Η φροντίδα του νεογέννητου αποτελεί μία από τις πιο ξεχωριστές και ευχάριστες διαδικασίες, μπορεί όμως να προκαλέσει και μεγάλη ανησυχία, ειδικά σε περιπτώσεις όπως αυτή του καλοκαιριού, καθώς είναι λογικό να ανησυχείτε για ποικίλους παράγοντες, ξεκινώντας από τις αρνητικές επιπτώσεις της καλοκαιρινής ζέστης. Είναι σημαντικό να διατηρήσετε την ψυχραιμία και να ακολουθήσετε στρατηγικές, που αφενός θα προστατέψουν το παιδί αλλά αφετέρου θα είναι ισορροπημένες για να απολαύσει τόσο το ίδιο όσο και εσείς ξέγνοιαστες καλοκαιρινές στιγμές, που θα σας συνοδεύουν για πάντα. Για να το διατηρήσετε ασφαλές θα ήταν καλό να έχετε κατά νου τα ακόλουθα:
Τσιμπήματα από έντομα
Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, το μωρό περνά σημαντικό μέρος του χρόνου του σε εξωτερικούς χώρους, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες… «συνάντησης» με κάποιο έντομο. Μερικές ενδείξεις που μπορεί να σας ειδοποιήσουν για κάποιο τσίμπημα περιλαμβάνουν τον κνησμό, το πρήξιμο ή το ερεθισμένο δέρμα.
Αφυδάτωση
Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι η αφυδάτωση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι διαδεδομένη στα μωρά. Μερικές ενδείξεις που μπορεί να σας ειδοποιήσουν για αφυδάτωση, ακόμα και ήπια είναι η συνεχής δίψα ή και η κούραση. Επίσης, μπορείτε να παρατηρήσετε μειωμένα ούρα, ξηρά χείλη ή και μάτια. Για να προστατεύσετε το μωράκι σας από αφυδάτωση, βεβαιωθείτε ότι πίνει αρκετά υγρά.
Έκθεση στον «δυνατό» ήλιο
Η καλοκαιρινή εμπειρία είναι διαφορετική για το μωράκι σας. Το δέρμα ενός νεογέννητου είναι ευαίσθητο και για αυτό θα ήταν καλό να μην εκτίθεται άμεσα στον ηλιακό φως. Αυτό συμβαίνει διότι το δέρμα του μωρού έχει ελάχιστη μελανίνη, την χρωστική ουσία που όχι μόνο προστατεύει το δέρμα από τις επιβλαβείς επιπτώσεις του ηλιακού φωτός, αλλά δίνει επίσης χρώμα στα μαλλιά, τα μάτια και το δέρμα. Ανεξάρτητα από την ηλικία του μωρού σας, θα ήταν καλό να το κρατήσετε μακριά από τον ήλιο όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι πιο καυτές ώρες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι μεταξύ 11 π.μ. και 3 μ.μ. Εάν πρέπει να βγείτε έξω, βεβαιωθείτε ότι έχετε τη σωστή σκιά στο καρότσι του μωρού σας για να το προστατεύσετε από το «δυνατό» ηλιακό φως.
Επιπλέον, θα ήταν καλό να εφαρμόσετε αντηλιακό στο μωρό. Συνήθως βάζουμε αντιηλιακό στο σώμα και στο πρόσωπο του παιδιού και ξεχνάμε τον αυχένα, τα αυτιά και το κουντεπιέ, όπου μπορεί ευκολότερα να κοκκινίσει το παιδικό δέρμα. Το αντηλιακό, το μπλουζάκι αλλά και το καπέλο είναι απαραίτητα ακόμα και στην συννεφιά, αφού σε ορισμένες επιφάνειες η ακτινοβολία αντανακλάται.