Όταν ήταν μικρότερο, το παιδάκι σας ήταν ιδιαίτερα συνεργάσιμο και τις περισσότερες φορές ακολουθούσε τις συμβουλές σας. Τώρα όμως που ως νήπιο αρχίζει να καταλαβαίνει νέες λεπτομέρειες για το περιβάλλον γύρω του και πώς μπορεί να τις εξερευνήσει ολομόναχο, τείνει να «ζητά» ολοένα και περισσότερες ελευθερίες. Αυτές μπορεί να μεταφραστούν σε μερική «ανυπακοή» ή και σε «δύσκολη» συμπεριφορά προς τα εσάς. Ακόμα και αν πράγματι δοκιμάζει την υπομονή ή τα όρια σας είναι σημαντικό να θυμάστε και τα θετικά, καθώς αποτελεί ένα σημάδι υγιούς ανάπτυξης. Οι πρακτικές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να διαχειριστείτε καλύτερα την κατάσταση, περιλαμβάνουν:
*Μην το παίρνετε προσωπικά
Όταν ζητάτε κάτι με ευγενικό τρόπο, υπάρχει περίπτωση να αντιδράσει λίγο απότομα, ωστόσο είναι σημαντικό να μην το πάρετε προσωπικά, καθώς τώρα συνειδητοποιεί τις νέες του δυνατότητες και είναι φυσικό να θέλει να τις δοκιμάσει. Προσπαθήστε να δείτε αυτήν την «δύσκολη» συμπεριφορά ως ένα είδος πειραματισμού και μάθησης. Ταυτόχρονα, τα νήπια συνήθως αντιδρούν στα άτομα που εμπιστεύονται περισσότερο και νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια, πράγμα που θα λειτουργεί ως υπενθύμιση ότι δεν το κάνει επίτηδες.
*Προσέξτε τις ερωτήσεις σας
Τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία προσπαθούν να κατανοήσουν την έννοια των ορίων, δοκιμάζοντας τα. Για αυτό είναι σημαντικό να προσέχετε τις ερωτήσεις που του κάνετε, διότι η αντιδραστική απάντηση «όχι» ή «δεν θέλω» είναι πολύ εύκολο να χρησιμοποιηθεί εκ μέρους του. Δώστε του δύο επιλογές από τις οποίες μπορεί να επιλέξει. Έτσι θα νιώθει έντονα το αίσθημα του ελέγχου και εσείς όχι μόνο δεν θα δεχθείτε μια «δύσκολη» συμπεριφορά αλλά θα του δώσετε αυτό που πραγματικά επιθυμεί.
*Πρόληψη
Είναι πολύ δύσκολο για να ένα παιδί να έχει πάντα την καλύτερη συμπεριφορά. Για αυτό είναι σημαντικό να προλαμβάνετε τις άσχημες αντιδράσεις, αφαιρώντας οποιοδήποτε εμπόδιο της καλής συμπεριφοράς. Αν γνωρίζετε ότι το παιδί τείνει να γίνεται νευρικό όταν πεινάει, δοκιμάστε να έχετε μαζί μερικά θρεπτικά σνακ, τα οποία μπορείτε να του δώσετε. Ταυτόχρονα, θα ήταν καλό να του υπενθυμίζετε να χρησιμοποιεί τα λόγια του για να εκφράσει τα συναισθήματά του, είτε αυτά είναι θετικά είτε αρνητικά.
*Διαλέξτε τις μάχες σας
Προσπαθήστε να επιλέγετε συνετά τις «μάχες» σας, καθώς όταν το παιδί ακούει συχνά την λέξη «όχι», αυξάνονται κατά πολύ οι πιθανότητες να την χρησιμοποιήσει ως αντίδραση. Μην εξαντλείτε την αυστηρότητά σας σε καθημερινά απλά ζητήματα αλλά πολύ περισσότερο σε ζητήματα που άπτονται της ασφάλειας, της σωματικής, της ψυχικής ή και της συναισθηματικής του υγείας.