Κοροναϊός: Κόκκινος συναγερμός από τον ΠΟΥ -Φόβοι για δεύτερο κύμα

Συναγερμό έχει σημάνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς οι φόβοι για το δεύτερο κύμα κοροναϊού αυξάνονται ραγδαία.
25 Ιουνίου 2020 | 14:37

Σχεδόν ένα μήνα μετά την έναρξη της άρσης των lockdown στις περισσότερες χώρες του πλανήτη, τα αποτελέσματά της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων προκαλούν συναγερμό, αφού ο κοροναϊός έχει αναζωπυρωθεί σε πολλές περιοχές. Πολλοί επιστήμονες κάνουν λόγο για ένα δεύτερο κύμα του ιού εν μέσω του καλοκαιριού, ενώ άλλοι μιλούν για έξαρση σε χώρες που προηγουμένως είχαν περάσει από τα «μαλακά».

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι η διασπορά του Covid-19 όχι μόνο δεν έχει περιοριστεί, αλλά εξακολουθεί να επιταχύνεται με ακόμα ταχύτερο ρυθμό, εξαιτίας μεταλλάξεων στο γονιδίωμά του, που τον καθιστούν ακόμα πιο πολύ μολυσματικό. Τρανή απόδειξη, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΠΟΥ, αποτελεί το γεγονός πως ένα ακόμη εκατομμύριο κρούσματα καταγράφηκε σε διάστημα μόλις οκτώ ημερών.

Μάλιστα, ο πλανήτης βαίνει ασταμάτητα προς τα 10 εκατομμύρια κρούσματα την επόμενη εβδομάδα και δύσκολα θα μπει φρένο στην πορεία αυτή του κοροναϊού, καθώς οι κυβερνήσεις είδαν τις καταστροφικές συνέπειες της καραντίνας στην οικονομία και διστάζουν να την επιβάλλουν εκ νέου. 

Την ίδια ώρα, προβληματισμός υπάρχει και για την αναζωπύρωση των κρουσμάτων σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας. Ειδικά, στην Ξάνθη παρατηρείται κάτι σαν δεύτερο κύμα του ιού, ενώ αρκετά είναι τα κρούσματα και στη Ροδόπη και τη Θεσπρωτία.

Επιπλέον, σήμερα Πέμπτη, έπειτα από αρκετές μέρες χωρίς θύματα, σημειώθηκε ένας ακόμη θάνατος από τον κοροναϊό ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό στους 191 νεκρούς.

Περιστατικά με συνωστισμό κόσμου σε beach bar, νυχτερινά κέντρα, σε πλοία και στα ΜΜΜ προκαλούν περαιτέρω σε κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους για τη χαλαρότητα που έχει δημιουργηθεί στους πολίτες, έπειτα από τους δύο «σκληρούς» μήνες της καραντίνας.

Παράλληλα, η χώρα μας «πολιορκείται» από τον κοροναϊό, καθώς έξαρση της πανδημίας παρατηρείται στους βόρειους γείτονές μας, την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Μακεδονία.

Εξάλλου, χώρες που αντιμετώπισαν υποδειγματικά τον κοροναϊό, όπως η Ελλάδα, την «πάτησαν» μετά την άρση του lockdown, καθώς η χαλάρωση των πολιτών οδήγησε σε νέες εστίες κρουσμάτων στη Νότια Κορέα, το Ισραήλ και τη Γερμανία.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η Ελλάδα έχει ήδη ανοίξει χερσαία, θαλάσσια και εναέρια σύνορα για τουρίστες και ετοιμάζεται να ανοίξει για ταξιδιώτες από όλον τον πλανήτη την 1η Ιουλίου.

10 εκατομμύρια κρούσματα την επόμενη εβδομάδα

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους δήλωσε σήμερα πως αναμένει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων νέου κοροναϊού παγκοσμίως, που τώρα κυμαίνεται στα 9,3 εκατομμύρια, θα φθάσει τα 10 εκατομμύρια την επόμενη εβδομάδα.

«Κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα αυτής της επιδημίας, λιγότερα από 10.000 κρούσματα είχαν καταγραφεί από τον ΠΟΥ. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα, σχεδόν 4 εκατομμύρια κρούσματα έχουν καταγραφεί. Αναμένουμε να φθάσουν στο σύνολο τα 10 εκατομμύρια την επόμενη εβδομάδα», είπε ο αξιωματούχος.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ επισήμανε ότι η πανδημία σε πολλές χώρες της Αμερικής δεν έχει προς το παρόν φθάσει στην κορύφωσή της και ότι «παραμένει σε υψηλά επίπεδα», ειδικά στην Κεντρική και Νότια Αμερική.

«Θα έλεγα πως η κατάσταση βρίσκεται εν εξελίξει, δεν έχει φθάσει ακόμη στην κορύφωσή της και το πιθανότερο θα οδηγήσει σε συνεχή κρούσματα και θανάτους τις επόμενες εβδομάδες», τόνισε ο Ράιαν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλές χώρες στην περιοχή κατέγραψαν αύξηση 25-50% στον αριθμό των κρουσμάτων την περασμένη εβδομάδα.

SOS από κορυφαίο λοιμωξιολόγο για δεύτερο κύμα κοροναϊού

Ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος στην πανεπιστημιακή κλινική του Σαριτέ του Βερολίνου Κρίστιαν Ντρόστεν, προειδοποιεί για ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού και δηλώνει πως δεν είναι αισιόδοξος.

Μετά τα τελευταία κρούσματα κορονοϊού, μεταξύ άλλων στο κρατίδιο της  Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ο διακεκριμένος λοιμωξιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν φοβάται ότι ο κοροναϊός θα εξαπλωθεί απαρατήρητα στον πληθυσμό. Η πρόληψη της εξάπλωσης, πέρα από τις συγκεκριμένες περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί, είναι τώρα το κλειδί, είπε ο κορυφαίος επιστήμονας την Τρίτη στο podcast του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου NDR.

Κατά την άποψή του, απαιτείται από τώρα μεγάλη προσοχή, ώστε να μην υπάρξει δεύτερο κύμα εξάπλωσης του κοροναϊού.  Ο Ντρόστεν, στην τελευταία του παρουσία στο podcast του NDR μέχρι τα τέλη Αυγούστου, παρέπεμψε στην περίπτωση των ΗΠΑ: «Στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες, βρίσκεται σε εξέλιξη μια «φοβερή κατάσταση» παρά τις υψηλές θερμοκρασίες οι οποίες επικρατούν. Υπήρξε χαλάρωση πολύ νωρίς εκεί», τόνισε.

Αναφερόμενος στην Γερμανία, είπε : «Δεν είμαι αισιόδοξος ότι σε ένα μήνα θα έχουμε εδώ ακόμα μια τόσο καλή κατάσταση όπως σήμερα όσον αφορά στην επιδημία του κορονοϊού. Σε δύο μήνες, νομίζω ότι θα έχουμε πρόβλημα, αν δεν ενεργοποιήσουμε ξανά όλους τους «αισθητήρες συναγερμού» τώρα. Οι πολίτες πρέπει να αντιληφθούν ότι οι υγειονομικές αρχές χρειάζονται υποστήριξη και συναίνεση», είπε χαρακτηριστικά πρόσθεσε.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Μια γυναίκα 64 ετών στην Κομοτηνή, έχασε σήμερα την μάχη με τον κοροναϊό ανεβάζοντας στους 191 το σύνολο των θανάτων από τη νόσο Covid 19 στη χώρα μας.

Η γυναίκα που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Κομοτηνής έπασχε από υποκείμενα νοσήματα.

Νωρίτερα ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει οκτώ νέα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα οχτώ κρούσματα εντοπίστηκαν στις εξής περιοχές: τρία στη Ροδόπη, ένα στη Μεσσηνία, ένα στην Αττική, ένα στην Αλεξανδρούπολη, ενώ δύο είναι εισαγόμενα. Αισιοδοξία προκαλεί το γεγονός ότι κανένα κρούσμα δεν υπάρχει στην Ξάνθη, μια από τις πιο πληγείσες περιοχές στην Ελλάδα. 

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.310, εκ των οποίων το 55.0% άνδρες αφορά άνδρες.

730 (22.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.848 (55.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 

8 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 61 ετών. 1 (12.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 118 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Όσον αφορά στους θανάτους, 61 (31.6%) αφορούν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. 

 

imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version