Η πιο συνηθισμένη αιτία των σάλιων των μωρών, είναι η ίδια η… διαδικασία της μάθησης. Τα μικρά μας μαθαίνουν τα πάντα από την αρχή, συμπεριλαμβανομένου και του πώς να τρώνε.
Συνήθως, αρχίζουν να βγάζουν περισσότερα σάλια περίπου στην ηλικία των μηνών. Τότε μαζί με το μητρικό γάλα καταπίνουν και αέρα, ο οποίος παγιδεύεται στο υγρό. Όταν “φεύγει” συμπαρασύρει και μερικά… σαλάκια από το στόμα ή υγρό από τη μυτούλα του. Ταυτόχρονα, το πεπτικό σύστημά του δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη αρκετά ώστε να συγκρατήσει τα σάλια.
Τι μπορώ να κάνω;
Κρατήστε το σε όσο το δυνατόν πιο όρθια θέση, σε ένα χώρο χωρίς έντονους ήχους ή άλλους περισπασμούς. Ταΐστε το πριν αρχίσει να πεινάει πολύ και φροντίστε η τρύπα του μπιμπερό να μην είναι πολύ μικρή. Και στις δύο περιπτώσεις ενδέχεται να κάνει πιο βεβιασμένες κινήσεις και να καταπιεί αέρα.
Από την άλλη, μια πολύ μεγάλη τρύπα θα το κάνει να νιώσει ότι πνίγεται.
Βεβαιωθείτε ότι το βάζετε να ρευτεί στο τέλος του φαγητού ή ακόμη και όταν κάνει παύσεις ενδιάμεσα. Εάν ακόμη θηλάζετε και το μωρό σας βγάζει σαλάκια διαρκώς, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας γιατί ενδέχεται η πραγματική αιτία να κρύβεται στη δική σας διατροφή.
Τα περισσότερα παιδιά σταματούν να βγάζουν σάλια συνήθως γύρω στους 6 με 7 μήνες ή όταν μπορούν να καθίσουν μόνα τους. Αν παίρνει κανονικά βάρος, τότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αν βλέπετε πράσινο χρώμα, δυσκολία στην αναπνοή ή διατήρηση του βάρους, τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με το γιατρό.