Η πανδημία του κοροναϊού (COVID-19) έχει αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Καθώς τα σχολεία παραμένουν κλειστά, πολλοί γονείς βρίσκονται στο σπίτι και καλούνται να δουλέψουν από το σπίτι, να προσέχουν συνεχώς τα παιδιά τους και να ασχοληθούν με το φαγητό της οικογένειας. Κάπως έτσι η ερώτηση “τι θα φάμε το βράδυ;” μπορεί να γίνει μια ακόμη καθημερινή πρόκληση.

Ενώ πολλοί -δικαιολογημένα- στρέφονται στα έτοιμα γεύματα ως έναν γρήγορο και χαμηλού κόστους τρόπο να φάνε, υπάρχουν βολικές, προσιτές και υγιεινές εναλλακτικές λύσεις. Ορίστε πέντε τρόποι για να ενισχύσετε τη διατροφή των παιδιών σας και τη δική σας, δημιουργώντας παράλληλα υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

5 συμβουλές για υγιεινή διατροφή

 

 

1. Κάντε τα φρούτα και τα λαχανικά βασικό κομμάτι της διατροφής σας

 

Η αγορά, η αποθήκευση και το μαγείρεμα φρέσκων λαχανικών μπορεί να είναι κάτι το δύσκολο στην καραντίνα, αφού οι γονείς αποφεύγουν να βγαίνουν έξω από το σπίτι. Ωστόσο, είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι τα παιδιά σας κι εσείς τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά.

Όποτε μπορείτε να πάρετε φρέσκα προϊόντα, κάντε το. Επίσης, ορισμένα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να καταψυχθούν και να διατηρήσουν τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά και τη γεύση τους. Η χρήση φρέσκων λαχανικών για το μαγείρεμα σούπας ή άλλων πιάτων θα τα κάνει να διαρκέσουν περισσότερο και να προσφέρουν υγιεινές επιλογές γεύματος για μερικές ημέρες. Αυτά τα πιάτα μπορούν επίσης να καταψυχθούν και στη συνέχεια να ζεσταθούν γρήγορα.

2. Βρείτε υγιεινές και πρακτικές εναλλακτικές

 

Τα φρέσκα προϊόντα είναι σχεδόν πάντα η καλύτερη επιλογή, αλλά όταν δεν είναι διαθέσιμα, υπάρχουν πολλές υγιεινές εναλλακτικές.

Τα κονσερβοποιημένα όσπρια, τα οποία παρέχουν άφθονα θρεπτικά συστατικά, μπορούν να αποθηκευτούν για πολύ καιρό και να συμπεριληφθούν στα γεύματα με ποικίλους τρόπους. Τα κονσερβοποιημένα λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες, το σκουμπρί και ο σολομός είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και μια σειρά βιταμινών και μετάλλων. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν κρύα σε σάντουιτς, σαλάτες ή πιάτα ζυμαρικών, ή μαγειρεμένα ως μέρος ενός ζεστού γεύματος.

Τα κονσερβοποιημένα λαχανικά, όπως οι ντομάτες, τείνουν να περιέχουν χαμηλότερες ποσότητες βιταμινών από ό, τι τα φρέσκα προϊόντα, αλλά είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση όταν είναι δύσκολο να βρεθούν φρέσκα προϊόντα ή κατεψυγμένα λαχανικά.

Η βρώμη μαγειρεμένη με γάλα ή νερό μπορεί να χρησιμεύσει ως μια εξαιρετική επιλογή πρωινού και μπορεί να συνδυαστεί επίσης με γιαούρτι, ψιλοκομμένα φρούτα ή σταφίδες για ένα υγιεινό, γλυκό σνακ.

3. Δημιουργήστε ένα απόθεμα υγιεινών σνακ

 

Τα παιδιά συχνά πρέπει να τρώνε ένα ή δύο σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας για να έχουν ενέργεια. Αντί να προσφέρετε στα παιδιά γλυκά ή αλμυρά σνακ, επιλέξτε πιο υγιεινές επιλογές, όπως οι ξηροί καρποί, το τυρί, το γιαούρτι (κατά προτίμηση χωρίς ζάχαρη), ψιλοκομμένα ή αποξηραμένα φρούτα, βραστά αυγά ή άλλες διαθέσιμες υγιεινές επιλογές. Αυτά τα τρόφιμα είναι θρεπτικά, πιο χορταστικά και βοηθούν στην καθιέρωση υγιεινών διατροφικών συνηθειών που διαρκούν μια ζωή.

4. Περιορίστε τα υψηλά επεξεργασμένα τρόφιμα

 

Ενώ η χρήση φρέσκων προϊόντων μπορεί να μην είναι πάντα εφικτή, προσπαθήστε να περιορίσετε την ποσότητα των υψηλά επεξεργασμένων τροφίμων στο καλάθι αγορών σας. Τα έτοιμα γεύματα, τα συσκευασμένα σνακ και τα επιδόρπια συχνά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, σάκχαρα και αλάτι. Εάν αγοράζετε τυποποιημένα τρόφιμα, κοιτάξτε την ετικέτα και προσπαθήστε να επιλέξετε πιο υγιεινές επιλογές που περιέχουν λιγότερες από τις προαναφερθείσες ουσίες. Προσπαθήστε επίσης να αποφύγετε τα ζαχαρούχα ποτά και να πίνετε πολύ νερό. Η προσθήκη φρούτων ή λαχανικών όπως το λεμόνι, οι φέτες αγγουριού ή τα μούρα, στο νερό είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσετε γεύση.

5. Κάντε το μαγείρεμα και το φαγητό ένα διασκεδαστικό και σημαντικό μέρος της οικογενειακής σας ρουτίνας

 

Το μαγείρεμα και το οικογενειακό γεύμα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δημιουργήσετε μια υγιεινή ρουτίνα, να ενισχύσετε τον οικογενειακό σας δεσμό και να διασκεδάσετε. Όπου μπορείτε, εμπλέξτε τα παιδιά σας στην προετοιμασία του φαγητού. Τα μικρά παιδιά μπορούν να βοηθήσουν με το πλύσιμο ή την κατηγοριοποίηση των τροφίμων, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να αναλάβουν πιο περίπλοκες εργασίες και να βοηθήσουν στην προετοιμασία του τραπεζιού.

Προσπαθήστε όσο το δυνατόν περισσότερο να έχετε σταθερά γεύματα ως οικογένεια. Τέτοιες συνήθειες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους των παιδιών, δίνοντάς τους μια αίσθηση ρουτίνας και ασφάλειας.