Υγιές βάρος εν μέσω πανδημίας

Η παραμονή στο σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να έχει κάποιες παράπλευρες συνέπειες, και μία από αυτές είναι η αύξηση του σωματικού μας βάρους
30 Απριλίου 2020 | 06:00

Ο νέος κοροναϊός αποτελεί πια βασικό στοιχείο της καθημερινότητάς μας. Επηρεάζει τα πάντα στη ζωή μας. Την υγεία μας, την ψυχολογία μας, το οικονομικό μας μέλλον, τις κοινωνικές μας σχέσεις, τις αντιδράσεις μας σε κάθε σχεδόν εξωτερικό ερέθισμα.

Είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε ότι η παραμονή στο σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να έχει κάποιες παράπλευρες συνέπειες, και μία από αυτές είναι η αύξηση του σωματικού μας βάρους. Μπορεί τις ώρες αυτές το πρώτο μας μέλημα να είναι το… «να μην κολλήσουμε τον ιό», αλλά εξίσου σημαντικό είναι το να είμαστε υγιείς. Να θωρακίσουμε τις άμυνές μας εκ των έσω, ούτως ώστε να είμαστε οργανικά δυνατοί για να αντιμετωπίσουμε την κάθε εξωτερική επίθεση.

Πώς θα τα καταφέρουμε

 

Ενας βασικός παράγοντας για να το επιτύχουμε αυτό είναι το να διατηρούμε ένα υγιές/φυσιολογικό σωματικό βάρος. Μπορεί να ακούγεται για κάποιους μη σημαντικό το να συζητάμε αυτή τη στιγμή για τα κιλά μας, ωστόσο γνωρίζουμε σήμερα ότι το υψηλό σωματικό βάρος αποτελεί έναν παράγοντα κινδύνου, που μας εντάσσει αυτόματα στις ευπαθείς ομάδες για χρόνια νοσήματα!

Δυστυχώς ο εγκλεισμός μας αυτή την περίοδο μπορεί να οδηγήσει πολύ εύκολα σε αύξησή του, καθώς το φαγητό γίνεται αυτές τις μοναχικές ημέρες η παρέα μας, η ασχολία μας, το συναισθηματικό μας καταφύγιο. Παράλληλα η δραστηριότητά μας μειώνεται δραματικά. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να οργανώσουμε τη διατροφική μας καθημερινότητα καλύτερα ούτως ώστε να βγούμε από αυτή τη δύσκολη συγκυρία αλώβητοι και στα κιλά μας.

Προς την κατεύθυνση αυτή:

  • Κρατήστε έναν σωστό διατροφικό προγραμματισμό, σαν να είναι τα πράγματα όπως πριν και ακόμα καλύτερα.
  • Εχετε ένα πρωινό γεύμα ακόμα και αν ξυπνάτε πιο αργά.
  • Το κυρίως γεύμα να είναι το μεσημέρι, με έμφαση σε άπαχες πρωτεΐνες όπως το κοτόπουλο και το ψάρι, τα αβγά, αλλά και τα όσπρια, συνοδευόμενα από πολλά λαχανικά.
  • Ελέγξτε το ακατάστατο τσιμπολόγημα μέσα στην ημέρα. Γι’ αυτό αποφύγετε να έχετε πειρασμούς στο σπίτι, καθώς η κοινή θέα τους σας καθιστά σίγουρα πιο ευάλωτους.
  • Εχετε πάντα ένα πιο ελαφρύ βραδινό.
  • Πίνετε πολλά υγρά. Αν θέλετε έναν χυμό, στύψτε δύο-τρία πορτοκάλια και αποφύγετε τους έτοιμους (ειδικά τα φρουτοποτά και τα νέκταρ).
  • Μετριάστε το αλκοόλ.

Επιλέξτε σωστά τον καφέ σας

 

Ο καφές αποτελεί για πολλούς ένα αγαπημένο ρόφημα. Ωστόσο αν δεν προσέξουμε και επιλέξουμε είδη καφέ με πολύ γάλα, κρέμες και ζάχαρη, τότε δεν μιλάμε θερμιδικά για ροφήματα αλλά για γεύματα. Ετσι ένας φρέντο καπουτσίνο σαφέστατα και είναι επιβαρυμένος λόγω της κρέμας του και αν προσθέσουμε και ζάχαρη θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα μικρό γεύμα. Αν τώρα μιλήσουμε για ένα ρόφημα καφέ τύπου chino ή έναν καφέ φρέντο καπουτσίνο με φυτική κρέμα, αυτό μπορεί να ξεπερνάει τις 200 και να φτάνει μέχρι και τις 400 θερμίδες, δίνοντάς μας παράλληλα πολύ λίπος και ζάχαρη.

Στον αντίποδα βρίσκεται ο στιγμιαίος καφές. Δεν απαιτεί πολύ γάλα ή αφρόγαλα ή κάποια κρέμα από γάλα για να καταναλωθεί. Το γεγονός αυτό τού δίνει ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλα είδη καφέ όπως ο φρέντο καπουτσίνο ή ροφήματα καφέ με φυτικές κρέμες ή άλλα πρόσθετα λιπαρά.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι η βασική θερμιδική επιβάρυνση σε έναν καφέ είναι το γάλα στις διάφορες μορφές του, τότε εύκολα διαφαίνεται ότι ο φραπέ θα μπορούσε να αποτελέσει μια πολύ καλή επιλογή για ανθρώπους που προσέχουν το βάρος τους. Από εκεί και πέρα, όπως ισχύει για όλα τα είδη καφέ, η ζάχαρη που θα βάλουμε προσδίδει επιπλέον θερμίδες, που αντιστοιχούν σε 20 ανά κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη.

Κατά συνέπεια όσο το λιγότερο τόσο το καλύτερο, ενώ και η χρήση κάποιου γλυκαντικού όπως η στέβια αντί για ζάχαρη θα μπορούσε να μας γλιτώσει από τις επιπλέον θερμίδες της ζάχαρης.

Μην τα παρατάτε

 

Εσείς που ήδη βρισκόσασταν σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους μην τα παρατάτε. Η ανάγκη για επαναφορά του βάρους σας σε φυσιολογικά επίπεδα ή τουλάχιστον για μη εκτροχιασμό του σε υψηλότερα είναι τώρα πιο αναγκαία από ποτέ. Μιλήστε με τον διαιτολόγο σας και ορίστε τακτικές εξ αποστάσεως συνεδρίες παρακολούθησης, σαν να τα λέγατε από κοντά. Η τεχνολογία μάς δίνει πλέον τη δυνατότητα για πολλά πράγματα. Ας την εκμεταλλευθούμε και για την υγεία μας… Αλλά και όσοι είχατε υπερβάλλον σωματικό βάρος αλλά το σκεφτόσασταν, δείτε τη δύσκολη συγκυρία ως μια ευκαιρία για να αναθεωρήσετε και να κάνετε κάτι για τον εαυτό σας. Μην αφεθείτε στο έλεος του «μένω στο σπίτι χωρίς να έχω καμία δραστηριότητα», γιατί όταν όλο αυτό με το καλό τελειώσει φοβάμαι ότι το βάρος σας θα έχει ανέβει σημαντικά. Μην αφήσετε τα πράγματα στην τύχη τους, συμβουλευτείτε τον διαιτολόγο σας.

Ενεργοποιήστε τον μεταβολισμό σας και στο σπίτι

 

Τέλος, γυμναστείτε! Κάντε δουλειές του σπιτιού που είναι συνδυασμός αερόβιας και αναερόβιας άσκησης. Χρησιμοποιήστε σπιτικά είδη όπως κονσέρβες ή μπουκάλια νερού για βάρη και κάνετε μερικές επαναλήψεις. Ξεθάψτε τα στρωματάκια γιόγκα, τα λάστιχα και κάτι παλιά βαράκια από το πατάρι και κάντε γυμναστική όλοι μαζί. Εστω και στο σπίτι κατεβάστε από το Διαδίκτυο προγράμματα εκγύμνασης ή τρέξτε πάνω σε έναν διάδρομο ή κάντε στατικό ποδήλατο, αλλά τέλος πάντων κάντε κάτι. Είναι σημαντικό να κρατήσουμε τον μεταβολισμό μας ενεργό, καθώς αποτελεί ένα κομβικό στοιχείο στη διατήρηση του σωματικού μας βάρους.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Χάρη Γεωργακάκη, κλινικό διαιτολόγο–διατροφολόγο, MSc στην Κλινική Διατροφή, αντιπρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής.

imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version