«Αποσυνδεόμαστε» από το περιβάλλον όταν κοιμόμαστε;

Σειρά από νέες επιστημονικές μελέτες ρίχνει φως στο τρόπο που «αποσυνδεόμαστε» όταν κοιμόμαστε και όταν βρισκόμαστε υπό αναισθησία.
3 Ιουνίου 2020 | 19:50

Κατά την διάρκεια του ύπνου και όταν βρισκόμαστε υπό αναισθησία, σπάνια ανταποκρινόμαστε σε εξωτερικά ερεθίσματα, όπως ο θόρυβος ή διάφοροι ήχοι, παρόλο που ο εγκέφαλός μας παραμένει ιδιαίτερα ενεργός. Σειρά νέων μελετών από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Sackler του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ και της Σχολής Νευροεπιστημών Sagol διαπίστωσαν, μεταξύ άλλων σημαντικών ευρημάτων, ότι η νοραδρεναλίνη, ο νευροδιαβιβαστής που εκκρίνεται όταν αισθανόμαστε άγχος, αποτελεί το επίκεντρο της ικανότητάς μας να σταματάμε τις αισθητηριακές «ανταποκρίσεις», προκειμένου να κοιμηθούμε δίχως διακοπές ή ενοχλήσεις. «Στις μελέτες αυτές χρησιμοποιήσαμε διαφορετικές, νέες προσεγγίσεις για να μελετήσουμε το φιλτράρισμα των αισθητηριακών πληροφοριών κατά την διάρκεια του ύπνου και τους μηχανισμούς του εγκεφάλου που καθορίζουν πότε ξυπνάμε σε συνάρτηση με εξωτερικά γεγονότα» εξηγεί ο καθηγητής Yuval Nir, ο οποίος ηγήθηκε των ερευνών.

Το μυστικό «κρύβεται» στην αντίληψη

Κατόπιν πειραματικής μελέτης, διαπιστώθηκε ότι οι αποκρίσεις των νευρώνων στον ακουστικό φλοιό ήταν παρόμοιες στα πειραματόζωα όταν ήταν ξύπνια και όταν κοιμήθηκαν. Όταν όμως εξετάστηκε μια ειδική εγκεφαλική περιοχή, που σχετίζεται με πολύπλοκες συνειδητές αντιλήψεις και συσχετισμούς μνήμης, διαπιστώθηκε ότι οι νευρώνες εμφάνισαν πολύ ασθενέστερες αποκρίσεις κατά τον ύπνο. Η βασική ανάλυση ενός ήχου, σύμφωνα με τους ερευνητές, πραγματοποιείται κατά την διάρκεια του ύπνου, εκείνη την στιγμή όμως ο εγκέφαλος δεν μπορεί να δημιουργήσει μια συνειδητή αντίληψη για το ερέθισμα. Παράλληλα, παρατηρήθηκε ότι οι αρχικές και γρήγορες αποκρίσεις του εγκεφάλου πραγματοποιούνται κατά τον ύπνο ενώ εκείνες που συμβαίνουν με πιο αργούς ρυθμούς και απαιτούν την επικοινωνία μεταξύ διαφορετικών περιοχών του φλοιού διαταράσσονται σε μεγάλο βαθμό.

Πρόσφατα Άρθρα
Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Ενημερωνόμαστε για τα βασικά δικαιώματα των ασθενών 7 Απριλίου 2025, 08:00
Καιρός: «Βουτιά» 10 βαθμών θα κάνει ο υδράργυρος 6 Απριλίου 2025, 13:09
Τόρι Σπέλινγκ: Είμαι 51 και πάλι ανύπαντρη με πέντε παιδιά 6 Απριλίου 2025, 11:01
Δύσκολα παιδικά χρόνια για την κόρη του Τομ Χανκς 6 Απριλίου 2025, 10:40
Θεσσαλονίκη: Μεταμόσχευση κερατοειδούς από δότη μόλις οκτώ μηνών πραγματοποιήθηκε με επιτυχία 4 Απριλίου 2025, 13:45
Mε φυματίωση νοσηλεύεται ένα 2χρονο παιδί 2 Απριλίου 2025, 11:59
Για πρώτη φορά μπαμπάς ο Αντρέας Γεωργίου 1 Απριλίου 2025, 09:50
Καιρός: Πού αναμένονται επικίνδυνα φαινόμενα σήμερα 31 Μαρτίου 2025, 10:14
Ανησυχητικά δεδομένα: 1 στους 4 εφήβους με ψυχικές διαταραχές 29 Μαρτίου 2025, 13:19
Βροχές, καταιγίδες και αφρικανική σκόνη έχει σήμερα ο καιρός 27 Μαρτίου 2025, 10:24
ΠΟΥ: Ανησυχεί η αύξηση κρουσμάτων φυματίωσης σε παιδιά 24 Μαρτίου 2025, 15:39
Μηνιγγίτιδα: Νέο κρούσμα– Στο νοσοκομείο βρέφος 20 Μαρτίου 2025, 13:08
Καιρός: Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας σήμερα 20 Μαρτίου 2025, 13:03
Σχολεία: Μέχρι πότε θα γίνονται ηλεκτρονικές εγγραφές 19 Μαρτίου 2025, 11:58
Αλλάζει τελείως ο καιρός – Τσουχτερό κρύο από την Τρίτη 17 Μαρτίου 2025, 11:23
imommy.gr © 2025 - All Rights Reserved
Exit mobile version