Δε συμβαίνει σε κάποια μακρινή χώρα. Στην Ελλάδα του 2020, η πρακτική της ανταλλαγής ακατάλληλων φωτογραφιών ανηλίκων, είναι κάτι αρκετά συνηθισμένο. Μεγάλο ποσοστό παιδιών και εφήβων σερφάρουν στο διαδίκτυο και τις επτά ημέρες της εβδομάδας σπαταλώντας πολλές ώρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης .
Καθώς γίνεται όλο και πιο εύκολο να μοιραζόμαστε κάθε πτυχή της ζωής μας στα social media, είναι πολύ πιθανό οι πληροφορίες που δημοσιεύουμε να πέσουν σε λάθος χέρια. Μέσω πολλών εφαρμογών όπως το Snapchat, το Whatsapp ή το TikTok μπορεί κάποιος πολύ εύκολα να πάρει πληροφορίες ή εικόνες και να τις χρησιμοποιήσει εναντίον παιδιών αλλά και ενηλίκων.
Οι ανήλικοι τείνουν να υπερεκθέτουν τον εαυτό τους, δίνοντας με μεγάλη ευκολία προσωπικές πληροφορίες σε άλλους χρήστες. Σε όλη την Ευρώπη -και φυσικά την Ελλάδα- τα παιδιά κάνουν sexting από τις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού και δυστυχώς συχνά στέλνουν άσεμνες φωτογραφίες σε φίλους τους, με αποτέλεσμα να εκτίθενται σε πολλαπλούς κινδύνους γύρω από τα προσωπικά τους δεδομένα. Πλέον το sexting θεωρείται από ανήλικους μαθητές βασικό χαρακτηριστικό ενός cool και απελευθερωμένου ατόμου.
Τα τελευταία χρόνια η λήψη και αποστολή σεξουαλικών μηνυμάτων, φωτογραφιών ή βίντεο μεταξύ παιδιών και εφήβων μοιάζει περισσότερο διασκεδαστικό ή αθώο φλερτ, παρά με μία επικίνδυνη πράξη που μπορεί να έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες στη ζωή και στην ψυχολογία τους.
Το πρόβλημα όμως είναι πως από τη στιγμή που τα αρχεία στέλνονται δεν μπορούν να διαγραφούν και ο παραλήπτης μπορεί να αποθηκεύσει, αντιγράψει ή αναδημοσιεύσει τα υλικά που του έχουν σταλεί χωρίς ο αποστολέας να το γνωρίζει. Οι πιθανές αρνητικές συνέπειες και οι κίνδυνοι από την αποστολή μέσω Διαδικτύου ακατάλληλων φωτογραφιών είναι μεγάλοι και μπορούν να ακολουθήσουν ένα νεαρό άτομο μέχρι την ενηλικίωση του.
Επιπλέον, υπάρχουν φορές που φωτογραφίες ή βίντεο με ακατάλληλο περιεχόμενο μπορεί να μην στέλνονται πάντα πρόθυμα. Οι νέοι μπορεί να αναγκαστούν ή να πιεστούν να στείλουν εικόνες που δεν πρέπει χωρίς τη θέλησή τους. Αυτό μπορεί να είναι ένας ιδιαίτερος κίνδυνος κατά την επικοινωνία σε έναν ισότοπο γνωριμιών με ξένους ή ακόμα και με νέους που γνωρίζονται μεταξύ τους.
Συνήθως αιτία για το παραπάνω είναι η έλλειψη συνοχής και η δυσλειτουργική επικοινωνία μέσα στην οικογένεια, γεγονός που αποτελεί παράγοντα ευαλωτότητας καθώς ο «θύτης» εκμεταλλεύεται τη συναισθηματική απόσταση γονέα – παιδιού καλλιεργώντας μία “μυστική συμμαχία” ώστε να εξυπηρετήσει τους σκοπούς του.
Μέσω της νέας καμπάνιας του Kids@safety «Nudes will survive anything» η WIND θέλει να ενημερώσει και να αφυπνίσει παιδιά και γονείς για την μεγάλη διάσταση που έχει πάρει το θέμα αυτό. Η ανταλλαγή ή η ανάρτηση φωτογραφιών και βίντεο με αισθησιακό περιεχόμενο, είναι επικίνδυνη και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μέσο εκβιασμού. Τα ηλεκτρονικά δεδομένα δεν χάνονται ποτέ και κανείς δεν μπορεί να ελέγξει τον τελικό τους προορισμό.