Κάθε παιδί γεννιέται έχοντας την ικανότητα να ξέρει πότε και πόση τροφή χρειάζεται. Καθώς μεγαλώνει, όμως, η σχέση του με το φαγητό επηρεάζεται τόσο από τη δική του επιλεκτικότητα, όσο και από τη δική μας στάση γύρω από το ζήτημα. Συνήθως, τα πολύ αδύνατα παιδιά τυχαίνει απλώς να έχουν λίγο διαφορετικό σωματότυπο από τους συμμαθητές τους. Ωστόσο, στην περίπτωση που η παρέμβασή μας είναι απαραίτητη, υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε τη σχέση τους με το φαγητό.
Βεβαιωθείτε ότι όντως υπάρχει πρόβλημα
Ο παιδίατρος είναι ο μόνος που μπορεί να κρίνει αν το παιδί σας πραγματικά χρειάζεται να πάρει βάρος. Υποβάλλοντάς το στις απαραίτητες εξετάσεις, θα διαπιστώσει αν όντως τρέφεται λιγότερο από ό,τι πρέπει και αν παρουσιάζει ελλείψεις σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.
Σταματήστε να τσακώνεστε
Αντί να μετατρέπετε κάθε γεύμα σε πεδίο μάχης, δώστε του περισσότερες εναλλακτικές και αφήστε το να φάει όσο εκείνο νομίζει. Το σημαντικό είναι κάθε γεύμα του να είναι θρεπτικό και να περιέχει συστατικά αναγκαία για την ανάπτυξή του.
Κόψτε το delivery
Ακόμη και αν επιμένει ότι δεν πρόκειται να φάει αν δεν του παραγγείλετε το αγαπημένο του μπέργκερ, είναι σημαντικό να επιμείνετε στα σπιτικά γεύματα. Οι θερμίδες που θα λάβει από τις επεξεργασμένες τροφές δεν έχουν τίποτα να του προσφέρουν, ενώ αν δεν τρώει αρκετά έχει ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη από ποιοτικές τροφές.
Αυξήστε τις θερμίδες
Υγιεινές τροφές όπως το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί, το ταχίνι και ο βασιλικός πολτός έχουν πολλές θερμίδες σε μικρές ποσότητες.
Βάλτε το γεύμα στη θέση που του αξίζει
Κλείστε την τηλεόραση και αφήστε τα κινητά σας εκτός τραπεζιού. Οι χαλαρές οικογενειακές στιγμές θα κάνουν το παιδί να συνδέσει την ώρα του φαγητού – επομένως και το φαγητό – με θετικά συναισθήματα, πράγμα που σταδιακά μπορεί να το κάνει και πιο ανοιχτό στο να δοκιμάσει νέες γεύσεις.