Μέχρι τώρα, οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ποιες ομάδες κινδυνεύουν περισσότερο από τον κοροναϊό. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δηλώνουν ότι, βάσει των διαθέσιμων μέχρι σήμερα πληροφοριών, εκείνοι που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από τον κοροναϊό είναι:
- Οι άνθρωποι ηλικίας 65 ετών και άνω.
- Άτομα που ζουν σε νοσοκομείο ή μονάδα μακροχρόνιας περίθαλψης.
- Άτομα με χρόνια πνευμονοπάθεια ή μέτριο έως σοβαρό άσθμα.
- Άτομα που έχουν σοβαρές καρδιακές παθήσεις.
- Ασθενείς με ανοσοκαταστολή.
- Άτομα με ορισμένες υποκείμενες ιατρικές παθήσεις, ιδιαίτερα αν δεν είναι καλά ελεγχόμενες, όπως ο διαβήτης, η νεφρική ανεπάρκεια ή η ηπατική νόσος.
Παράλληλα, οι έγκυοι πρέπει να παρακολουθούνται, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι πιο ευάλωτο στις λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένων των αναπνευστικών, όπως εκείνη του κοροναϊού. Οι ιατρικές πληροφορίες δεν είναι αρκετές ώστε να έχουμε μια σαφή απάντηση σχετικά με το ισχύει συγκεκριμένα για τον κοροναϊό, ωστόσο ανατρέχοντας σε έρευνες που υπάρχουν σχετικά με συγγενικούς ιούς, όπως ο ιός του SARS (Severe Αcute Respiratory Syndrome) και του MERS (Middle East Respiratory Syndrome), διαπιστώνεται ότι ο κίνδυνος είναι αυξημένος σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.
Τι ισχύει όμως με τους καπνιστές;
Ίσως στην κορυφή της λίστας των επικίνδυνων συνηθειών είναι το κάπνισμα, γεγονός που δε θα έπρεπε να προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη: ο κοροναϊός επιτίθεται στο αναπνευστικό σύστημα, οπότε οποιοσδήποτε με πνευμονικά προβλήματα θα είναι ευάλωτος.
Προς το παρόν, δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα σχετικά με τη σχέση μεταξύ του καπνίσματος και του COVID-19. Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Chinese Medical Journal, διαπίστωσε ότι από 78 ασθενείς με COVID-19, οι ασθενείς με ιστορικό καπνίσματος ήταν 14 φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν πνευμονία.
Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι οι άνδρες στην Κίνα κινδύνευσαν περισσότερο από τις γυναίκες και το κάπνισμα – οι άνδρες καπνίζουν πολύ περισσότερο από ό,τι οι γυναίκες – προτείνεται ως ο κύριος λόγος για αυτή τη διαφορά, ισχυρίζεται ο Δρ Jeffrey A. Linder, επικεφαλής τμήματος στη σχολή ιατρικής του Northwestern University. «Οι επιβαρυμένοι πνεύμονες σε συνδυασμό με μια μόλυνση του αναπνευστικού είναι διπλό κακό», λέει.
Αυτό αποδεικνύεται από τη διαθέσιμη έρευνα για το κάπνισμα και άλλες αναπνευστικές ασθένειες. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Public Health, διαπίστωσε ότι το κάπνισμα αύξησε τον κίνδυνο νοσηλείας σε ασθενείς με γρίπη και μείωσε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου γρίπης στους ηλικιωμένους. Επίσης, υπάρχει πληθώρα ερευνών που αποδεικνύει ότι το κάπνισμα ερεθίζει τους πνεύμονες και καταστέλλει την ανοσοποιητική λειτουργία. Αποδυναμώνει παράλληλα την καρδιά, έναν άλλο παράγοντα κινδύνου για σοβαρές ασθένειες.
Ιδιαίτερη αναφορά στους καπνιστές έχει κάνει κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας ο λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόρδας.
Ο κ. Τσιόδρας άφησε να εννοηθεί ότι πιθανότατα οι καπνιστές είναι πιο ευπαθείς όσον αφορά τον κοροναϊό, καθώς φαίνεται να έχουν αυξημένα επίπεδα του υποδοχέα με τον οποίο συνδέεται ο Covid-19 και προειδοποίησε ότι ακόμη και οι υγιείς καπνιστές χωρίς χρόνια νοσήματα, φαίνεται να έχουν υψηλότερη συχνότητα αναπνευστικών λοιμώξεων και αυξημένη σοβαρότητα των συμπτωμάτων όταν μολύνονται.
Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, έχετε έναν ακόμη καλό λόγο να απαλλαγείτε από τη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος.