Summer camp ή στην γιαγιά;

Τρεις μήνες διακοπών αρχίζουν και εμείς πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα απασχοληθούν τα παιδιά αυτό το καλοκαίρι.
28 Ιουνίου 2020 | 11:39

«Τι θα κάνετε με τα παιδιά;» είναι το μόνιμο θέμα συζήτησης μεταξύ των γονιών αυτήν την περίοδο. Γιατί μπορεί για τα μικρά μας να αρχίζουν τρεις μήνες ξέγνοιαστων διακοπών, η δική μας άδεια όμως περιορίζεται το πολύ στις τρεις εβδομάδες. Κι έτσι, η επόμενη πρόταση σε αυτόν τον κλασικό διάλογο είναι: «Δεν είναι κρίμα να περάσουν το καλοκαίρι στην πόλη;». Κρίμα είναι, ποιες όμως είναι οι επιλογές μας;

Για τους τυχερούς που έχουν παππούδες και γιαγιάδες που ζουν σε κάποιο χωριό ή νησί, η λύση μοιάζει προφανής. Από την άλλη, είναι σε θέση οι γονείς μας να τα βγάλουν πέρα με τα εγγόνια τους για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα; Και με πόσα εγγόνια είναι βιώσιμη η κατάσταση; Μήπως θα πρέπει να εξετάσουμε και την επιλογή της κατασκήνωσης ή ενός summer camp από εκείνα που οργανώνουν οι δήμοι και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια; Είναι προτιμότερο κάτι τέτοιο και γιατί; Το βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται για ένα δίλημμα τύπου «άσπρο – μαύρο» και η απάντηση σε αυτόν τον προβληματισμό έχει παραμέτρους που αφορούν κάθε οικογένεια ξεχωριστά. Σε γενικές γραμμές όμως μπορούμε να διακρίνουμε βασικά υπέρ και κατά σε αυτές τις δύο εκδοχές καλοκαιρινής απασχόλησης.

Με τη γιαγιά

Υπέρ

+ Το δέσιμο με τη γιαγιά. Οι περισσότεροι έχουμε τις πιο γλυκές αναμνήσεις της παιδικής μας ηλικίας από τις διακοπές που περάσαμε με τη γιαγιά και τον παππού μας. Οι διακοπές του παιδιού με τη γιαγιά και τον παππού συσφίγγουν τη σχέση τους και τους χαρίζουν υπέροχες αναμνήσεις που θα ζεσταίνουν την καρδιά τους για όλη τους τη ζωή.

+ Η δική μας ξεγνοιασιά. Σίγουρα θα είμαστε πιο χαλαροί γνωρίζοντας ότι το παιδί θα περάσει τις διακοπές του με κάποιον που ξέρουμε και εμπιστευόμαστε. Αντίστοιχα στο παιδί δεν θα δημιουργηθεί άγχος ή ανασφάλεια για το τι θα συναντήσει εκεί που θα πάει, αφού είναι ήδη εξοικειωμένο με το περιβάλλον που θα επισκεφθεί.

+ Η χαλάρωσή του. Το μικρό μας θα έχει την ευκαιρία να χαλαρώσει πραγματικά, απαλλαγμένο πλέον από προγράμματα και υποχρεώσεις. Το παιχνίδι του θα είναι ελεύθερο και θα έρθει σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον, το οποίο θα εξερευνήσει με τον δικό του τρόπο.

+ Η συντροφικότητα. Τόσο το μικρό μας όσο και οι παππούδες θα έχουν την πιο ευχάριστη παρέα στις καλοκαιρινές τους διακοπές. Ειδικά στην περίπτωση που η γιαγιά έχει μείνει μόνη της στη ζωή, το να κάνει διακοπές με το εγγονάκι της θα την ενθουσιάσει. Από την άλλη, στο χωριό ή το νησί το παιδί θα ξανασυναντήσει (ή θα δημιουργήσει) τους «φίλους των διακοπών», εκείνη δηλαδή την παρέα της γειτονιάς με την οποία θα δίνει «ραντεβού» κάθε καλοκαίρι.

+ Ο περιορισμός των εξόδων. Οταν οι γονείς μας ή τα πεθερικά μας έχουν σπίτι στην εξοχή, τότε τα έξοδά μας μειώνονται σημαντικά και το μικρό μας μπορεί να περάσει πολλές ημέρες ξεγνοιασιάς κάνοντας διακοπές στη φύση.

Κατά

– Χάσμα γενεών. Μερικές φορές, παρά τις καλές προθέσεις, μεταξύ παππούδων και εγγονιών υπάρχει ένα χάσμα γενεών. Συνήθως εντοπίζεται στη μεταξύ τους επικοινωνία, κάτι που ενδεχομένως να προκαλέσει πρόβλημα στην αρμονική συμβίωση, με αποτέλεσμα και οι δύο πλευρές να είναι δυσαρεστημένες. Το παιδί μπορεί να βαρεθεί και η γιαγιά και ο παππούς ίσως δυσκολεύονται να το προσεγγίσουν. Συνήθως το πρόβλημα αυτό προκύπτει με παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας.

– Διαφορετικό στυλ γονικής μέριμνας. Κάθε γονιός μεγαλώνει το παιδί του με συγκεκριμένες αρχές και περιμένει από εκείνο να συμμορφώνεται σε αυτές. Οταν οι γονείς μας ή τα πεθερικά μας έχουν διαφορετική αντίληψη σχετικά με το πώς πρέπει να συμπεριφέρεται το παιδί, είναι πιθανό να δημιουργηθεί πρόβλημα. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η γιαγιά και ο παππούς «κακομαθαίνουν» τα εγγόνια τους, όμως υπάρχει και η αντίθετη περίπτωση, δηλαδή να είναι εκείνοι πολύ περισσότερο αυστηροί από ό,τι είμαστε εμείς.

– Οι συνθήκες δεν ευνοούν. Καθένας από εμάς ξέρει τους δικούς του ανθρώπους και αν η υγεία τους, η ηλικία τους ή άλλοι παράγοντες τους επιτρέπουν ή όχι να ανταποκριθούν στα αυξημένα και απαιτητικά καθήκοντα που σκοπεύουμε να τους αναθέσουμε. Οπως ξέρουμε πολύ καλά από πρώτο χέρι, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας με την ατελείωτη διάθεση για παιχνίδι δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμα.

Στο summer camp

Υπέρ

+ Η επαφή με τη φύση. Τα παιδιά που ζουν στην πόλη έχουν μάθει να λειτουργούν και να αντεπεξέρχονται αποκλειστικά στις συνθήκες του αστικού περιβάλλοντος. Στην κατασκήνωση, το παιδί θα έχει την ευκαιρία να εξοικειωθεί με τη φύση και να μάθει να τα καταφέρνει σε ένα φυσικό περιβάλλον.

+ Η ανεξαρτησία. Το παιδί θα μάθει να λειτουργεί σε ένα πλαίσιο εκτός σπιτιού, στο οποίο θα πρέπει να τα καταφέρει χωρίς να έχει εμάς στο πλευρό του. Μπορεί κάτι τέτοιο να μας ακούγεται βγαλμένο από ταινία τρόμου, στην πραγματικότητα όμως συνιστά ένα εξαιρετικό μάθημα ανεξαρτησίας για το μικρό μας, αφού έτσι θα μάθει να δίνει λύσεις σε μικρά ζητήματα και να διαχειρίζεται σωστά την ελευθερία που του δίνεται.

+ Η οργάνωση. Πράγματι, το παιδί στην κατασκήνωση θα βγει από το πρόγραμμα που τηρεί στο σπίτι. Ομως, αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα είναι ανεξέλεγκτο, καθώς θα πρέπει να συμμορφωθεί με νέους κανόνες και σε ένα οργανωμένο περιβάλλον εκτός σπιτιού.

+ Η επαφή με τα άλλα παιδιά. Οι ισορροπίες μεταξύ του παιδιού μας και των φίλων του έχουν ήδη διαμορφωθεί. Πηγαίνοντας σε summer camp, το παιδί θα έρθει σε επαφή με νέα παιδιά, θα δημιουργήσει άλλες παρέες και θα έχει την ευκαιρία να εξελίξει την προσωπικότητά του.

+ Τα ερεθίσματα. Οι κατασκηνώσεις φροντίζουν να εντάξουν στο καθημερινό τους πρόγραμμα δραστηριότητες που θα ψυχαγωγήσουν αλλά και θα εκπαιδεύσουν τα παιδιά. Χορός, τραγούδι, αθλητισμός, κολύμπι, ζωγραφική και ποικίλες άλλες δραστηριότητες, ανάλογα με την κατασκήνωση ή το summer camp που θα επιλέξουμε, θα κρατήσουν το μικρό μας απασχολημένο και δραστήριο, δίνοντάς του νέα ερεθίσματα και ευκαιρίες να ανακαλύψει ή να εξελίξει τα ταλέντα του.

Κατά

– Ντροπαλό παιδί. Αν το μικρό μας έχει πολύ κλειστό χαρακτήρα και δεν κάνει εύκολα φίλους, ίσως δυσκολευτεί να ενταχθεί σε μια νέα παρέα στο summer camp, με αποτέλεσμα να νιώθει απομονωμένο.

– Ακατάλληλη ηλικία. Είναι σημαντικό να στείλουμε το παιδί στην κατασκήνωση όταν είναι έτοιμο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί σε όλους τους βασικούς τομείς: να ντυθεί, να πλυθεί, να φάει και να κατανοεί τους βασικούς κανόνες ασφαλείας.

– Ο οικονομικός παράγοντας. Υπάρχουν summer camp των οποίων το κόστος για μια περίοδο διακοπών είναι απαγορευτικό για τον οικογενειακό μας προϋπολογισμό και αυτό αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στο να επιλέξουμε αυτήν τη λύση καλοκαιρινής απασχόλησης για τα παιδιά μας. Η αλήθεια είναι όμως ότι υπάρχουν οικονομικές λύσεις. Θα πρέπει απλώς να κάνουμε μια καλή έρευνα αγοράς. Επίσης, οι δήμοι προσφέρουν πολύ καλά προγράμματα καλοκαιρινής απασχόλησης σε οικονομικές τιμές. Η περίπτωση αυτή έχει και το πλεονέκτημα ότι τα παιδιά μας θα βρουν φίλους από το σχολείο ή τη γειτονιά.

Αν στείλουμε το παιδί σε summer camp, καλό είναι να έχουμε ενημερωθεί πρώτα για τις βασικές αρχές του, όπως για παράδειγμα πώς αντιμετωπίζουν τους τσακωμούς μεταξύ των παιδιών, ώστε να γνωρίζουμε αν συνάδουν με τις προσωπικές μας αρχές. Επίσης θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η εν λόγω κατασκήνωση έχει πάρει άδεια λειτουργίας, κάτι το οποίο σημαίνει ότι πληροί τους νόμιμους όρους ασφάλειας και υγιεινής.

Αν στείλουμε το παιδί με τη γιαγιά και τον παππού, καλό είναι να κάνουμε πρώτα μια συζήτηση μαζί τους σχετικά με τους βασικούς κανόνες που θα πρέπει να τηρεί το μικρό μας (π.χ. πόση ώρα θα βλέπει τηλεόραση, πόσα παγωτά θα τρώει την εβδομάδα κ.λπ.). Αντίστοιχα, θα πρέπει να ενημερώσουμε το παιδί ότι η γιαγιά και ο παππούς αναλαμβάνουν μεγάλη ευθύνη, αυτή της ασφάλειάς του και έτσι εκείνο οφείλει να είναι προσεκτικό και υπάκουο.

Ο συνδυασμός των δύο λύσεων, ίσως είναι αυτό που ταιριάζει καλύτερα στη δική σας οικογένεια. Μία-δύο εβδομάδες κατασκήνωση ή summer camp και άλλες τόσες ημέρες με τη γιαγιά και τον παππού στην εξοχή θα επιτρέψουν στο παιδί να διασκεδάσει και να αποκτήσει πολλές εμπειρίες, σε εσάς να χαλαρώσετε και να κρατήσετε το budget υπό έλεγχο, αλλά και στους γονείς σας να μην αγχωθούν και να μην κουραστούν υπερβολικά.

Πρόσφατα Άρθρα
6 πράγματα που πρέπει να ξέρετε αν μεγαλώνετε παιδιά με άγχος 22 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Ένα ατίθασο παιδί είναι ένα ευτυχισμένο παιδί 22 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Τα υπέρ και τα κατά των social για τους εφήβους 21 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού: 8 δικαιώματα των παιδιών που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε 20 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Περιορίστε το καθημερινό χάος αν έχετε μικρό παιδί 20 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Απλές συμβουλές για να δομήσουν τα παιδιά αυτοπεποίθηση 20 Νοεμβρίου 2024, 08:00
10 συμβουλές για να μεγαλώνουμε ανεξάρτητα παιδιά 19 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Μιλήστε στα παιδιά για τη φυσική κατάσταση με τον σωστό τρόπο 19 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Βιβλία Vs Oθονών: Πώς θα επιλέξει το παιδί τα πρώτα; 19 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Δύο απλά βήματα για να διδάξουμε την ανθεκτικότητα στα παιδιά 18 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Νήπια: Πώς να διαχειριστείτε αυτές τις 3 άβολες συμπεριφορές 18 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Παιδιά: Πώς να ξεκινήσουμε τις δύσκολες συζητήσεις; 17 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Έτσι θα δώσετε τέλος στους παιδικούς καβγάδες 17 Νοεμβρίου 2024, 08:00
5 σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί θα πετύχει 16 Νοεμβρίου 2024, 08:00
Διασκεδαστικοί τρόποι για να περάσετε μια βροχερή μέρα ως οικογένεια 16 Νοεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version