Από τις πρώτες, άστατες περιόδους της εφηβείας μας, μέχρι τον σταθερό κύκλο στον οποίο καταλήγουν οι τυχερές ανάμεσά μας, έχουν μεσολαβήσει αμέτρητες κράμπες, λιγούρες, φουσκώματα και – φυσικά – πολύ «διασκεδαστικά» πάρτι ορμονών. Κι όμως, ακόμη και δεκαετίες αργότερα, η έμμηνος ρύση μπορεί να αποφασίσει να καθυστερήσει ή να αυξήσει τις εμφανίσεις της, φαινομενικά χωρίς κανένα λόγο. Τι μπορεί να φταίει για αυτές τις εκπλήξεις;

Στη δεκαετία των 20

Αντισυλληπτικά

Η έναρξη ή διακοπή μιας αγωγής αντισύλληψης είναι ικανή να αλλάξει δραματικά τον κύκλο μας, τόσο ως προς τη διάρκειά του όσο και ως προς το μέγεθος της ροής. Φυσικά, αξίζει να αναφέρετε την αλλαγή στο γιατρό σας, όμως το πιθανότερο είναι πως το σώμα σας απλώς χρειάζεται λίγο χρόνο να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Άγχος

Οι μεγάλες αλλαγές, που αποτελούν και σήμα κατατεθέν αυτής της δεκαετίας, είναι ικανές να φέρουν τα πάνω – κάτω στον κύκλο σας, ακόμη και για ολόκληρους μήνες.

Στη δεκαετία των 30

Αδιάγνωστα προβλήματα υγείας

Από τα ινομυώματα και τους πολύποδες μέχρι την ενδομητρίωση, υπάρχουν αμέτρητα προβλήματα υγείας που μπορεί να επηρεάσουν την περίοδό μας, συχνά κάνοντάς τη πιο επώδυνη. Επομένως, αν παρατηρήσετε μια έντονη αλλαγή, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας.

Εγκυμοσύνη και τοκετός

Μετά τη γέννηση του μωρού σας, η περίοδός σας θα πάρει το χρόνο σας μέχρι να επανεμφανιστεί, ενώ θα αργήσει ακόμη περισσότερο στην περίπτωση που θηλάζετε. Ωστόσο, μπορείτε να μείνετε και πάλι έγκυος ακόμη και αν δεν έχετε δει ακόμη ούτε μια σταγόνα αίματος.

Στη δεκαετία των 40

Έντονη άσκηση

Αν ξαφνικά πέσατε με τα μούτρα στη γυμναστική, χωρίς αυτή να αποτελεί συνήθειά σας κατά τα προηγούμενα έτη, είναι πιθανό να παρατηρήσετε καθυστέρηση στην περίοδό σας. Σύντομα θα έχει επανέλθει, όμως καλό είναι να ζητήσετε τη γνώμη του γιατρού σας αν η απουσία της κρατήσει για μεγάλο διάστημα.

Πρόωρη εμμηνόπαυση

Ναι, είναι πολύ νωρίς, όμως η προ-εμμηνόπαυση μπορεί να ξεκινήσει μέχρι και δέκα χρόνια πριν το τέλος της περιόδου σας. Αρκετές γυναίκες παρατηρούν αλλαγές ακόμη και από τη δεκαετία των τριάντα. Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε, στο βαθμό που δεν βιώνετε έντονα ή επώδυνα συμπτώματα.