Mεγάλος διαγωνισμός ζωγραφικής για την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας

Beecome a friend και κερδίστε πλούσια δώρα!
19 Μαΐου 2020 | 11:08

Ξέρατε ότι οι μέλισσες υπάρχουν στον πλανήτη επί 10 έως 20 εκατομμύρια χρόνια πριν τον άνθρωπο; Ότι το μέλι είναι μακράν το αρχαιότερο γλυκό; Ότι αν εξαφανίζονταν οι μέλισσες θα κινδύνευε η ίδια η ανθρώπινη ζωή; Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας, ας μιλήσουμε στα παιδιά μας για έναν από τους πιο πολύτιμους – και ενδιαφέροντες – φίλους του ανθρώπου, ώστε να μπορέσουν να τους ανταποδώσουν την αγάπη.

Και για το τέλος ας  κρατήσουμε το καλύτερο, ζητώντας να ζωγραφίσουν τους ακούραστους φίλους τους. Στέλνοντας τη ζωγραφιά θα λάβουν αυτόματα μέρος στο διαγωνισμό του imommy και του Μέλι Αττική, διεκδικώντας πλούσια δώρα με γεύση… από καλή διατροφή: Μέλι για ένα ολόκληρο χρόνο για το μεγάλο νικητή και 3 τσάντες με λαχταριστά προϊόντα Αττική για 3 ακόμα ζωγραφιές που θα ξεχωρίσουν.

Να λοιπόν, μερικά πολύ ενδιαφέροντα πράγματα που πρέπει να ξέρουν τα παιδιά μας και εμείς για τις αγαπημένες μας μέλισσες:

Είναι (εξαιρετικά) πολύτεκνες

Μια κηρήθρα μπορεί να φιλοξενεί έως και 45.000 μέλισσες, όλες τους απόγονοι της ίδιας βασίλισσας. Αυτό σημαίνει ότι όλες τους είναι αδελφάκια. Αν απορείτε πώς τα βγάζουν πέρα οι βασίλισσες με τόσα παιδιά, η απάντηση είναι απλούστατη: Χρησιμοποιούν νταντάδες! Ορισμένες εργάτριες μέλισσες αναλαμβάνουν το ρόλο της παραμάνας, και η μαμά – βασίλισσα μπορεί να έχει το κεφάλι της ήσυχο.

Επιλέγουν το φύλο των παιδιών τους

Η βασίλισσα γεννά άλλες βασίλισσες, εργάτριες και κηφήνες. Οι δύο πρώτες είναι θηλυκά έντομα, ενώ οι τελευταίοι αρσενικά. Όμως το φύλο τους δεν προκύπτει τυχαία, όπως στον άνθρωπο: Οι βασίλισσες επιλέγουν αν θα γεννήσουν γονιμοποιημένα ή αγονιμοποίητα αυγά, με τα πρώτα να δίνουν θηλυκούς και τα δεύτερα αρσενικούς απογόνους.

Είναι ό,τι τρώνε

Τι διαχωρίζει όμως τις εργάτριες από τις βασίλισσες; Πάνω από όλα η διατροφή τους. Όσο βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της προνύμφης, οι μελλοντικές βασίλισσες τρέφονται αποκλειστικά με υψηλής ποιότητας βασιλικό πολτό, ενώ οι μελλοντικές εργάτριες με ένα μείγμα εργατικού πολτού, γύρης και μελιού. Όπως φαίνεται η διατροφή είναι και για αυτές το ίδιο σημαντικό όσο είναι και για εμάς όταν τρώμε το υψηλής ποιότητας ποιότητας μέλι Αττική που με κόπο και αγάπη μας προσφέρουν.

Όλες για μία και μία για όλες

Οι μέλισσες δεν είναι απλώς κοινωνικά όντα. Είναι τόσο κοινωνικά όντα, ώστε να μην μπορούν να επιβιώσουν η καθεμία ξεχωριστά. Όμως όλες μαζί, δημιουργούν μια ακούραστη κοινωνία, όπου το κάθε άτομο έχει το δικό του ρόλο φροντίζοντας για το σύνολο. Άλλωστε, η βασίλισσα εκκρίνοντας ορμόνες, επιτυγχάνει αυτό που καταφέρνει και κάθε άλλη μαμά: Τη διατήρηση της γαλήνης στην κηρήθρα.

Είναι πολυθεσίτισσες

Μπορεί η βασίλισσα και οι κηφήνες να ασχολούνται αποκλειστικά με τη δημιουργία απογόνων, όμως μια κηρήθρα έχει αμέτρητες δουλειές και κάποιος πρέπει να τις κάνει. Ανάλογα με την ηλικία τους, το ρόλο αυτό αναλαμβάνουν οι εργάτριες μέλισσες που γίνονται διαδοχικά καθαρίστριες, παραμάνες, αποθηκάριοι του μελιού, οικοδόμοι της κηρήθρας, φρουροί και τελικά συλλέκτριες τροφής, νερού και πρόπολης. Μάλιστα, καμιά φορά κάνουν δύο ή και περισσότερα «επαγγέλματα» ταυτόχρονα!

Κερνά κερνά η μέλισσα

Για να παραχθεί μόλις ένα κιλό μέλι, οι μέλισσες πρέπει να διανύσουν 60.000 χιλιόμετρα και να τρυγήσουν το νέκταρ από 2.000.000 άνθη. Μιλάμε για μια πραγματικά σκληρή δουλειά, την οποία ο άνθρωπος εκτιμά εδώ και 9.000 χρόνια! Από το 7.000 π.Χ. οι άνθρωποι έτρωγαν μέλι και κηρήθρες, ενώ μέχρι το 1.800 – δηλαδή χθες, με όρους ιστορικού χρόνου – ήταν η μοναδική ευρέως διαδεδομένη γλυκαντική ουσία.

Οι Ελληνίδες μέλισσες τα καταφέρνουν καλύτερα

Η σπάνια βιοποικιλότητα της χώρας μας, με τα περισσότερα από 1.500 μοναδικά ενδημικά φυτά (βότανα, λουλούδια και δέντρα), επιτρέπουν στις μέλισσές μας να κάνουν μια πραγματικά εξαιρετική δουλειά. Για αυτό και το ελληνικό μέλι ξεχώριζε ανέκαθεν, με τη μελισσοκομία να έχει αναπτυχθεί στη χώρα μας ήδη από τον κλασσικό αιώνα. Μάλιστα, οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν ότι το αττικό μέλι ήταν το καλύτερο.

Κουταλιές από χρυσάφι

Δεν είναι μόνο ζήτημα χρώματος: Το μέλι είναι πραγματικός «υγρός χρυσός» για την υγεία μας. Γεμάτο με περισσότερες από 200 πολύτιμες ουσίες, όπως βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα, ένζυμα, προβιοτικά και – κυρίως – ευεργετικούς υδατάνθρακες, προσφέρει απλόχερα τις αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, αντιικές, αντικαρκινικές και κυτταροπροστατευτικές του ιδιότητες. Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι μας βοηθά να οχυρωθούμε απέναντι στον καρκίνο και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, καταπολεμά τις φλεγμονές, ενώ είναι εξαιρετικό αντιβηχικό για τα μικρά μας. Μιάμιση κουταλιά της σούπας μέλι πριν τον ύπνο είναι αρκετή για να ανακουφίσει τον λαιμό των παιδιών.

Μελισσούλες και λουλουδάκια

Οι μέλισσες δεν παράγουν απλώς μέλι: Πηγαίνοντας από λουλουδάκι σε λουλουδάκι, φροντίζουν για την επικονίασή τους, πράγμα που επιτρέπει στα φυτά να παράγουν καρπούς. Ξέρετε πόσα φυτά αναγκαία για την επιβίωσή μας εξαρτώνται από αυτή τη διαδικασία; Το 84%! Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι χωρίς τις μέλισσες, δεν μπορούμε να υπάρξουμε ούτε και εμείς.

Μια ζωγραφιά ευγνωμοσύνης

Τώρα λοιπόν, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση όλων μας – και κυρίως των παιδιών μας, των μελλοντικών διαχειριστών του πλανήτη – το Μέλι Αττική καλεί τα μικρά μας να λάβουν μέρος στον μεγάλο διαγωνισμό για την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας. Ενεργοποιώντας την αστείρευτη δημιουργικότητά τους, δίνουμε στα παιδιά χαρτί, μπογιές και μαρκαδόρους και τα αφήνουμε ελεύθερα να ζωγραφίσουν με θέμα τη Μέλισσα. Εμείς οι γονείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να στείλουμε τη ζωγραφιά τους μέσω e-mail στο contest@alteregomedia.org  μέχρι τις 2 Ιουνίου 2020, μαζί με το μικρό όνομα του παιδιού και την περιοχή, διεκδικώντας 12 kg μέλι Αττική για το μεγάλο νικητή και από μία τσάντα με προϊόντα Αττική για 3 ακόμα νικητές.

Το μέλι που αγαπάει τις μέλισσες

Έχοντας ιστορία 90 ετών, το 100% φυσικό ελληνικό Μέλι Αττική, συλλέγεται από όλα τα μέρη της Ελλάδας, με τις καλύτερες ποικιλίες να επιλέγονται από ειδική ομάδα γευσιγνωστών, που φροντίζουν για τη βραβευμένη, σταθερή γεύση του. Στη συνέχεια περνά από αυστηρούς ελέγχους που διενεργεί το Τμήμα Διασφάλισης Ποιότητας, ένα από τα πιο σύγχρονα εργαστήρια της Ευρώπης για ελέγχους μελιού. Σε συνεργασία με 2.000 Έλληνες παραγωγούς και με διαρκείς επενδύσεις στην έρευνα, επιτυγχάνει όχι μόνο την ανώτερη ποιότητα του μελιού, αλλά και την ενίσχυση της υγείας των μελισσών.

 

*Μπορείτε να δείτε τους Όρους και τις Προϋποθέσεις του διαγωνισμού εδώ.

O διαγωνισμός μας έχει λήξει, μπορείτε να δείτε τις λεπτομέρειες εδώ.

Πρόσφατα Άρθρα
Εφηβεία: 3 tips για καλύτερη επικοινωνία 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γιατί με αγνοεί το παιδί; 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι σχέση έχει η δημιουργικότητα με την αυτοπεποίθηση; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:29
Πώς συνδέεται ο χαρακτήρας του παιδιού με τον ύπνο; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:28
Χριστούγεννα: Να κρατήσουμε ζωντανό τον μύθο του Άγιου Βασίλη; 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Για να εμφυσήσoυμε την καλοσύνη στα παιδιά μας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Απλά tips για να δημιουργήσετε υγιή προσκόλληση με το παιδί σας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Μοναξιά: Πώς βοηθάμε τους εφήβους μας να την αντιμετωπίσουν; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Πόσα δώρα να κάνουμε στο παιδί τα Χριστούγεννα; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Social media: «Φίλος» ή απειλή; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
«Συναισθηματικοί managers»: Μη γίνετε τέτοιοι γονείς 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι είδους άτομο θέλετε να γίνει το παιδί σας; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Επιτυχημένα παιδιά: Το soft skill που είναι πιο χρήσιμο κι απ’ το IQ 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι μας διδάσκουν τα 7χρονα για την ειλικρίνεια 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Να εμπλέκονται οι έφηβοι στις διαφωνίες μας; 15 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version