Τα εντυπωσιακά οφέλη που προσφέρει το καρπούζι στην υγεία

Παρά τη δημοφιλή πεποίθηση ότι το καρπούζι αποτελείται μόνο από νερό και ζάχαρη, στην πραγματικότητα είναι μια άκρως θρεπτική τροφή
17 Ιουνίου 2020 | 14:50

Παρά τη δημοφιλή πεποίθηση ότι το καρπούζι αποτελείται μόνο από νερό και ζάχαρη, στην πραγματικότητα είναι μια άκρως θρεπτική τροφή, που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, ενώ έχει πολύ λιγότερες θερμίδες από ό,τι λανθασμένα πιστεύουν πολλοί άνθρωποι.

Καρπούζι: Θρεπτικά στοιχεία

Στα 150 γραμμάρια, το καρπούζι περιέχει: 43 θερμίδες, 0 γραμμάρια λίπους, 2 γραμμάρια νατρίου, 11 γραμμάρια υδατάνθρακα (συμπεριλαμβανομένων 9 γρ. ζάχαρης) και 1 γραμμάριο ινών.

Επίσης παρέχει το 17% των ημερήσιων αναγκών ενός ενήλικα σε βιταμίνη Α, το 21% σε βιταμίνη C, το 2% σε σίδηρο και το 1% σε ασβέστιο.

Το καρπούζι περιέχει επίσης θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β-6, φυλλικό οξύ, παντοθενικό οξύ, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγγάνιο, σελήνιο, χολίνη, λυκοπένιο και βεταΐνη.

Τι οφέλη έχει το καρπούζι για την υγεία

 

Άσθμα

Ο κίνδυνος για την ανάπτυξη άσθματος είναι χαμηλότερος σε άτομα που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ορισμένων θρεπτικών ουσιών. Μία από αυτές τις θρεπτικές ουσίες είναι η βιταμίνη C, που βρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά συμπεριλαμβανομένου του καρπουζιού.

Αρτηριακή πίεση

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Hypertension έδειξε ότι τα συμπληρώματα με εκχύλισμα από καρπούζι μειώνουν την αρτηριακή πίεση σε παχύσαρκους μεσήλικες ενήλικες με προ-υπέρταση ή υπέρταση στο στάδιο-1.

Έδειξε επίσης πως βελτιώνει την λειτουργία των αρτηριών. Τέλος, μια διατροφή πλούσια σε λυκοπένιο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τις καρδιακές παθήσεις.

Ενυδάτωση

Απαρτίζεται από 92% νερό και πλούσιο σε ηλεκτρολύτες, ενώ αποτελεί ιδανική τροφή για να αποφευχθεί η αφυδάτωση.

Δέρμα

Περιέχει βιταμίνη Α, μια θρεπτική ουσία που απαιτείται για την παραγωγή του σμήγματος (φυσικό έλαιο), που διατηρεί τα μαλλιά ενυδατωμένα.

Η βιταμίνη Α είναι επίσης αναγκαία για την ανάπτυξη όλων των ιστών του σώματος, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του δέρματος και των μαλλιών.

Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C είναι επίσης απαραίτητη για την κατασκευή και τη συντήρηση του κολλαγόνου. Καρπούζι συμβάλλει επίσης στη συνολική ενυδάτωση, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για υγιή επιδερμίδα και μαλλιά.

 

Πηγή: medicalnewstoday.com

Πρόσφατα Άρθρα
Μαγειρική με το παιδί: Μία δραστηριότητα με 7 οφέλη 27 Οκτωβρίου 2024, 08:00
Ενέργεια: Κουρασμένη μαμά; Να τι πρέπει να φας 18 Οκτωβρίου 2024, 08:00
Διατροφή: Τρώμε καλά- Ζούμε καλύτερα 16 Οκτωβρίου 2024, 08:00
Αν όχι lunchbox στο σχολείο, τότε τι; 14 Οκτωβρίου 2024, 14:03
Αβγά: 4 λόγοι για τους οποίους αποτελούν superfood για τα παιδιά 11 Οκτωβρίου 2024, 08:00
Φάρσα ή κέρασμα; 3 φανταστικά Halloween snacks! 9 Οκτωβρίου 2024, 08:00
Καφές στην εφηβεία: Γιατί πρέπει να προσέχουμε την κατανάλωση 8 Οκτωβρίου 2024, 08:00
Καιρός για… όσπρια 7 Οκτωβρίου 2024, 08:00
Τα οικογενειακά γεύματα… παίρνουν 10 με τόνο! 6 Οκτωβρίου 2024, 08:00
Παιδική παχυσαρκία και σίδηρος: Ποια η σχέση; 6 Οκτωβρίου 2024, 08:00
Τι να βάλουμε στο lunch box του σχολείου; 2 Οκτωβρίου 2024, 08:00
Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Γιατί είναι τόσο σημαντικά στην εγκυμοσύνη 29 Σεπτεμβρίου 2024, 08:00
Αύξηση βάρους: Πώς να βοηθήσεις το παιδί να την πετύχει 29 Σεπτεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version