Θέτω σε κίνδυνο το παιδί μου όταν το αγκαλιάζω;

Μέχρι πού πρέπει να φτάνουν τα μέτρα προφύλαξης της οικογένειάς μας από τον νέο κοροναϊό;
1 Απριλίου 2020 | 06:00

Αν κάποιος σας έλεγε τον Νοέμβριο – ή ακόμα και τον Φεβρουάριο – ότι μια πανδημία θα μας ανάγκαζε να περάσουμε την Άνοιξη κλεισμένοι στο σπίτι, το πιθανότερο είναι ότι θα σας ακουγόταν παρανοϊκό. Κι όμως, αυτό ακριβώς το σενάριο ζούμε όλοι μας αυτή τη στιγμή, καθαρίζοντας μετά μανίας πόμολα, προϊόντα που φτάνουν στο σπίτι μας από το σούπερ μάρκετ, φορώντας γάντια σε κάθε μας εξωτερική μετακίνηση και πλένοντας τα χέρια μας πιο συχνά από ό,τι θα φανταζόμασταν ποτέ ότι θα το κάνουμε. Η καθημερινότητα της πανδημίας εξακολουθεί να μας είναι ανοίκεια. Ανακαλύπτουμε τους νέους κανόνες με πειράματα και λάθη και διαρκώς έχουμε και μια καινούργια απορία. Για όσους από εμάς μεγαλώνουμε παιδιά σε αυτή τη δύσκολη εποχή, ίσως το πιο βασανιστικό ερώτημα να είναι το παρακάτω: Πρέπει να σταματήσουμε να αγγίζουμε τα μικρά μας μέχρι όλη αυτή η ιστορία να φτάσει στο τέλος της;

Αχρείαστο φάρμακο με πολλές παρενέργειες

Όσο σχολαστικά και αν καθαρίζουμε, είναι πρακτικά αδύνατο να περιορίσουμε τον ιό άπαξ και περάσει το κατώφλι του σπιτιού μας. Μοιραζόμαστε τον ίδιο αέρα, τις ίδιες επιφάνειες, το ίδιο μπάνιο και το ίδιο φαγητό με τα μέλη της οικογένειάς μας – και φυσικά, ακόμη και αν έχουμε την πρόθεση, δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα εμποδίσουμε το νήπιο από το να πέσει στην αγκαλιά μας.

Ευτυχώς, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών περνά τη νέα ασθένεια ασυμπτωματικά ή πολύ ελαφρά. Καθώς, όμως, τα μικρά μας μπορούν να μεταφέρουν τον κοροναϊό, εξακολουθεί να είναι σημαντικό να μην έρχονται σε επαφή με τη γιαγιά και τον παππού μέχρι να περάσει η κρίση.

Η δύναμη της αγκαλιάς

Στην πραγματικότητα, όχι απλώς δεν πρέπει να σταματήσουμε τις αγκαλιές, αλλά ίσως να είναι και πιο σημαντικές από ποτέ. Έρευνες έχουν δείξει ότι η έλλειψη σωματικής επαφής μπορεί να βλάψει όχι μόνο την ψυχολογία, αλλά και την ίδια την ανάπτυξη των παιδιών. Κατά τη διάρκεια στρεσογόνων περιόδων, όπως αυτή που περνάμε αυτή τη στιγμή, τα μικρά μας έχουν ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη από τη φροντίδα μας.

Πώς θα τα προστατέψουμε;

Πρώτα από όλα, λαμβάνοντας οι ίδιοι όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον ιό. Μην επιδιώξετε να συναντηθείτε με άλλα αγαπημένα πρόσωπα. Είναι δύσκολο για όλους μας, όμως αν τηρήσουμε τα μέτρα, σύντομα θα ξαναβρεθούμε όλοι μαζί. Περιορίστε τις μετακινήσεις σας στις απολύτως αναγκαίες και στην περίπτωση που ασκείστε έξω, αποφύγετε τα μέρη όπου γνωρίζετε ότι θα συναντήσετε πολλούς άλλους ανθρώπους. Προσπαθήστε να μην αγγίζετε το πρόσωπό σας, ιδίως όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους και κρατήστε τα χέρια σας όσο το δυνατόν πιο καθαρά.

Βεβαιωθείτε ότι τα γεύματα που τρώει η οικογένειά σας περιέχουν συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας, κάντε γυμναστική και κοιμηθείτε σωστά. Μάθετε στα παιδιά σας να βήχουν και να φτερνίζονται στον αγκώνα τους, αλλά και να πλένουν σωστά τα χέρια τους. Και συνεχίστε να τους προσφέρετε την αγάπη σας με τη μορφή της σωματικής επαφής. Την χρειάζονται περισσότερο από ποτέ.

Πρόσφατα Άρθρα
Γιατί πρέπει να μιλάμε περισσότερο στα παιδιά μας 23 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Άγιος Βασίλης: Μήπως το παιδί τον φοβάται; 23 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Εφηβεία: 3 tips για καλύτερη επικοινωνία 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γιατί με αγνοεί το παιδί; 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι σχέση έχει η δημιουργικότητα με την αυτοπεποίθηση; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:29
Πώς συνδέεται ο χαρακτήρας του παιδιού με τον ύπνο; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:28
Χριστούγεννα: Να κρατήσουμε ζωντανό τον μύθο του Άγιου Βασίλη; 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Για να εμφυσήσoυμε την καλοσύνη στα παιδιά μας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Απλά tips για να δημιουργήσετε υγιή προσκόλληση με το παιδί σας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Μοναξιά: Πώς βοηθάμε τους εφήβους μας να την αντιμετωπίσουν; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Πόσα δώρα να κάνουμε στο παιδί τα Χριστούγεννα; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Social media: «Φίλος» ή απειλή; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
«Συναισθηματικοί managers»: Μη γίνετε τέτοιοι γονείς 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι είδους άτομο θέλετε να γίνει το παιδί σας; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Επιτυχημένα παιδιά: Το soft skill που είναι πιο χρήσιμο κι απ’ το IQ 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version