Τα smartphone αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, με τις «έξυπνες» και ιδιαίτερα χρηστικές λειτουργίες τους να ποικίλουν από το γρήγορο email που ξεχάσαμε να στείλουμε όσο βρισκόμασταν στο γραφείο μέχρι και για να αναρτήσουμε το υπέροχο στιγμιότυπο μαζί με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Σχεδόν όλοι τα χρησιμοποιούμε, καθώς όχι μόνο είναι ιδιαίτερα φιλικά αλλά μας διευκολύνουν, δημιουργώντας αναπόφευκτα «μάζες» ψηφιακών δεδομένων, που περιλαμβάνουν δομικά στοιχεία για την προσωπικότητα κάθε χρήστη. Οι ψυχολόγοι ερευνητές από το Ludwig-Maximilians-Universitaet στο Μόναχο (LMU) διερεύνησαν πόσο αποκαλυπτικά είναι αυτά τα δεδομένα.
Smartphone ή… χρυσωρυχείο πληροφοριών
Για τους περισσότερους ανθρώπους σε ολόκληρο το κόσμο, τα smartphone διαμορφώνουν μια εξαιρετικά λειτουργική «προέκταση» της καθημερινής τους ζωής. Τα ψηφιακά δεδομένα που συλλέγουν αδιάκοπα αυτές οι συσκευές έχουν οριστεί κατά καιρούς ως χρυσωρυχείο και όχι μόνο για τις πέντε μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες πληροφορικής, που μπορεί να τις χρησιμοποιήσουν για διαφημιστικούς σκοπούς. Εμφανίζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για άλλα πλαίσια, όπως είναι οι έρευνες που διεξάγονται από κοινωνικούς επιστήμονες που εστιάζουν στην προσωπικότητα και την κοινωνική συμπεριφορά. Η ερευνητική ομάδα θέλοντας να διερευνήσει αν πράγματι η προσωπικότητα ενός ατόμου μπορεί να «εντυπωθεί» στο έξυπνο κινητό του, ζήτησε από 624 εθελοντές να συμπληρώσουν ο καθένας από ένα εκτενές ερωτηματολόγιο αναφορικά με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους. Έπειτα εγκατέστησαν στο κινητό κάθε συμμετέχοντα μια εφαρμογή για τριάντα ημέρες, που κατασκευάστηκε ακριβώς για τις ανάγκες της μελέτης και σχεδιάστηκε για την συλλογή κωδικοποιημένων πληροφοριών σχετικά με τη συμπεριφορά του χρήστη.
Επιτυχής αναγνώριση μέσω αλγορίθμου
Η απάντηση στο ερώτημα ήταν ξεκάθαρη, σύμφωνα με τους ερευνητές. «Ναι, η αυτοματοποιημένη ανάλυση αυτών των δεδομένων μας επιτρέπει να εξαγάγουμε συμπεράσματα σχετικά με τις προσωπικότητες των χρηστών, τουλάχιστον για τις περισσότερες από τις σημαντικότερες διαστάσεις μιας προσωπικότητας» δηλώνει χαρακτηριστικά Clemens Stachl, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, ο οποίος συνεργάστηκε με τον επικεφαλής της μελέτης, Markus Bühner. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στις πέντε πιο σημαντικές διαστάσεις της προσωπικότητας που εντοπίστηκαν από τους ψυχολόγους, οι οποίες τους επιτρέπουν να χαρακτηρίσουν τις διαφορές προσωπικότητας μεταξύ των ατόμων με μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση. Αυτές οι διαστάσεις συνδέθηκαν με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά προσωπικότητας:
- «Ανοιχτός» χαρακτήρας, που εκδηλώνει προθυμία υιοθέτησης νέων ιδεών, εμπειριών και αξιών.
- Ευσυνείδητος, που εμφανίζει χαρακτηριστικά όπως η αξιοπιστία, η ακρίβεια, η φιλοδοξία και η πειθαρχία.
- Εξωστρεφής, που εκδηλώνει κοινωνικότητα, δυναμισμό και φιλικότητα.
- Σύμφωνη προσωπικότητα, που εμφανίζει χαρακτηριστικά όπως η προθυμία εμπιστοσύνης σε άλλους, η φιλικότητα και η τάση να βοηθά.
- Συναισθηματικά σταθερός, που εκδηλώνει αυτοπεποίθηση, ηρεμία, θετικότητα και ισχυρό αυτοέλεγχο.
Η αυτοματοποιημένη ανάλυση αποκάλυψε ότι ο αλγόριθμος ήταν πράγματι σε θέση να αντλήσει με επιτυχία τα περισσότερα από αυτά τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας από συνδυασμούς των πολλών διαφορετικών στοιχείων της χρήσης του smartphone.