Το πρώτο σας παιδί ήρθε πολύ εύκολα και φυσικά. Όταν, όμως, αποφασίσατε να του χαρίσετε ένα αδερφάκι, τα πράγματα έγιναν πιο περίπλοκα. Μετά από μήνες προσπαθειών, και με το τεστ να παραμένει αρνητικό, το πιθανότερο είναι πως έχετε αρχίσει να ανησυχείτε. Το πιθανότερο είναι ότι βιώνετε τη λεγόμενη δευτερογενή υπογονιμότητα, δηλαδή τη δυσκολία στο να μείνετε και πάλι έγκυος, παρά το γεγονός ότι την πρώτη φορά συλλάβατε εύκολα. Τι μπορεί να φταίει, λοιπόν;
Αιτίες της δευτερογενούς υπογονιμότητας
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που καθιστούν δύσκολη μια δεύτερη κύηση. Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους είναι οι παρακάτω:
- Ηλικία. Είναι γνωστό ότι όσο μεγαλώνουμε, μειώνεται και η γονιμότητά μας.
- Επιπλοκές στην τελευταία κύηση.
- Επιπλοκές στην καισαρική τομή κατά τον τελευταίο τοκετό.
- Εξωμήτριες κυήσεις, οι οποίες μπορούν να βλάψουν τη σάλπιγγα ή προβλήματα υγείας όπως τα ινώματα και η ενδομητρίωση.
- Υπογονιμότητα του άνδρα. Η ποσότητα και η ποιότητα του σπέρματος μπορεί να μειωθεί μετά από μια ασθένεια, μια ιογενή λοίμωξη ή έναν τραυματισμό στους όρχεις.
- Σταθήκατε τυχεροί. Ίσως η πρώτη εύκολη σύλληψη είναι παραπλανητική, καθώς έκρυψε ένα πρόβλημα υπογονιμότητας που υπήρχε εξ αρχής. Για παράδειγμα, αν αντιμετωπίζετε το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, οι πιθανότητες σύλληψης είναι πολύ μειωμένες, όχι όμως και ανύπαρκτες.
Σε κάθε περίπτωση, αν έχουν περάσει περισσότεροι από δώδεκα μήνες από όταν αρχίσατε να προσπαθείτε, είναι απαραίτητο να επισκεφθείτε τον γιατρό σας, ο οποίος θα προτείνει τις κατάλληλες εξετάσεις και για τους δύο. Παράλληλα, είναι πιθανό αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, όπως η διακοπή του αλκοόλ και του καπνίσματος και η βελτίωση της διατροφής σας, να αυξήσουν τη γονιμότητά σας, χαρίζοντάς σας το πολυπόθητο νέο μωράκι.