Τα περισσότερα παιδιά σταματούν να “βρέχουν” το κρεβάτι τους περίπου στην ηλικία των πέντε με έξι ετών. Όμως δεν είναι λίγα εκείνα που συνεχίζουν να παθαίνουν “ατυχήματα” ακόμη και μέχρι την προεφηβεία τους. Καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα που μπορεί να φέρει το μικρό σας σε δύσκολη θέση, απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί προκειμένου να το βοηθήσετε χωρίς να το κάνετε να ντραπεί.
Μην το κάνετε να νιώθει ότι φταίει
Είναι βέβαιο πως δεν το κάνει επίτηδες. Επιπλέον, το άγχος που μπορεί να αισθανθεί αν του υπενθυμίζετε διαρκώς ότι έχει έρθει η ώρα να σταματήσει να βρέχει τα σεντόνια του, ενδέχεται να επιτείνει το πρόβλημα. Αντιμετωπίστε το ως κάτι χωρίς σημασία και φροντίστε να τοποθετήσετε μια αδιάβροχη επένδυση στο στρώμα του, ώστε να κάνετε πιο εύκολη και λιγότερο εκνευριστική τη διαδικασία.
Ρωτήστε τον γιατρό του
Μιλήστε του για το πρόβλημα, αναφέρετε τα τυχόν γεγονότα που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στο πρόβλημα – οι σημαντικές αλλαγές μπορούν να οδηγήσουν σε νυχτερινή ενούρηση ψυχολογικής φύσης. Εκείνος θα σας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές.
Θυμίστε του να πάει στην τουαλέτα
Αν και δεν πρόκειται για κάτι που θα λύσει αυτομάτως το πρόβλημα, αν το μικρούλι σας πέσει για ύπνο αφού τακτοποιήσει τις… υποχρεώσεις του, αυξάνονται οι πιθανότητες να αποφευχθούν τα ατυχήματα.
Ελέγξτε αν είναι το… νούμερο δύο πρόβλημα
Τα δυσκοίλια παιδιά εμφανίζουν μεγαλύτερα προβλήματα νυχτερινής ενούρησης, καθώς η ουροδόχος κύστη τους δέχεται επιπλέον πίεση. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, αυξήστε τις ποσότητες νερού, φρούτων και λαχανικών που καταναλώνει.
Φροντίστε να είστε δίπλα του
Αν το πρόβλημα ξεκινά από ψυχολογικά αίτια, είναι σημαντικό να ξέρει ότι είστε πάντα εκεί για να το ακούσετε, να το βοηθήσετε και να το καθησυχάσετε.