Πώς να ενθαρρύνετε το εσωστρεφές παιδί σας

Με λίγη προσπάθεια το εσωστρεφές παιδί μπορεί να νιώσει πιο άνετο στις κοινωνικές περιστάσεις
19 Ιουλίου 2020 | 07:15

Συχνά υποθέτουμε ότι τα παιδιά που είναι ήσυχα ή εσωστρεφή – σε αντίθεση με τα “ντροπαλά”, μια λέξη που χρησιμοποιούν ορισμένοι ειδικοί για να περιγράψουν εκείνους που έχουν πραγματικό κοινωνικό άγχος – δεν είναι σίγουρα για τον εαυτό τους. Ωστόσο, το εσωστρεφές παιδί σας μπορεί να εξασκήσει τις κοινωνικές δεξιότητές του και να μάθει να νιώθει πιο άνετα στον έξω κόσμο. Ορίστε μερικές συμβουλές που μπορούν να το βοηθήσουν.

-Αλλάξτε τη γλώσσα σας

 

Τα ήσυχα παιδιά ενδέχεται να λαμβάνουν ανεπιθύμητα μηνύματα – ακόμη και από τους ίδιους τους γονείς τους – ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την επιφυλακτική συμπεριφορά τους. Όταν λέτε “συγγνώμη, είναι ντροπαλός” σε έναν άλλο ενήλικα που προσπαθεί ανεπιτυχώς να μιλήσει στο παιδί σας, το παιδί σας μπορεί να παίρνει το μήνυμα ότι η εσωστρέφειά του είναι κάτι αρνητικό. Προτιμήστε να πείτε κάτι σαν “είναι πολύ ήσυχος τώρα”. Αυτό αναγνωρίζει το πώς αισθάνεται το παιδί σας τη δεδομένη στιγμή καθώς και ότι μπορεί να μην αισθάνεται πάντα έτσι. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να γίνει πάλι ομιλητικό μόλις βρεθεί στο σπίτι. Δημιουργώντας ένα περιβάλλον αποδοχής εντός της οικογένειάς σας, θα δώσετε στο παιδί σας την ελευθερία να διατηρήσει το ποιο είναι πραγματικά.

-Ανοίξτε διάλογο

 

Συζητήστε με το παιδί σας μετά από καταστάσεις που το έχουν κάνει να σιωπήσει, ρωτώντας το για παράδειγμα: “Τι συνέβη όταν μας είπε γεια η γειτόνισσά μας; Σε έκανε να νιώσεις άβολα;” Αυτά τα είδη συνομιλιών μπορούν να βοηθήσουν και τους δύο σας να κατανοήσετε καλύτερα τη συμπεριφορά του παιδιού. Στη συνέχεια, μπορείτε να προσφέρετε κάποια εργαλεία για να το βοηθήσετε την επόμενη φορά. Για παράδειγμα, μπορείτε να του προτείνετε να χαιρετάει ή ακόμα και να χαμογελά, αν δεν νιώθει άνετα να πει “γεια”. Αυτό θα το βοηθήσει επίσης να κάνει την αναπόφευκτη μετάβαση σε όλες τις αλληλεπιδράσεις που θα αντιμετωπίζει στο σχολείο και σε άλλες δραστηριότητες.

-Πρακτική κοινωνικοποίησης

 

Οποιοσδήποτε από εμάς μπορεί να αισθάνεται άβολα σε ένα άγνωστο περιβάλλον. Όμως, ενώ οι ενήλικες μπορούν συνήθως να βρουν την ηρεμία για να κοινωνικοποιηθούν, τα μικρά παιδιά εξακολουθούν να ακονίζουν αυτές τις δεξιότητες. Έτσι, είναι σημαντικό για το παιδί να εξασκεί τις κοινωνικές του δεξιότητες, ώστε τελικά να νιώθει άνετα και να μπορεί να διασκεδάζει με άλλα παιδιά. Προσπαθήστε να μην βάλετε το παιδί σας σε μια μεγάλη ομάδα παιδιών πριν να είναι έτοιμο, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να του προκαλέσει άγχος και να οδηγήσει σε περαιτέρω εσωστρέφεια. Ξεκινήστε με ένα ραντεβού για παιχνίδι με ένα άλλο παιδί και με την πάροδο του χρόνου, μεταβείτε σε μεγαλύτερες ομάδες. Και μην εκπλαγείτε αν το ήσυχο παιδί σας επιλέξει έναν θορυβώδη φίλο. Ένας φίλος που είναι πιο άνετος μπορεί να ανοίξει τον δρόμο του ήσυχου παιδιού στα κοινωνικά περιβάλλοντα.

-Σχεδιάστε εκ των προτέρων

 

Εάν πλησιάζουν τα γενέθλια ενός φίλου, επεξεργαστείτε μερικές στρατηγικές αντιμετώπισης εκ των προτέρων. Πείτε στο παιδί σας, “καλό είναι να χαιρετήσεις το κοριτσάκι που γιορτάζει και να του πεις ‘χρόνια πολλά’ “. Ίσως επίσης να του προτείνετε να πάρει μαζί του το αγαπημένο του βιβλίο ώστε να έχει κάτι που μπορεί να σπάσει τον πάγο και να ενθαρρύνει την επικοινωνία.

-Ενισχύστε την αυτοπεποίθησή του

 

Τα παιδιά ανταποκρίνονται καλά στη θετική ενίσχυση και το ήσυχο παιδί σας δεν αποτελεί εξαίρεση. Μπορείτε να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή του εάν αναγνωρίσετε και επαινέσετε τις νέες δεξιότητές του. Απλά μην το δωροδοκείτε. Εάν του υποσχεθείτε παγωτό για να μιλήσει σε έναν φίλο του, μπορεί να αναρωτηθεί γιατί αυτή η αλληλεπίδραση είναι τόσο απαίσια που του προσφέρετε μια ανταμοιβή για αυτήν. Αντ’ αυτού, αναγνωρίστε τα θετικά βήματα καθώς συμβαίνουν. Αν περνάει καλά σε ένα πάρτι, φροντίστε να του πείτε “σε βλέπω να διασκεδάζεις”. Με αυτόν τον τρόπο, θα παρατηρήσει και το ίδιο το παιδί την πρόοδό του.

Πρόσφατα Άρθρα
Τι σχέση έχει η δημιουργικότητα με την αυτοπεποίθηση; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:29
Πώς συνδέεται ο χαρακτήρας του παιδιού με τον ύπνο; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:28
Χριστούγεννα: Να κρατήσουμε ζωντανό τον μύθο του Άγιου Βασίλη; 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Για να εμφυσήσoυμε την καλοσύνη στα παιδιά μας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Απλά tips για να δημιουργήσετε υγιή προσκόλληση με το παιδί σας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Μοναξιά: Πώς βοηθάμε τους εφήβους μας να την αντιμετωπίσουν; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Πόσα δώρα να κάνουμε στο παιδί τα Χριστούγεννα; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Social media: «Φίλος» ή απειλή; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
«Συναισθηματικοί managers»: Μη γίνετε τέτοιοι γονείς 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι είδους άτομο θέλετε να γίνει το παιδί σας; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Επιτυχημένα παιδιά: Το soft skill που είναι πιο χρήσιμο κι απ’ το IQ 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι μας διδάσκουν τα 7χρονα για την ειλικρίνεια 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Να εμπλέκονται οι έφηβοι στις διαφωνίες μας; 15 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γίνονται τα… χαϊδεμένα παιδιά, αδύναμοι ενήλικες; 15 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Δραστηριότητες για να διασκεδάσετε παρέα με τα παιδιά 14 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version