Η διαφορετικότητα αυτή αγγίζει και τα παιδιά, που βίωσαν το καθένα με τον δικό του τρόπο την «καραντίνα». Ειδικοί διατυπώνουν την εκτίμηση ότι μετά τη λήξη της πανδημίας «ο κόσμος δεν θα μετακινηθεί στο Διαδίκτυο, καθώς η διαπροσωπική επαφή είναι αναντικατάστατη». Και είναι αλήθεια πως αυτή η επαφή είναι που έλειψε πιο πολύ στη διάρκεια της ισχύος των περιοριστικών μέτρων. Κυρίως, δε, για τα παιδιά που υποχρεωτικά άνοιξαν μια μεγάλη «παρένθεση» στις επαφές με τους φίλους, τους συμμαθητές, τον παππού και τη γιαγιά για λόγους προστασίας.
Ωστόσο, τα παιδιά και στη διάρκεια αυτού του διαφορετικού καλοκαιριού δεν θα πάψουν να αφιερώνουν χρόνο στο Διαδίκτυο. Και όπως έχει διαπιστωθεί, η ηλεκτρονική αλληλογραφία που αναφέρεται στον κορωνοϊό χρησιμοποιείται ως «δόλωμα» για να κερδίσει την προσοχή του παραλήπτη.
Γι’ αυτό και το θέμα της ασφάλειας των παιδιών στο Διαδίκτυο – αλλά και ο περιορισμός του χρόνου που αφιερώνουν σε αυτό – είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.
Οπως λένε νομικοί που ασχολούνται με τα δικαιώματα των παιδιών, είναι σημαντικό οι γονείς να εξηγήσουν στα παιδιά τους κινδύνους πριν επιβάλλουν απαγορεύσεις. Εξίσου σημαντικό είναι οι γονείς να γνωρίζουν τα «εργαλεία» που έχουν τα παιδιά τους στα χέρια τους, ώστε να μην παρακάμπτονται οι απαγορεύσεις που οι ίδιοι θέτουν με γνώμονα τη δική τους προστασία.
Επιπλέον, με απλά λόγια μπορούν να εξηγήσουν στα παιδιά τους ότι οι κανόνες συμπεριφοράς στο Διαδίκτυο είναι ίδιοι με τους κανόνες στη ζωή εκτός Διαδικτύου. Και να υπενθυμίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι στο Διαδίκτυο θα πρέπει να συμπεριφέρονται στους άλλους όπως θα ήθελαν να τους φέρονται και εκείνοι, μακριά από εκφοβιστικές ή άλλες ενοχλητικές συμπεριφορές.
Τέλος, οι ειδικοί συνιστούν οι γονείς να φροντίζουν για την ασφάλεια των παιδιών. Πώς; Με την εφαρμογή ενός λογισμικού ελέγχου και φίλτρα ασφαλείας, συμβάλλοντας έτσι ενεργά στην προστασία των συσκευών από κακόβουλα λογισμικά και στον περιορισμό της πρόσβασης των παιδιών σε ακατάλληλους ιστότοπους και πληροφορίες. n