Δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη: Φυσικοί τρόποι να την αντιμετωπίσετε

Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν δυσκοιλιότητα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης τους. Μάθετε πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε.
18 Ιουλίου 2020 | 07:50

Παρατηρήσατε πρόσφατα μερικές κινήσεις στην κοιλιά σας; Δεν είναι απαραίτητα το μωρό σας που “κλωτσάει”. Λόγω των ορμονών της εγκυμοσύνης και τη διευρυμένη μήτρα, μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε φούσκωμα, δυσκοιλιότητα και γενικά άβολα. Η δυσκοιλιότητα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αιμορροΐδες, μια άλλη κοινή παρενέργεια της εγκυμοσύνης. Δείτε πώς μπορείτε να διαχειριστείτε και να αποτρέψετε τη δυσκοιλιότητα ενώ είστε έγκυος.

Τι προκαλεί δυσκοιλιότητα κατά την εγκυμοσύνη;

 

Οι έγκυες γυναίκες αντιμετωπίζουν δυσκοιλιότητα εν μέρει λόγω των υψηλών επιπέδων προγεστερόνης. “Αυτή η ορμόνη αναγκάζει τους μυς στο τοίχωμα του εντέρου να χαλαρώσουν, οπότε δεν κάνουν τις συστολές που απαιτούνται για να βοηθήσουν στην κίνηση του εντέρου”, λέει ο Δρ Rabin, αναπληρωτής καθηγητής κλινικής μαιευτικής και γυναικολογίας στο Albert Einstein College of Medicine, στη Νέα Υόρκη. “Επιπλέον, καθώς η εγκυμοσύνη σας εξελίσσεται, η μήτρα σας μεγαλώνει και πιέζει το έντερό σας, γεγονός που μπορεί να επιβραδύνει την ικανότητά του να αδειάζει.”

Ένας άλλος ένοχος μπορεί να είναι ο σίδηρος στις προγεννητικές σας βιταμίνες ή το συμπλήρωμα σιδήρου που μπορεί να παίρνετε λόγω αναιμίας. Τέλος, η διακοπή της καφεΐνης, η οποία διατηρεί φυσικά το έντερο σε κίνηση, μπορεί να είναι μια άλλη αιτία δυσκοιλιότητας.

Πότε ξεκινά η δυσκοιλιότητα κατά την εγκυμοσύνη; Μπορεί να εμφανιστεί γύρω στον δεύτερο ή τον τρίτο μήνα και μπορεί να παραμείνει μέχρι να εμφανιστεί το μωρό.

Η σχέση μεταξύ δυσκοιλιότητας και αιμορροΐδων

 

Από μόνη της, η εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο πρησμένων φλεβών γύρω από το ορθό σας. “Παράλληλα, εάν δυσκολεύεστε να ενεργηθείτε μπορεί να επιδεινωθούν οι αιμορροΐδες”, λέει η Shari Brasner, MD, επίκουρη καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας στην Ιατρική Σχολή Mount Sinai, στη Νέα Υόρκη. “Αυτό είναι σοβαρό, γιατί μπορεί να τις έχετε για μια ζωή.” Μπορείτε να αποτρέψετε τις αιμορροΐδες εγκυμοσύνης με τη διαχείριση της δυσκοιλιότητας, ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές.

Δυσκοιλιότητα κατά την Εγκυμοσύνη – Πώς θα την αντιμετωπίσετε

 

Εάν η δυσκοιλιότητα είναι το πρόβλημά σας, υπάρχουν μερικοί τρόποι για να βελτιώσετε την κατάσταση. Ακολουθούν μερικές συμβουλές από το Αμερικανικό Συνέδριο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG):

  • Πίνετε πολλά υγρά, ειδικά νερό και χυμό δαμάσκηνου ή άλλους φυσικούς χυμούς φρούτων.
  • Καταναλώστε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψωμί ολικής αλέσεως και δημητριακά. Στόχος σας πρέπει να είναι περίπου 25 γραμμάρια φυτικών ινών κάθε ημέρα.
  • Περπατήστε ή κάντε μια άλλη ασφαλή, ήπια άσκηση σε καθημερινή βάση. Ακόμη και μια χαλαρή βόλτα στο πάρκο της γειτονιάς σας θα βοηθήσει.
  • Προσπαθήστε να τρώτε μικρότερα γεύματα πιο συχνά.

 

Τα προβλήματα του εντέρου συνήθως δεν επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής μιας εγκύου γυναίκας. Επομένως, αν έχετε ξοδέψει περισσότερο (ή λιγότερο) χρόνο στην τουαλέτα από ό,τι συνηθίζατε, τουλάχιστον ξέρετε ότι δεν είστε μόνη. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ο οποίος θα είναι σε θέση να σας δώσει εξατομικευμένες συμβουλές και να κρίνει τη σοβαρότητα της κατάστασης.

imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version