Πώς θα προλάβετε τις ανοιξιάτικες αλλεργίες

Όσα πρέπει να ξέρετε αν το παιδί σας εμφανίζει αλλεργικά συμπτώματα
14 Απριλίου 2020 | 22:06

Λένε ότι οι πρώτοι που καταλαβαίνουν τον ερχομό της άνοιξης είναι οι αλλεργικοί. Πράγματι, η γύρη των φυτών αυτή την εποχή δημιουργεί τις πιο έντονες αλλεργικές αντιδράσεις ακόμα και από απόσταση. Αυτός είναι και ο λόγος που τους ανοιξιάτικους κυρίως μήνες (Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος) βρίσκονται σε έξαρση οι αλλεργίες του αναπνευστικού συστήματος και των ματιών. Συγκεκριμένα, η ρινίτιδα, το αλλεργικό βρογχικό άσθμα και η επιπεφυκίτιδα. Ωστόσο, την ίδια εποχή πολύ συχνά εκδηλώνονται και κάποιες δερματικές ή τροφικές αλλεργίες. Δείτε λοιπόν πώς κατά τη διάρκεια του 24ώρου μπορείτε να ελαττώσετε την έκθεση του αλλεργικού παιδιού στα αλλεργιογόνα της γύρης, και όχι μόνο.

ΤΟ ΠΡΩΙ

Kλείστε 8-10 τα παράθυρα

 

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας: «Θα μειώσετε σημαντικά τις αλλεργικές αντιδράσεις (φτερνίσματα, καταρροή, ξηρός βήχας, φαγούρα ή κοκκίνισμα ματιών κ.λπ.) αν την εποχή της ανθοφορίας κρατάτε κλειστά τα παράθυρα από τις 8 έως τις 10 το πρωί. Και αυτό γιατί τις συγκεκριμένες ώρες είναι αυξημένη η πυκνότητα της γύρης στην ατμόσφαιρα. Επίσης, αυτές τις ώρες το παιδί καλό είναι να αποφεύγει τον περίπατο ή την άθληση έξω από το σπίτι, ενώ αν χρειαστεί να βγει, φροντίστε να έχετε κλειστά τα παράθυρα του αυτοκινήτου.

ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ

Η γύρη και πάλι αυξάνεται…

 

Εκτός από τις πρωινές ώρες μέγιστης γυρεοφορίας, προσοχή θέλουν και οι ώρες 7-9 μ.μ., γιατί τότε η πυκνότητα της γύρης αυξάνεται. Κλείνετε λοιπόν τα παράθυρα του σπιτιού και στο τέλος της ημέρας.
Το καλύτερο είναι γενικά τις ώρες αυτές το παιδί να αποφεύγει τη διαμονή του σε ανοικτούς χώρους, όπως και τις άσκοπες βόλτες. Επίσης, αν μένετε σε εξοχική περιοχή, φροντίστε όταν επιστρέφει στο σπίτι να αλλάζει αμέσως ρούχα και παπούτσια. Πριν πάει για ύπνο να κάνει μπάνιο και να λούζεται (μπορεί στα μαλλιά του να έχει κολλήσει γύρη).

Ολο το 24ωρο

Πάρτε μέτρα και για τους αλλεργιογόνους «συγκατοίκους»

 

Ο λόγος για τα ακάρεα, ζωύφια που βρίσκονται στη σκόνη του σπιτιού και ευθύνονται συχνά για τη βουλωμένη μας μύτη, το συνάχι, αλλά και για σοβαρότερες καταστάσεις, όπως το άσθμα, η κνίδωση και η δερματίτιδα. Τα ακάρεα, αν και είναι αόρατα με γυμνό μάτι, ζουν στα χαλιά, στις ταπετσαρίες, στις κουρτίνες, σε έπιπλα με υφασμάτινη κάλυψη, αλλά κυρίως στα στρώματα, τα μαξιλάρια και τα σκεπάσματα των κρεβατιών, μιας και εκεί βρίσκουν νεκρά κύτταρα από το δέρμα μας, που τους είναι απαραίτητα για να επιβιώσουν. Επίσης τις αναπνευστικές αλλεργίες μπορούν να επιδεινώσουν οι διάφοροι μύκητες, οι οποίοι συνήθως βρίσκονται σε χώρους με σχετική υγρασία (μέσα και έξω από το σπίτι) όπως στα υγρά ντουλάπια, στο μπάνιο, στις αποθήκες. Λάβετε λοιπόν τα μέτρα σας και για αυτούς τους χώρους ώστε να μην επηρεάζεται το περιβάλλον του παιδιού. Ο καλός αερισμός του σπιτιού είναι και το καλύτερο ακαρεοκτόνο για τα παιδιά με αλλεργία στα ακάρεα της οικιακής σκόνης, που αν και κατοικούν στα σπίτια μας ολόκληρο τον χρόνο, η ευνοϊκότερη εποχή για την ανάπτυξή τους είναι κυρίως η άνοιξη λόγω πολλαπλασιασμού τους.

Οσα θέλετε να ρωτήσετε τους ειδικούς

 

1. Τι σημαίνει αλλεργία

Η αλλεργία είναι μια υπερβολική ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού σε ξένες προς αυτόν ουσίες (γύρη, σκόνη, τρίχωμα ζώων, τρόφιμα, φάρμακα). Οι ουσίες αυτές ονομάζονται αλλεργιογόνα και οι περισσότερες δεν είναι επιβλαβείς για τα άτομα που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα αλλεργίας. Ωστόσο, τα αλλεργικά παιδιά είναι εκ γενετής προδιατεθειμένα (έχουν δηλαδή τα κατάλληλα γονίδια) για να αντιδράσουν ίσως σε κάποιο ή κάποια αλλεργιογόνα. Τα αλλεργιογόνα είναι υπεύθυνα για τα συμπτώματα ρινίτιδας και άσθματος μετά την ηλικία των 3 ετών. Τα μικρότερα παιδιά επηρεάζονται κυρίως από τις ιώσεις. Η ανάπτυξη ευαισθητοποιήσεων σε αλλεργιογόνα του περιβάλλοντος συνήθως ακολουθεί τα άτομα σε όλη τους τη ζωή. Δεν αποκλείεται δηλαδή τα συμπτώματα της ρινίτιδας να υποχωρήσουν με την πάροδο του χρόνου. Από την άλλη μεριά, όμως, έχει παρατηρηθεί ότι μπορεί και να επιδεινωθούν αν συντρέχουν και άλλοι παράγοντες (περιβαλλοντικοί ή ενδογενείς). Μάλιστα, εκτιμάται ότι στο 70% των περιπτώσεων η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί σταδιακά να εξελιχθεί σε αλλεργικό άσθμα.

2. Ποια είναι η αντιαλλεργική αγωγή για το παιδί με αναπνευστική αλλεργία;

Η κλασική ανοιξιάτικη αλλεργία που μπορεί να συνοδεύεται από δάκρυα και φαγούρα στα μάτια συνήθως αντιμετωπίζεται με αντιισταμινικά φάρμακα και με κορτιζονούχα ρινικά σπρέι, στις δόσεις που θα καθορίσει ο γιατρός σας. Είναι επίσης σημαντικό η μύτη του παιδιού να καθαρίζεται συχνά με φυσιολογικό ορό, ο οποίος θα μαλακώσει τα εκκρίματα έτσι ώστε να βγουν προς τα έξω. Για τη ρινίτιδα και το άσθμα συνιστάται και η ανοσοθεραπεία με εμβόλια, που πρέπει να εφαρμοστεί για τουλάχιστον 3-5 χρόνια. Και βέβαια – όπως τονίζουν οι ειδικοί –, ανεξαρτήτως φαρμακευτικής αγωγής, τα αλλεργικά παιδιά και γενικά όλοι οι αλλεργικοί οφείλουν να αποφεύγουν τα αλλεργιογόνα, δηλαδή τις ουσίες που τους προκαλούν την αλλεργική αντίδραση.

3. Τα παιδιά με αλλεργία στη γύρη τι πιθανότητες έχουν να εμφανίσουν και τροφική αλλεργία;

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, το 50% των ατόμων που είναι αλλεργικά στη γύρη είναι επίσης αλλεργικά σε κάποια φρούτα ή λαχανικά. Οι φράουλες, τα φρούτα με κουκούτσι (ροδάκινα, κεράσια, βερίκοκα) και λιγότερο τα μήλα και τα αχλάδια είναι αυτά που ενοχοποιούνται περισσότερο για αλλεργικά συμπτώματα. Οσον αφορά τα λαχανικά, τα πιο αλλεργιογόνα θεωρούνται το σπανάκι, οι ντομάτες, ο μαϊντανός, το σέλινο. Επίσης, η αλλεργία στους ξηρούς καρπούς είναι από τις πιο επίμονες. Tα φιστίκια (αράπικα και Αιγίνης), μάλιστα, έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να προκαλέσουν πολύ έντονη αντίδραση (αναφυλαξία) στο άτομο με αλλεργική τάση. Οπως έχει αποδειχθεί, μια τροφική αλλεργία (κυρίως η αλλεργία στα φιστίκια) αναπτύσσεται περισσότερο σε άτομα που έχουν και άλλες αλλεργίες (όπως έκζεμα ή άσθμα).

4. Τα παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδια έχουν μικρότερο ή μεγαλύτερο αλλεργικό κίνδυνο;

Τα παιδιά που έχουν την τύχη να μεγαλώνουν παρέα με σκύλους και γάτες μέσα στο σπίτι έχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα ή έκζεμα, σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Παιδιατρικής Μπιλ Χέσελμαρ του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS One», σύμφωνα με το «New Scientist», ανέλυσαν στοιχεία για δύο μελέτες που αφορούσαν παιδιά έως ενός έτους, τα οποία παρακολουθήθηκαν μέχρι την ηλικία των εννέα ετών. Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι η πιθανότητα παιδικής αλλεργίας, καθώς και των συμπτωμάτων, μειωνόταν σταθερά όσο αυξανόταν ο αριθμός των σκύλων και γατών σε ένα σπίτι. Η πιθανότητα αλλεργίας ήταν 48% ώς 49% για τα παιδιά που είχαν περάσει το πρώτο έτος της ζωής τους σε σπίτι χωρίς καθόλου κατοικίδια, 35% ώς 43% για τα παιδιά σε σπίτια με ένα ζώο, 21% ώς 24% για τα παιδιά που συμβίωναν με τρία κατοικίδια και 17% για τη συνύπαρξη με τέσσερα ζώα. Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι για να υπάρχει προστατευτικό αποτέλεσμα το κατοικίδιο πρέπει να βρίσκεται συχνά μέσα στο σπίτι και όχι να περνάει τον περισσότερο χρόνο έξω. Και φυσικά οι κανόνες υγιεινής που ακολουθείτε για όλη την οικογένεια, επιβάλλονται και για το κατοικίδιό σας. n

Πότε γίνονται επικίνδυνα τα δέντρα και τα φυτά

 

Το πεύκο, το κυπαρίσσι, οι λεύκες, ο πλάτανος, η ιτιά, η καρυδιά και η ελιά δημιουργούν τις πιο πολλές αλλεργικές αντιδράσεις, τους ανοιξιάτικους μήνες, απλώς επειδή τότε βρίσκονται στο ζενίθ της ανθοφορίας τους. Αλλεργία ακόμα προκαλούν την άνοιξη όλα τα σιτηρά και τα αγριοσιτηρά, αλλά και τα αγριόχορτα όπως η αγριάδα, η τσουκνίδα κ.ά.

Μήνες με τη μεγαλύτερη αλλεργιογόνο δράση:

 

ΠΕΥΚΟ Απρίλιος – Μάιος

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ Φεβρουάριος – Μάρτιος

ΕΛΙΑ Απρίλιος – Ιούνιος

ΠΛΑΤΑΝΟΣ Απρίλιος – Μάιος

ΚΑΡΥΔΙΑ Μάιος

ΙΤΙΑ Μάιος

ΚΑΛΑΜΙ Απρίλιος

ΣΙΤΗΡΑ Απρίλιος – Μάιος

ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ Απρίλιος – Μάιος

Πρόσφατα Άρθρα
Εφηβεία: 3 tips για καλύτερη επικοινωνία 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γιατί με αγνοεί το παιδί; 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι σχέση έχει η δημιουργικότητα με την αυτοπεποίθηση; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:29
Πώς συνδέεται ο χαρακτήρας του παιδιού με τον ύπνο; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:28
Χριστούγεννα: Να κρατήσουμε ζωντανό τον μύθο του Άγιου Βασίλη; 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Για να εμφυσήσoυμε την καλοσύνη στα παιδιά μας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Απλά tips για να δημιουργήσετε υγιή προσκόλληση με το παιδί σας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Μοναξιά: Πώς βοηθάμε τους εφήβους μας να την αντιμετωπίσουν; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Πόσα δώρα να κάνουμε στο παιδί τα Χριστούγεννα; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Social media: «Φίλος» ή απειλή; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
«Συναισθηματικοί managers»: Μη γίνετε τέτοιοι γονείς 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι είδους άτομο θέλετε να γίνει το παιδί σας; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Επιτυχημένα παιδιά: Το soft skill που είναι πιο χρήσιμο κι απ’ το IQ 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι μας διδάσκουν τα 7χρονα για την ειλικρίνεια 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Να εμπλέκονται οι έφηβοι στις διαφωνίες μας; 15 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version