Πότε μας λέει ψέματα η ζυγαριά;

Ενώ ορισμένες φορές μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε τι κρύβεται πίσω από την ξαφνική μεταβολή του βάρους μας (π.χ. τα σουβλάκια που φάγαμε το προηγούμενο βράδυ), κάποιες άλλες ευθύνονται παράγοντες που μπορεί να μην είχαμε υπόψη
20 Ιουλίου 2020 | 08:00

Η νούμερο 1 συνήθεια που έχουμε οι περισσότεροι άνθρωποι όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος είναι να ελέγχουμε την πρόοδό μας με τη βοήθεια της ζυγαριάς. Ωστόσο, όταν ζυγιζόμαστε σε καθημερινή βάση, παρατηρούμε ότι ο αριθμός που αναγράφεται στη ζυγαριά μας αλλάζει σημαντικά από μέρα σε μέρα. Και ενώ ορισμένες φορές μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε τι κρύβεται πίσω από αυτή τη μεταβολή (π.χ. τα σουβλάκια που φάγαμε το προηγούμενο βράδυ), κάποιες άλλες ευθύνονται παράγοντες που μπορεί να μην είχαμε υπόψη.

Πότε μας λέει ψέματα η ζυγαριά;

*Όταν έχουμε γυμναστεί έντονα

 

Όταν ξεκινάμε να προπονούμαστε με βάρη μπορεί να δούμε το βάρος μας να αυξάνεται, επειδή ο οργανισμός μας αποθηκεύει μυϊκό γλυκογόνο για να καλύψει τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες των μυών μας. Αυτή η αντίδραση προκαλεί την απότομη αύξηση του βάρους μας λόγω των συγκρατούμενων υγρών. Από την άλλη, μπορεί το βάρος μας να μειωθεί μετά από μια έντονη προπόνηση, επειδή έχουμε αποβάλει υγρά μέσω της εφίδρωσης.

*Όταν έχουμε φάει τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο

 

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο μπορούν να προκαλέσουν κατακράτηση υγρών και κατ΄ επέκταση να αυξήσουν παροδικά το βάρος μας. Η πλούσια σε αλάτι διατροφή προκαλεί την πιο συχνή μορφή κατακράτησης υγρών και υπεύθυνο για αυτή τη δράση του αλατιού είναι το βασικό του συστατικό, το νάτριο, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της ισορροπίας των υγρών του σώματος. Ενώ μία μικρή ποσότητα νατρίου είναι απαραίτητη για αυτές τις λειτουργίες, η υπερβολική κατανάλωση νατρίου προκαλεί την ενεργοποίηση διάφορων μηχανισμών που οδηγούν σε κατακράτηση υγρών. Ακόμη κι αν αποφεύγουμε το αλάτι στη μαγειρική μας, το νάτριο κρύβεται σε πολλά τυποποιημένα τρόφιμα, όπως τα πατατάκια, τα κράκερ, τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, το fast food, τα αλλαντικά και τα τυριά.

*Όταν έχουμε φάει τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες

 

Η κατανάλωση υδατανθράκων μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κατακράτηση υγρών και κατ’ επέκταση σε αύξηση του σωματικού μας βάρος. Σκεφτείτε ότι ως πηγή ενέργειας, οι υδατάνθρακες αποθηκεύονται στους μυς και στο συκώτι ως γλυκογόνο, με κάθε γραμμάριο γλυκογόνου να χρειάζεται 2-3 γραμμάρια νερού για να αποθηκευτεί. Έτσι, όσο περισσότερο γλυκογόνο έχει αποθηκευτεί στο σώμα μας τόσο περισσότερο νερό συγκρατείται. Οι άνθρωποι που ακολουθούν μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες χάνουν γρήγορα βάρος αρχικά, αφού εξαντλείται το αποθηκευμένο γλυκογόνο και αποβάλλεται μεγάλη ποσότητα υγρών.

*Όταν περιμένουμε ή έχουμε περίοδο

 

Πιθανότατα δεν υπάρχει γυναίκα που έχει ζυγιστεί τις ημέρες πριν ή κατά τη διάρκεια της περιόδου της και δεν έχει τρομάξει με το νούμερο που είδε να αναγράφεται στη ζυγαριά. Αυτή η αύξηση του βάρους οφείλεται στην κατακράτηση υγρών και διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα, δηλαδή μπορεί να είναι από ελάχιστη μέχρι και πάνω από 2 κιλά. Σε κάθε περίπτωση είναι μια πρόσκαιρη κατάσταση, εκτός αν τα συμπτώματα της περιόδου μάς οδήγησαν σε υπερφαγία που αύξησε μόνιμα το βάρος μας.

*Όταν λαμβάνουμε φαρμακευτική αγωγή

 

Η κατακράτηση υγρών αποτελεί παρενέργεια πολλών φαρμάκων, με την εξωγενή λήψη κορτιζόνης να αποτελεί την πιο συνηθισμένη αιτία κατακράτησης υγρών από φαρμακευτικά σκευάσματα.

imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version