Οι συμβουλές για την προετοιμασία για την περίοδο της εγκυμοσύνης εστιάζουν συνήθως στις φυσικές πτυχές, να πάρει δηλαδή η μέλλουσα μαμά τις σωστές προγεννητικές βιταμίνες, να τρώει τις σωστές τροφές αλλά και να κάνει τις σωστές ασκήσεις για να προετοιμάσει το σώμα σας. Ωστόσο αν μείνουμε πιστοί στο προαναφερθέν πλάνο, αμελούμε την ψυχολογική προετοιμασία που απαιτείται για την ιδιαίτερη αυτή περίοδο. Είναι καλό να είστε προετοιμασμένοι και να έχετε ένα σχέδιο, αλλά η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι απρόβλεπτη και μερικές φορές αυτά τα σχέδια μπορεί να μην μας καλύψουν απόλυτα.
Έτοιμες και για το απροσδόκητο
Το να είστε ψυχολογικά προετοιμασμένες για την εγκυμοσύνη σημαίνει επίσης την βαθιά κατανόηση του τι μπορείτε να προβλέψετε κατά την προγεννητική περίοδο. Η εγκυμοσύνη μπορεί να περιλαμβάνει τόσο τα αναμενόμενα συμβάντα, όπως η αύξηση του σωματικού βάρους, οι παράξενες επιθυμίες στο φαγητό και οι σωματικοί πόνοι, όσο και τα απροσδόκητα, που μπορεί να περιλαμβάνουν την έντονη ναυτία, την κόπωση και την έντονη ανάγκη ξεκούρασης. Πριν μείνετε έγκυος, θα ήταν καλό να μάθετε περισσότερα σχετικά με ορισμένα από τα κοινά συμπτώματα που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, καθώς και για μερικές από τις λιγότερο συχνά συμβάντα που μπορεί να αντιμετωπίσετε.
Σημαντική η συναισθηματική υγεία
Οι ανησυχίες για την υγεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επικεντρώνονται συχνά στη φροντίδα της σωματικής υγείας μιας γυναίκας, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να παραβλέψουμε την ψυχική, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την συναισθηματική. Η εγκυμοσύνη σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στη ζωή για τους περισσότερους ανθρώπους και απαιτεί ψυχολογικές προσαρμογές που μπορεί να έχουν ισχυρό αντίκτυπο στη συναισθηματική υγεία μιας γυναίκας. Το συναισθηματικό στρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν έχει συνδεθεί με αρνητικές επιπτώσεις μόνο για τις μητέρες αλλά και για τα νεογέννητα. Τα παιδιά που γεννιούνται από γυναίκες που αναφέρουν σημαντικό άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών κατά τη γέννηση, συμπεριλαμβανομένου του χαμηλού βάρους γέννησης, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη. Οι στρατηγικές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να φροντίσετε την ψυχική σας υγεία, περιλαμβάνουν:
- Κάντε την ψυχολογική σας υγεία προτεραιότητα.
- Αφήστε κατά μέρος τις αρνητικές σκέψεις.
- Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας.
- Συζητήστε με τον σύντροφό σας για τους νέους ρόλους που θα αναλάβετε αλλά και για το πώς θα κάνετε ευκολότερη την μετάβασή σας σε αυτούς.
- Συζητήστε επίσης πώς θα αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις που ενδέχεται να προκύψουν.
- Χρησιμοποιήστε τεχνικές διαχείρισης στρες για την καταπολέμηση του άγχους, όπως ο διαλογισμός ή και το απλό περπάτημα.