Ο ερχομός του πρώτου σας παιδιού ή του νέου μέλους της οικογένειάς σας είναι μια προσθήκη που σας γεμίζει με χαρά και ευτυχία. Το πρώτο πράγμα που θα ήταν καλό να κάνετε, μόλις λάβετε αυτήν την τόσο σημαντική αλλά και ευχάριστη απόφαση είναι να επισκεφθείτε τον γιατρό σας για να σας δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που μπορεί να χρειαστείτε για να προχωρήσετε με την απόφασή σας. Αφού ο γιατρός σας ολοκληρώσει την αξιολόγησή του, θα σας δώσει λίγο χρόνο για να του κάνετε ερωτήσεις πάνω στα ζητήματα που σας απασχολούν. Από αυτές θα ήταν καλό να μην λείπουν οι ακόλουθες:
Το ιστορικό επηρεάζει την γονιμότητα;
Ορισμένες ασθένειες, όπως η ενδομητρίωση, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και οι διαταραχές του θυροειδούς ενδεχομένως να επηρεάσουν την γονιμότητα. Το ίδιο μπορεί να ισχύει και για τον σύντροφό σας, αφού ορισμένα ζητήματα, όπως ο χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων και η μορφολογία, μπορεί να δυσκολέψουν την διαδικασία της σύλληψης.
Τα φάρμακα επηρεάζουν την γονιμότητα;
Εάν παίρνετε κάποια αγωγή, θα ήταν καλό να κάνετε μια λίστα με τα φάρμακα που έχετε πάρει πρόσφατα ώστε να την δει ο γιατρός σας. Ορισμένα φάρμακα, όπως αυτά που σχετίζονται με την επιληψία ή τα φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση, ενδεχομένως να μειώνουν την γονιμότητα. Ταυτόχρονα, ο γιατρός σας θα μπορεί να σας ενημερώσει για φάρμακα που μπορεί να είναι επιβλαβή για το μωρό.
Πρέπει να αλλάξω την διατροφή / τον τρόπο που γυμνάζομαι / τις συνήθειές μου;
Η γονιμότητα επηρεάζεται από το βάρος, ανεξάρτητα από το εάν κάποια είναι αρκετά αδύνατη ή υπέρβαρη. Ένα μη φυσιολογικό για τον οργανισμός σας βάρος ενδέχεται να οδηγήσει σε επιπλοκές κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση ή ο διαβήτης κύησης. Παράλληλα, η υπερβολική άσκηση, η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα θα μπορούσαν να επηρεάσουν επίσης αρνητικά την γονιμότητά σας ή και την εγκυμοσύνη σας. Για αυτό θα ήταν καλό, μιλώντας με τον γιατρό σας να τον ενημερώσετε αναφορικά με τον τρόπο ζωή σας, ώστε να σας πει αν χρειάζονται αλλαγές και ποιες θα πρέπει να είναι αυτές.
Γιατί δεν έχω συλλάβει ακόμα;
Εάν η προσπάθεια σας έχει διαρκέσει αρκετό καιρό δίχως αποτέλεσμα, διατηρήστε την ψυχραιμία σας καθώς ο χρόνος που χρειάζεται ποικίλει από ζευγάρι σε ζευγάρι. Ταυτόχρονα, θα ήταν καλό να δείτε τον γιατρό σας ώστε να σας αξιολογήσει και να αποκλείσει ζητήματα υπογονιμότητας.