Θα χρειαστείτε
8 λεμόνια μέτρια, ακέρωτα
350 γρ. ζάχαρη μαύρη για το σιρόπι και 70 γρ. για το εσωτερικό πασπάλισμα
1 κουταλιά αλάτι και 1 λίτρο νερό
Εκτέλεση
Πρώτα από όλα ετοιμάζετε το σιρόπι, βάζετε το νερό σε μια κατσαρόλα να βράσει μαζί με τη ζάχαρη. Το αφήνετε να σιγοβράζει μέχρι να δέσει το σιρόπι. Κατόπιν παίρνετε τα λεμόνια, τα πλένετε καλά, τα σκουπίζετε και τα κόβετε κάθετα με ένα μαχαίρι στα τέσσερα φροντίζοντας να μη φτάσει μέχρι κάτω και αποχωριστούν τα κομμάτια. Με άλλα λόγια, τα κομμάτια πρέπει να είναι ενωμένα. Βάζετε σε ένα μπολ το αλάτι με την υπόλοιπη ζάχαρη και τα ανακατεύετε με ένα κουτάλι. Στη συνέχεια, ανοίγετε προσεκτικά τα τέταρτα και πασπαλίζετε με το μείγμα αλατιού και ζάχαρης. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία με όλα τα λεμόνια και τα κλείνετε. Βάζετε τα λεμόνια σε ένα μεγάλο αποστειρωμένο γυάλινο βάζο με το άνοιγμα του κάθε λεμονιού από πάνω έτσι ώστε να μην πέσει το μείγμα ζάχαρης και αλατιού στον πάτο του δοχείου και φροντίζετε ταυτόχρονα να τα σφηνώνετε. Προσθέτετε στο δοχείο το μείγμα αλατιού και ζάχαρης που περίσσεψε και ρίχνετε και το σιρόπι μέχρι να καλυφθούν τα λεμόνια. Κλείνετε το βάζο αεροστεγώς και το βάζετε στο ψυγείο για 3 μήνες.
Πώς θα τα καταναλώσετε
Μετά το πέρας των 3 μηνών, στραγγίζετε τα λεμόνια που θέλετε να χρησιμοποιήσετε, τα ζεσταίνετε στο τηγάνι ή στη σχάρα και τα απολαμβάνετε.
- Τα βάζετε ψιλοκομμένα σε σαλάτες, ζυμαρικά και ριζότο.
- Γαρνίρετε με αυτά ψητό κρέας ή ψάρι.
- Τα συνδυάζετε με τυρί.