Αμέτρητα άγρυπνα βράδια, χιλιάδες λερωμένες πάνες κι άλλες τόσες ανησυχίες για την υγεία και το μέλλον του. Κι όμως, ένα του χαμόγελο φτάνει για να νιώσετε τον κόπο σας να γίνεται ξαφνικά πολύ μικρός. Αν σας λέγαμε ότι εκτός από την απέραντη αγάπη, η μητρότητα φέρνει μαζί της και ένα πλήθος από οφέλη για την υγεία, την ψυχολογία, ακόμη και τη λειτουργία του εγκεφάλου σας;
Τα δώρα της μητρότητας…
…για το σώμα
Μας οχυρώνει απέναντι στον καρκίνο
Η εγκυμοσύνη δεν είναι απλώς μια μαγική εμπειρία: Εφοδιάζει το σώμα μας με ισχυρές άμυνες απέναντι σε ένα πλήθος ασθενειών, μεταξύ των οποίων και διάφορα είδη καρκίνων. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που γίνονται μητέρες σε νεαρή ηλικία διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού. Από την άλλη, και εκείνες που το αναβάλλουν για αργότερα παραμένουν ευνοημένες. Σύμφωνα με μια μελέτη, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών μειώνεται κατά 16% για κάθε πέντε χρόνια αύξησης της ηλικίας κατά τον πρώτο τοκετό. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η αιτία ενδέχεται να κρύβεται στο γεγονός ότι μια εγκυμοσύνη σε προχωρημένη ηλικία «καθαρίζει» τις ωοθήκες από βλαβερά κύτταρα χάρη στη δράση της προγεστερόνης. Τέλος, κάθε γέννα μειώνει και περισσότερο τις πιθανότητες να εμφανίσουμε καρκίνο της μήτρας.
Μακραίνει τη ζωή μας
Σουηδική έρευνα σε 1,5 εκατομμύριο άτομα, έδειξε ότι οι γονείς ζουν περισσότερο από τα άτομα που δεν έχουν αποκτήσει παιδιά. Πιθανώς αυτή η διαφορά προκύπτει από τη φροντίδα που προσφέρουν τα παιδιά στους γονείς τους όταν εκείνοι είναι πλέον ηλικιωμένοι.
Αυξάνει τη φαιά ουσία μας
Δεν πρόκειται για κάποιου είδους μεταφορικό σχήμα. Ερευνες έχουν δείξει ότι η εγκυμοσύνη αυξάνει το μέγεθος περιοχών του εγκεφάλου μας που συνδέονται με το κίνητρο, την επιβράβευση, την επεξεργασία συναισθημάτων, την κριτική ικανότητα, αλλά και τη μνήμη. Δηλαδή, τα συστατικά του λεγόμενου «μητρικού φίλτρου», τα οποία όμως βρίσκουν εφαρμογή και σε κάθε άλλον τομέα της ζωής μας.
Μας αλλάζει συνήθειες
Καπνίζατε πριν από την εγκυμοσύνη; Μήπως πίνατε ένα ποτηράκι παραπάνω; Οι ειδικοί έχουν ανακαλύψει ότι η περίοδος της κύησης είναι εκείνη κατά την οποία έχουμε τις περισσότερες πιθανότητες να διακόψουμε τέτοιου είδους αυτοκαταστροφικές συνήθειες – και μάλιστα με διαφορά. Οι περισσότερες νέες μαμάδες δεν επιστρέφουν σε αυτές ακόμη και αφού τα παιδιά τους μεγαλώσουν.
Μας κρατά σε φόρμα
Μια μελέτη ανακάλυψε πως στον πρώτο χρόνο της ζωής του παιδιού τους, οι μαμάδες σπρώχνουν το καροτσάκι του κατά μέσο όρο για πάνω από… 1.200 χιλιόμετρα. Δεν πρόκειται και για χαμηλό σκορ, έτσι δεν είναι; Ακόμη, όμως, και αφού τα μικρά μας αρχίσουν να περπατούν, δεν σταματούν να φροντίζουν για τη φυσική μας κατάσταση. Αλήθεια, πόσα χιλιόμετρα έχετε διανύσει τρέχοντας πίσω του μέσα στο ίδιο σας το σαλόνι;
Βελτιώνει τη διατροφή μας
Ακόμη και οι πλέον φανατικοί του delivery μπαίνουν στην κουζίνα για χάρη του παιδιού τους. Για να μιλήσουμε σοβαρά, το ενδιαφέρον μας για την υγεία και τη σωστή ανάπτυξη του μικρού μας, μας μετατρέπει εκτός των άλλων και σε ερασιτέχνες διατροφολόγους. Και από τη στιγμή που επί χρόνια τα κύρια γεύματά μας προέρχονται από τα μισογεμάτα πιάτα που αφήνει πίσω του, καταλήγουμε και εμείς να τρεφόμαστε πιο σωστά.
Δίνει τέλος στους πόνους περιόδου
Δεν έχει ακόμη αποδειχθεί η ακριβής αιτία, πάντως ακόμη και οι γυναίκες που υποφέρουν από δυσμηνόρροια ή ενδομητρίωση διαπιστώνουν βελτίωση της περιόδου τους μετά τον τοκετό. Ενδεχομένως, η αιτία να κρύβεται στο γεγονός ότι κατά τη γέννα καταστρέφονται ορισμένοι από τους υποδοχείς προσταγλανδίνης της μήτρας, οι οποίοι παίζουν κάποιον ρόλο στους πόνους της εμμήνου ρύσεως.
…για το πνεύμα
Βελτιώνει τις σχέσεις μας
Η μητρότητα αυξάνει κατά πολύ την ενσυναίσθησή μας και μας μαθαίνει να γινόμαστε ευάλωτες. Ετσι, σταδιακά μας οδηγεί στη δημιουργία πιο ουσιαστικών σχέσεων με μεγαλύτερη διάρκεια.
Αυξάνει την παραγωγικότητά μας
Μπορεί συχνά να αισθανόμαστε τις δυσκολίες στην εξισορρόπηση καριέρας και οικογένειας, όμως από ό,τι φαίνεται δεν υπάρχει λόγος να αμφισβητούμε τον εαυτό μας. Ερευνα σε ακαδημαϊκούς ανακάλυψε ότι οι γονείς που συμμετείχαν σε αυτή ήταν πιο αποδοτικοί από τους συναδέλφους τους που δεν είχαν δημιουργήσει οικογένεια. Δεν μας ξαφνιάζει και τόσο. Τίποτα δεν μπορεί να σε μάθει να ολοκληρώνεις με ταχύτητα και αποφασιστικότητα τις υποχρεώσεις σου, όσο η εμπειρία της ανατροφής ενός παιδιού.
Μας βοηθά να αγαπήσουμε τον εαυτό μας
Πριν από τον τοκετό, πολλές γυναίκες ανησυχούν για τις αλλαγές που προκαλεί η εγκυμοσύνη στο σώμα τους. Τι αλλάζει μετά από αυτόν; Εκτός από το γεγονός ότι όλες αυτές οι σκέψεις σβήνουν μπροστά στην εικόνα του νεογέννητου, το ίδιο το βίωμα της γέννας μάς θυμίζει ότι το σώμα μας δεν είναι απλώς διακοσμητικό: Είναι ένα θαύμα της φύσης, ικανό για απίστευτα πράγματα. Μεταξύ των οποίων και η δημιουργία μιας νέας ζωής.