Κοροναϊός : Εφαρμογή παρακολούθησης επαφών – Πώς λειτουργεί

«Σάρκα και οστά» παίρνει στη Βρετανία μια εφαρμογή για κινητά που θα μπορούσε να επιταχύνει τον εντοπισμό των κρουσμάτων κοροναϊού ανάμεσα στις κοινότητες, κάτι που πάντως έχει προκαλέσει σημαντικές ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.
6 Μαΐου 2020 | 12:59

Πολύς λόγος έχει γίνει το τελευταίο διάστημα, στην εποχή του κοροναϊού για την χρήση της τεχνολογίας και δη των κινητών στην προσπάθεια περιορισμού της επιδημίας. «Σάρκα και οστά» παίρνει στη Βρετανία μια  εφαρμογή για κινητά που θα μπορούσε να επιταχύνει τον εντοπισμό των κρουσμάτων  κοροναϊού ανάμεσα στις κοινότητες, κάτι που πάντως έχει προκαλέσει σημαντικές ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Σε άρθρο στην ιστοσελίδα wired, δίνονται λεπτομέρειες για την εφαρμογή ιχνηλάτησης επαφών covid-19, του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας (NHS), που θα εφαρμοστεί πιλοτικά στο Isle of Wight.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο το νέο μάντρα του Ηνωμένου Βασιλείου για την καταπολέμηση του κοροναϊού και την χαλάρωση των μέτρων, συνοψίζεται στο τρίπτυχο : Test, παρακολούθηση, ιχνηλάτηση.

Κεντρικό σημείο αυτής της προσπάθειας είναι η εφαρμογή ανίχνευσης επαφών του NHS, ενός νέου ψηφιακού εργαλείου που σύμφωνα με αξιωματούχους, θα επιβραδύνει δραστικά την μετάδοση του κοροναϊού στην κοινότητα παρακολουθώντας κάθε περίπτωση.

Η εφαρμογή

Στο άρθρο δίνονται αναλυτικές εξηγήσεις για το τι σημαίνει ιχνηλάτηση επαφών ( είναι μια καθιερωμένη μέθοδος για τον έλεγχο της μετάδοσης καταστάσεων). Η διαδικασία περιλαμβάνει ένα άτομο που έχει μολυνθεί, να διηγείται τις κινήσεις και τις δραστηριότητές του για να δημιουργήσει μια εικόνα για το ποιος άλλος θα μπορούσε να έχει εκτεθεί.

Ένας ερευνητής ρωτάει ένα άτομο που έχει μολυνθεί από πού ήταν και με ποιους έχει έρθει σε επαφή, ώστε να εντοπιστούν και να εξεταστούν άτομα που ενδεχομένως έχουν τον ιό.

Η εφαρμογή ανίχνευσης επαφών στοχεύει στην αυτοματοποίηση της ανθρώπινης διαδικασίας – χρησιμοποιώντας το κινητό τηλέφωνο. Σύμφωνα με το άρθρο, στη Βρετανία,  η  σχετική εφαρμογή: NHS Covid-19, σύντομα αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία. Οι πρώτες μεγάλες δοκιμές της εφαρμογής πρόκειται να ξεκινήσουν στις 7 Μαΐου στο Isle of Wight.

Το νησί έχει επιλεγεί ως δοκιμαστικός χώρος πριν από την ευρύτερη διάδοση σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Είναι πολύ απίθανο ο ιός Covid-19 να εξαφανιστεί», λέει ο Jonathan Van-Tam, αναπληρωτής επικεφαλής ιατρός της Αγγλίας. «Τα διαγνωστικά τεστ και η ανίχνευση επαφών θα πρέπει να γίνουν μέρος της καθημερινής μας ζωής στο μέλλον», συμπληρώνει.

Ο Matthew Gould, Διευθύνων Σύμβουλος του NHSX, τεχνολογικού τομέα του NHS, λέει ότι η λογική για τη δημιουργία της εφαρμογής είναι σαφής: «μπορεί δυνητικά να επιτρέψει την ταυτοποίηση των περιπτώσεων νωρίτερα και τη μείωση της εξάπλωσης του κοροναϊού».

Πώς λειτουργεί

Η ίδια η εφαρμογή λειτουργεί χρησιμοποιώντας σήματα Bluetooth. Η τεχνολογία Bluetooth στα τηλέφωνα, η οποία πρέπει να είναι ενεργοποιημένη ανά πάσα στιγμή, μεταδίδει ένα αναγνωριστικό που είναι μοναδικό για τη συγκεκριμένη συσκευή. Το αναγνωριστικό είναι ουσιαστικά μια τυχαία σειρά αριθμών που ενημερώνεται τακτικά και δεν περιλαμβάνει προσωπικά στοιχεία.

Όταν το τηλέφωνό σας βρίσκεται κοντά σε άλλη συσκευή Bluetooth, τα δύο θα ανταλλάξουν τα αναγνωριστικά τους. Μια λίστα με όλες τις συσκευές, με τη μορφή των μοναδικών κωδικών τους, αποθηκεύεται στο τηλέφωνό σας για 28 ημέρες. Τίποτα άλλο δεν συμβαίνει εκτός εάν ένας χρήστης δηλώσει ότι αντιμετωπίζει συμπτώματα κοροναϊού.

Το μόνο πράγμα που μπορούν να κάνουν οι χρήστες είναι να αναφέρουν εάν έχουν συμπτώματα Covid-19. Μέσα στην εφαρμογή υπάρχει μια κεντρική ερώτηση: «πώς νιώθεις σήμερα;»

Εάν κάποιος αισθάνεται αδιαθεσία πατάει το σχετικό μήνυμα και μετά ερωτάται «αν έχει υψηλή θερμοκρασία και επίμονο βήχα. Ζητείται επίσης να προσδιοριστεί η ημερομηνία κατά την οποία ξεκίνησαν τα συμπτώματα.

Τα παραπάνω συμπτώματα υποδηλώνουν ότι ένα άτομο μπορεί να έχει κοροναϊό και αυτές οι πληροφορίες στη συνέχεια στέλνονται στο NHS.

Ο χρήστης – ύποπτο κρούσμα θα δεί ένα σύνδεσμο με οδηγίες για αυτοαπομόνωση και πιθανές λεπτομέρειες για τη διαδικασία που θα κάνει διαγνωστικό τεστ.

Όταν ένας χρήστης δηλώσει ότι έχει συμπτώματα, θα καθοριστεί εάν πρέπει να ειδοποιηθούν τα άτομα που βρίσκονται στο περιβάλλον του. Αυτό γίνεται με αλγόριθμο κινδύνου και δεν θα ειδοποιηθούν αμέσως όλοι.

Τι γίνεται με τα προσωπικά δεδομένα;

Η Βρετανική κυβέρνηση και το NHS, υποστηρίζουν ότι η εφαρμογή δεν συλλέγει δεδομένα χρηστών που θα μπορούσαν να προσδιορίσουν ένα άτομο. Τα δεδομένα τοποθεσίας δεν συλλέγονται καθώς δεν χρησιμοποιείται τεχνολογία GPS και η εφαρμογή δεν ζητά όνομα χρήστη ή άλλα προσωπικά στοιχεία. Αυτές οι επιπλέον πληροφορίες θα απαιτηθούν εάν ένα άτομο αναφέρει ότι έχει συμπτώματα καθώς θα πρέπει να ελεγχθεί για κοροναϊό.

Υπάρχουν μερικές πληροφορίες που συλλέγει η εφαρμογή. Κατά την πρώτη λήψη και χρήση της εφαρμογής, θα ζητηθεί από το χρήστη να εισάγει το πρώτο μισό του ταχυδρομικού του κώδικα. Αξιωματούχοι λένε ότι αυτό επιτρέπει στο NHS να παρακολουθεί την εξάπλωση του κοροναϊού.

Η εφαρμογή θα καταγράψει επίσης τι τηλέφωνο χρησιμοποιεί ο χρήστης και πληροφορίες σχετικά με τη χρήση Bluetooth. Αυτό περιλαμβάνει τα μοναδικά αναγνωριστικά των συσκευών με τις οποίες έχει αλληλεπιδράσει το τηλέφωνο ενός ατόμου.

Περιλαμβάνει επίσης το πόσο καιρό επικοινωνούν οι συσκευές και πόσο ισχυρό ήταν το σήμα μεταξύ των συσκευών. Ένα ισχυρότερο σήμα θα πρέπει, θεωρητικά, να σημαίνει ότι ο χρήστης είναι πιο κοντά σε ένα μολυσμένο άτομο. Αξιωματούχοι της υγείας ελπίζουν ότι αυτά τα κομμάτια δεδομένων μπορούν να συνδυαστούν, για να κατανοήσουν περισσότερα σχετικά με το πώς εξαπλώνεται ο ιός.

«Υπάρχουν όμως κάποια μειονεκτήματα στην προσέγγισή μας», ανέφερε ο Ian Levy, ο τεχνικός διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ασφάλειας στον κυβερνοχώρο (NCSC). «Για παράδειγμα, το σύστημα καταλήγει σε μια λίστα συσκευών που βρίσκονται κοντά στην άλλη, παρόλο που είναι ανώνυμες».

Το σύστημα γνωρίζει ότι η συσκευή 123456 και η συσκευή ABCDEF, για παράδειγμα, ήταν κοντά μεταξύ τους σε ένα σύνολο ημερομηνιών όταν ένας από τους κατόχους της συσκευής αναφέρει τα συμπτώματά τους. «Θεωρητικά, αυτός είναι κίνδυνος απορρήτου, αλλά αποθηκεύεται μόνο στο σύστημα εφαρμογών NHS και δεν υπάρχει τρόπος να συνδέσετε τη συσκευή 123456 με το» Ian Levy «ή ένα συγκεκριμένο μέρος»,  λέει ο Levy.

 

Πηγή: wired.co.uk

imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version