Οι καυγάδες ανάμεσα στα αδέρφια αποτελούν ένα συχνό φαινόμενο, ανεξάρτητα από την ηλικία ή την αιτία, στην οποία μπορείτε να οφείλεται. Αποτελεί ένα φυσιολογικό φαινόμενο ενώ με την πάροδο του χρόνου, σχεδόν όλα τα αδέλφια τείνουν να λύνουν μεγαλώνοντας τις διαφορές τους με πιο ομαλό τρόπο. Σε αυτόν τον ομαλό τρόπο επίλυσης ενδεχόμενων ζητημάτων, μπορεί να συμβάλλει και ο μπαμπάς μέσω της αρχικής του αντίδρασης αλλά και της σωστής διαχείρισης του ζητήματος. Μερικές στρατηγικές που μπορείτε να ακολουθήσετε, περιλαμβάνουν:
1. Παραμείνετε ψύχραιμοι
Ακόμα και αν θέλετε να φωνάξετε για να κάνετε τα αδέλφια να σταματήσουν αμέσως, θα ήταν καλό να μην το κάνετε αλλά να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας. Μένοντας ήρεμοι μπορείτε να επιλύσετε γρηγορότερα την σύγκρουση ενώ ταυτόχρονα λειτουργείτε ως πρότυπο για τα παιδιά, μαθαίνοντας το σωστό τρόπο διαχείρισης αρνητικών συναισθημάτων, όπως μπορεί να είναι η απογοήτευση, ο θυμός ή και η αγανάκτηση. Δοκιμάστε να χωρίσετε τα παιδιά, απομακρύνοντάς τα ώστε να πάρουν μερικές ανάσες, να ηρεμήσουν και να επανέλθουν για την επίλυση του ζητήματος όταν θα είναι ψύχραιμα.
2. Ενημερωθείτε για τα γεγονότα
Για να μπορέσετε να διαχειριστείτε σωστά το ζήτημα, θα ήταν καλό να μιλήσετε με όλες τις πλευρές του σπιτιού ώστε όχι μόνο να μάθετε τι ακριβώς έχει συμβεί αλλά να δείτε και την οπτική κάθε παιδιού. Προσπαθήστε με μερικές ερωτήσεις να αποφύγετε τους συναισθηματισμούς και να εστιάσετε στα πραγματικά γεγονότα. Ρωτήστε αρχικά το παιδί αν είναι καλά και μόλις σιγουρευτείτε για αυτό, εστιάστε στις λεπτομέρειες.
3. Δεν έχει σημασία ποιος το ξεκίνησε
Οι περισσότεροι μπαμπάδες στην προσπάθειά τους να επιλύσουν γρήγορα την κατάσταση, ξεκινούν από το παιδάκι που μπορεί να «ξεκίνησε» τον καυγά. Ωστόσο, αυτό μάλλον δεν αποτελεί και την καλύτερη στρατηγική, καθώς έτσι επιλύετε μονάχα ένα μέρος της διένεξης που έχει δημιουργηθεί. Θα ήταν καλό να εστιάσετε σε κάθε πτυχή της διένεξης, προκειμένου να «προλάβετε» μελλοντικούς τσακωμούς, που μπορεί να βασίζονται στο άγχος ή την ανησυχία του παιδιού.
4. Η συνέπεια είναι το κλειδί
Όταν παραμένετε συνεπείς στις απόψεις αλλά και τις αντιδράσεις σας δημιουργείτε ένα ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά, με αποτέλεσμα να νιώθουν άνετα να ανοιχθούν και να μιλήσουν για όλα όσα αισθάνονται. Θα ήταν καλό να είστε συνεπείς στις αντιδράσεις σας, καθώς αποτελεί τον καλύτερο τρόπο να θέσετε όρια στα παιδιά, δίνοντάς τους να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να τα ξεπερνούν. Η συνέπεια παράλληλα, δείχνει σταθερότητα όταν τα παιδιά μπορεί να αισθανθούν φόβο, άγχος ή και πανικό, ειδικά στην περίπτωση που θα τσακωθούν με το αδερφάκι τους.