Κοροναϊός : Χαμηλά έως μηδενικά τα αντισώματα ασθενών που ανάρρωσαν – Τι σημαίνει

Ανησυχητικά αποτελέσματα σχετικά με τη μαζική παραγωγή τεστ ανοσίας, αλλά και για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κοροναϊού, έφερε η έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες στην Κίνα
10 Απριλίου 2020 | 16:50

Ανησυχητικά αποτελέσματα σχετικά με τη μαζική παραγωγή τεστ ανοσίας, αλλά και για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κοροναϊού, έφερε η έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες στην Κίνα.

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, τα αντισώματα των ασθενών που κατά τη διάρκεια της νόσου εμφάνισαν ήπια συμπτώματα φαίνεται να είναι χαμηλά έως και μηδαμινά, μετά την ανάρρωση τους.

Οι παρατηρήσεις αυτές, σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν από την επιστημονική κοινότητα, θα δυσκολέψουν τόσο την εμφάνιση ανοσίας σε ένα μέρος του πληθυσμού, όσο και τη διαδικασία παραγωγής τεστ ανοσίας, καθώς και τη δημιουργία εμβολίου.

 

Η εν λόγω έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Φουντάν, οι οποίοι ανέλυσαν δείγματα αίματος από 175 ασθενείς που είχαν πάρει εξιτήριο από κλινική της Σαγκάης, δημοσιεύτηκε στην επιστημονική πλατφόρμα Μedrxiv, στην οποία δημοσιεύονται ιατρικές εκθέσεις που δεν έχουν εξετασθεί ή αξιολογηθεί από άλλους επιστήμονες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, παρατηρήθηκε ότι σχεδόν το ένα τρίτο των δειγμάτων (περίπου το 30%) είχε λίγα αντισώματα, ενώ δέκα άτομα δεν εμφάνισαν ούτε ένα αντίσωμα.

Οι παρατηρήσεις αυτές ενισχύουν τον φόβο για εμφάνιση μιας δεύτερης φάσης του θανατηφόρου κορονοϊαύ, κάτι που δεν αποκλείουν ούτε οι Έλληνες επιστήμονες για τη χώρα μας.

Το προφίλ των δειγμάτων

 

Οι ασθενείς που εξετάστηκαν, είχαν εμφανίσει ήπια συμπτώματα, όπως βήχα και πυρετό, ενώ αυτοί που είχαν λίγα αντισώματα ήταν, κυρίως, νέοι σε ηλικία.

Η μελέτη δεν αφορούσε ασθενείς που είχαν αναρρώσει μετά από παραμονή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Σύμφωνα, πάντως, με την βρετανική «Telegraph» τα επίπεδα αντισωμάτων εμφανίζουν αύξηση μόνο σε ανθρώπους μεγαλύτερων ηλικιών, ηλικίας κυρίως 60 με 85 ετών, σε σχέση με τα άτομα 15 έως 39 ετών.

Τι λένε οι επιστήμονες

 

Καθησυχαστική, ωστόσο, με τα ευρήματα υπήρξε η καθηγήτρια Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, Ελιάνορ Ράιλι, επισημαίνοντας ότι το να μην εμφανίζονται αντισώματα σε αυτές τις ηλικίες, συναντάται και στις υπόλοιπες λοιμώξεις αναπνευστικού.

«Παρόλο που ένας μικρός αριθμός ανθρώπων δεν παρήγαγε αντισώματα, ανέρρωσαν όλοι, γεγονός που υποδεικνύει ότι υπάρχουν στον οργανισμό κι άλλα αντισώματα που μπορούν να αντιμετωπίσουν τη λοίμωξη. Σχετικά με τα υψηλά επίπεδα αντισωμάτων που εμφανίστηκαν σε ηλικιωμένους, σε σχέση με τους νεότερους, σχετίζεται με τη σοβαρότητα της νόσου, καθώς τα αντισώματα είναι περισσότερα σε όσους ανακάμπτουν από την ασθένεια με πιο σοβαρά συμπτώματα».

imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version