Υπάρχουν αμέτρητα πράγματα που πρέπει να προσέξουμε κατά τον πρώτο μήνα της ζωής του μωρού μας. Από την αλλαγή της πάνας του και τον θηλασμό, μέχρι την έλλειψη ύπνου και τη δυσκολία μας να μεταφράσουμε το κλάμα του, για κάθε πρόβλημα που παρουσιάζεται, πάντα υπάρχει και μία λύση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αφήσουμε την ψυχολογία μας σε δεύτερη μοίρα, αφού είναι απαραίτητη για να μπορούμε να φροντίζουμε σωστά και το ίδιο το μωράκι μας. Οι παρακάτω συμβουλές μας βοηθούν να παραμείνουμε ήρεμοι στο σπίτι και στη βόλτα.
Καταμερισμός εργασίας
Δεν χρειάζεται όλα να γίνονται διά του δύο, όμως είναι σημαντικό να συμμετέχετε ισότιμα – αν όχι ισόποσα – στη φροντίδα του μωρού. Αυτό θα βοηθήσει και εσάς να μην νιώθετε πιεσμένη, αλλά και εκείνον να δεθεί πιο γρήγορα με το μωρό του. Για να εξασφαλίσετε ότι ο ρόλος του μπαμπά δεν θα είναι βοηθητικός:
1. Αφήστε τους μόνους
Μην παρεμβαίνετε διαρκώς για να επικρίνετε τον τρόπο που χειρίζεται το νεογέννητο. Και οι δύο το κάνετε για πρώτη φορά, και πολλές φορές μπορεί δύο διαφορετικές μέθοδοι να είναι εξίσου κατάλληλες.
2. Με την άδειά του
Δυστυχώς, η ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπει ημέρες για άδεια πατρότητας. Ωστόσο, αν διαχειριστεί σωστά την κανονική του άδεια, το πιθανότερο είναι πως θα μπορεί να απουσιάσει μερικές μέρες από τη δουλειά του, προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα στο σπίτι, αλλά και να δεθεί περισσότερο με το παιδί του.
3. Μοιράστε τα καθήκοντα
Ίσως δεν μπορεί να ξυπνά εκείνος τη νύχτα – και σίγουρα δεν μπορεί να θηλάσει – όμως μπορεί να αναλάβει το σούπερ μάρκετ και την καθαριότητα.
4. Είναι σημαντικό να διασκεδάζουν μαζί
Η γονεϊκότητα δεν έχει μόνο υποχρεώσεις, αλλά και στιγμές πραγματικής απόλαυσης. Παίζοντας με το μωρό του ή ακόμη και νιώθοντάς το να κοιμάται επάνω του, ο μπαμπάς θα συμμετέχει και στην ανείπωτη χαρά της νέας σας εμπειρίας.
Ψυχολογία γονιών
Για να μπορείτε να καλύπτετε τις υλικές και συναισθηματικές ανάγκες του νεογέννητου, θα πρέπει να είστε και οι ίδιοι σε καλή ψυχολογική κατάσταση. Αυτό ενδέχεται να επιτευχθεί ευκολότερα, αν ακολουθήσετε τα παρακάτω tips.
5. Αγνοήστε τις ανεπιθύμητες συμβουλές
Όλοι έχουν γνώμη για το τι πρέπει να κάνετε για το μωρό σας, όμως μαντέψτε. Δεν είναι δική τους δουλειά.
6. Ξεχάστε τις δουλειές του σπιτιού
Εντάξει, δεν γίνεται να μην καθαρίζετε ποτέ και καθόλου, όμως δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το αν έχει μαζευτεί σκόνη στη βιβλιοθήκη. Και αν κάποιος έχει κάτι να πει και για αυτό, απλώς δώστε του ένα ξεσκονόπανο.
7. Δεχτείτε βοήθεια
Μην ντρέπεστε να παραδεχτείτε ότι χρειάζεστε ένα χεράκι, και μην αισθάνεστε άσχημα που κάποιος άλλος αναλαμβάνει μέρος των υποχρεώσεών σας. Θα συμφωνήσετε ότι από την ημέρα της γέννησης του μικρού σας, έχουν μαζευτεί υπερβολικά πολλές.
8. Εξηγήστε τι χρειάζεστε
Μη διστάσετε να δώσετε αναλυτικές οδηγίες όταν κάποιος σας λέει ότι θέλει να βοηθήσει, αλλά δεν ξέρει πώς.
9. Αναθέστε τα σωστά καθήκοντα
Μην ζητήσετε από τη μαμά ή την αδελφή σας να σας βοηθήσει αλλάζοντας πάνα στο μωρό. Είναι μια δουλειά που απαιτεί μόνο δύο λεπτά. Αντ’ αυτού, ζητήστε τους να σας μαγειρέψουν, να καθαρίσουν ή να πάνε στο σούπερ μάρκετ.
10. Ζητήστε το δώρο του χρόνου
Ακόμη και πέντε λεπτά που θα περάσετε χωρίς να σκέφτεστε τη φροντίδα του μικρού σας είναι αρκετά για να μαζέψετε δυνάμεις και να συνεχίσετε. Διεκδικήστε τα.
Βόλτα
Ο καιρός ανοίγει και σας προκαλεί για βόλτες με το μωράκι σας. Για να μην έχετε απρόοπτα, βεβαιωθείτε ότι:
11. Έχετε βοήθεια
Στην πρώτη σας κοινή βόλτα, πάρτε μαζί σας και έναν έμπειρο γονιό, ώστε να μην πανικοβάλλεστε με κάθε απρόοπτο που μπορεί να προκύψει.
12. Επιλέξτε σωστά
Αν είστε μόνη μαζί του, προτιμήστε ασφαλείς επιλογές όπως μια βόλτα στο πάρκο, όπου είναι πιο δύσκολο να προκύψουν προβλήματα.
13. Να είστε πάντα έτοιμη
Μην προετοιμάζετε την τσάντα με τις αλλαξιές, τις πάνες, το μπουκάλι και τα υπόλοιπα πράγματα που χρειάζεστε στη βόλτα την τελευταία στιγμή. Πριν φύγετε από το σπίτι, το μόνο που θα πρέπει να σας μένει να κάνετε είναι να ετοιμάσετε το μωρό σας.
14. Πάρτε μια αλλαξιά
Αυτή τη φορά, αναφερόμαστε σε δικά σας ρούχα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να λερωθείτε φροντίζοντας το μωράκι σας, και κανείς δεν θέλει να έχει πάνω του βρεφικό εμετό για ολόκληρες ώρες.
15. Αποδεχτείτε το χάος
Τα σχέδιά σας πάντα απειλούνται να ανατραπούν την τελευταία στιγμή. Αν το έχετε στο μυαλό σας, θα αποφύγετε τη σύγχυση και θα μπορέσετε να εστιάσετε στις υπέροχες στιγμές απόλαυσης που σας προσφέρει το νεογέννητο.