίθετα μένει σε μια φούσκα και πιθανότατα θα δυσκολευτεί όταν έρθει η στιγμή να δημιουργήσει την δική του καθημερινότητα και να αντιμετωπίσει τις πραγματικές συνθήκες. Αρκετοί γονείς που αισθάνονται υπεύθυνοι για τα συναισθήματα των παιδιών τους, δυσκολεύονται να τα αφήσουν να νιώσουν θυμό, θλίψη ή και απογοήτευση. Για να ξεφύγετε από τις ενοχές είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι δεν είστε υπεύθυνοι ούτε μπορείτε να καθορίσετε πόσο χαρούμενο είναι το παιδί.

Δώστε χώρο για την επιτυχία και την αποτυχία

Για να ενισχύσετε την αυτοεκτίμηση του παιδιού, δοκιμάστε να εστιάσετε στην προσπάθεια, δίνοντας του ευκαιρίες να δοκιμάζει νέα πράγματα. Όταν βλέπετε το παιδί να προσπαθεί, θα ήταν καλό να μην επεμβαίνετε, ακόμα και αν διαπιστώνετε ότι δυσκολεύεται. Αφήστε το να δοκιμάσει μόνο του να βρει λύση, καθώς μόλις τα καταφέρει το ηθικό του θα ανέβει και κάθε φορά που συναντά μια δυσκολία, θα αντλεί δύναμη από την προηγούμενη νίκη του. Παράλληλα, θα ήταν καλό να το αφήνετε να κάνει και λάθη, αφού μόνο μέσα από αυτά μπορεί να μάθει και να εξελίξει τις γνώσεις του με την πάροδο του χρόνου.

Πρόσφατα Άρθρα
Εφηβεία: 3 tips για καλύτερη επικοινωνία 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γιατί με αγνοεί το παιδί; 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι σχέση έχει η δημιουργικότητα με την αυτοπεποίθηση; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:29
Πώς συνδέεται ο χαρακτήρας του παιδιού με τον ύπνο; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:28
Χριστούγεννα: Να κρατήσουμε ζωντανό τον μύθο του Άγιου Βασίλη; 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Για να εμφυσήσoυμε την καλοσύνη στα παιδιά μας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Απλά tips για να δημιουργήσετε υγιή προσκόλληση με το παιδί σας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Μοναξιά: Πώς βοηθάμε τους εφήβους μας να την αντιμετωπίσουν; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Πόσα δώρα να κάνουμε στο παιδί τα Χριστούγεννα; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Social media: «Φίλος» ή απειλή; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
«Συναισθηματικοί managers»: Μη γίνετε τέτοιοι γονείς 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι είδους άτομο θέλετε να γίνει το παιδί σας; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Επιτυχημένα παιδιά: Το soft skill που είναι πιο χρήσιμο κι απ’ το IQ 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι μας διδάσκουν τα 7χρονα για την ειλικρίνεια 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Να εμπλέκονται οι έφηβοι στις διαφωνίες μας; 15 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version