Δίαιτα: Πέντε σημάδια ότι δεν προσλαμβάνετε αρκετές θερμίδες

Όταν τρώτε σταθερά λιγότερες θερμίδες από όσες χρειάζεται ο οργανισμός σας είναι πιθανό να προκαλέσετε επιβράδυνση του μεταβολισμού σας και το σώμα σας να αρχίσει να διατηρεί όσες θερμίδες μπορεί προκειμένου να επιβιώσει
6 Ιουλίου 2020 | 07:30

Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, ίσως σας φαίνεται λογικό να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερες θερμίδες από τη διατροφή σας. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι έτσι, αφού το να μην τρώτε αρκετά μπορεί να έχει επιπτώσεις όχι μόνο στην ικανότητά σας να χάνετε βάρος αλλά και στην υγεία σας. Όταν τρώτε σταθερά λιγότερες θερμίδες από όσες χρειάζεται ο οργανισμός σας είναι πιθανό να προκαλέσετε επιβράδυνση του μεταβολισμού σας και το σώμα σας να αρχίσει να διατηρεί όσες θερμίδες μπορεί προκειμένου να επιβιώσει.

Σε κάθε περίπτωση, οι ακραίες δίαιτες και η πρόσληψη λιγότερων θερμίδων από όσες πραγματικά χρειάζεται ο οργανισμός σας για να λειτουργεί εύρυθμα, δεν είναι το κλειδί για ασφαλές αδυνάτισμα και μπορούν να θέσουν την υγεία σας σε κίνδυνο.

Ακολουθούν οι πιο συνηθισμένες ενδείξεις ότι δεν τρώτε αρκετά.

 

1. Σκέφτεστε συνέχεια το φαγητό

 

Όταν δεν τρώτε αρκετά ή έχετε να φάτε πολλές ώρες, δεν είναι να απορείτε που σκέφτεστε συνέχεια το φαγητό. Άλλωστε, πληθώρα ερευνών έχει δείξει ότι η πείνα μπορεί να είναι η απάντηση του οργανισμού στη δραστική μείωση θερμίδων εξαιτίας των αλλαγών που προκαλούνται στις ορμόνες που ελέγχουν την πείνα και τον κορεσμό. Ακόμα, η χαμηλή πρόσληψη θερμίδων έχει αποδειχτεί ότι αυξάνει την παραγωγή κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες που συνδέεται με την πείνα και το αυξημένο κοιλιακό λίπος.

2. Νιώθετε κουρασμένοι και εκνευρισμένοι

 

Αν μικρά, καθημερινά πράγματα που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα σας άφηναν αδιάφορους, τώρα είναι ικανά να σας βγάλουν από τα ρούχα σας, πρέπει να αναρωτηθείτε αν τρώτε αρκετά. Την κατάσταση αυτή περιγράφει εξαιρετικά ο όρος «hangry» που προκύπτει από τον συνδυασμό των λέξεων «hunger» (πείνα) και «angry» (θυμωμένος), συνοψίζοντας τον εκνευρισμό που νιώθετε όταν πεινάτε. Σκεφτείτε ότι όταν πεινάτε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας μειώνονται, κάνοντας την κορτιζόλη (την ορμόνη του στρες) και την αδρεναλίνη να ανεβαίνουν κατακόρυφα. Εάν δεν φάτε κάτι για να αυξήσετε το σάκχαρο στο αίμα σας και αυτό παραμένει χαμηλό, η ικανότητά σας να συγκεντρωθείτε, να είστε υπομονετικοί με τους άλλους και τα επίπεδα της ενέργειάς μειώνονται. Άλλωστε, είναι λογικό να νιώθετε κούραση όταν ο οργανισμός σας δεν έχει αρκετή ενέργεια.

3. Δεν μπορείτε να κοιμηθείτε

 

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να αισθάνεσαι κουρασμένοι αλλά να μην μπορείτε να κοιμηθείτε. Αυτό είναι ένα άλλο συνηθισμένο αποτέλεσμα της ανεπαρκούς πρόσληψης θερμίδων. Πρόσφατη έρευνα σχετικά με τις διατροφικές διαταραχές και τον ύπνο σε υποσιτισμένα βρέφη τονίζει περαιτέρω τη βαθιά επίδραση που μπορεί να έχει η διατροφή στον ύπνο μας. Σίγουρα έχετε παρατηρήσει άλλωστε πόσο δύσκολο είναι να κοιμηθείτε όταν το στομάχι σας γουργουρίζει.

4. Αντιμετωπίζετε δυσκοιλιότητα

 

Όταν το σώμα σας δεν λαμβάνει αρκετές θερμίδες για να καλύψει τις ανάγκες του, το πεπτικό σας σύστημα μπορεί να λειτουργεί με πιο αργούς ρυθμούς προκειμένου να μην ξοδέψει περισσότερη ενέργεια. Ως αποτέλεσμα, αυτό μπορεί να σας προκαλέσει δυσκοιλιότητα. Επίσης, το να μην τρώτε αρκετές φυτικές ίνες – κάτι που συνηθίζεται όταν περιορίζετε σημαντικά τις θερμίδες που προσλαμβάνετε – μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα.

5. Δε χάνετε βάρος

 

Όταν η ζυγαριά μένει κολλημένη ή αρχίζει να αυξάνεται το βάρος ενώ βρίσκεστε σε δίαιτα, η απάντηση δεν είναι να τρώτε ακόμη λιγότερο. Αντί να παρέχετε στο σώμα σας λιγότερη ενέργεια, μπλοκάροντας τον μεταβολισμό σας και την απώλεια βάρους, η λύση είναι συχνά να τρώτε πιο συχνά. Ξεκινήστε προσθέτοντας ένα ή δύο σνακ μεταξύ των γευμάτων σας και φροντίστε να συμπεριλάβετε όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά – πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες- στη διατροφή σας. Μόλις τροφοδοτήσετε σωστά το σώμα σας, το βάρος σας αυτόματα θα πάει εκεί που πρέπει να είναι.

 

*Σε περίπτωση που δεν ξέρετε αν η διατροφή σας σάς παρέχει επαρκή αριθμό θερμίδων και θρεπτικών συστατικών, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν διαπιστευμένο διατροφολόγο ή τον γιατρό σας.

imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version