Παιδί και αντηλιακό : Επτά κανόνες για αμέτρητες χρυσαφένιες μέρες

Πώς θα είμαστε σίγουροι ότι τα παιδιά μας απολαμβάνουν τον ήλιο με ασφάλεια;
23 Ιουλίου 2020 | 14:26

Ξέρουμε ότι το καθισματάκι του αυτοκινήτου δεν έχει καμία χρησιμότητα αν δεν είναι στερεωμένο σωστά. Και φυσικά, το ίδιο ισχύει για τις ασφάλειες για τις πρίζες του σπιτιού μας. Για κάποιο άγνωστο λόγο, όμως, δείχνουμε να ξεχνάμε πως και η προστασία των παιδιών μας από τον ήλιο έχει τους δικούς της κανόνες – οι οποίοι είναι τόσο απλοί όσο και αυστηροί. Φτάνει να τους τηρήσουμε ευλαβικά, για να είμαστε πάντα σίγουροι ότι τα μικρά μας μπορούν να απολαύσουν τα παιχνίδια κάτω από τον ήλιο, ενώ το δερματάκι τους παραμένει ασφαλές από τις δυσάρεστες συνέπειές του.

 

Οι επτά εντολές της παιδικής ηλιοπροστασίας

Τα συστατικά της επιτυχίας

Το αντηλιακό είναι το άλφα και το ωμέγα στην προστασία των παιδιών μας από τη βλαβερή ακτινοβολία – και ξέρουμε καλά ότι θα πρέπει να είναι ειδικά σχεδιασμένο για την επιδερμίδα τους. Για να είμαστε σίγουροι ότι επιλέγουμε σωστά, όμως, δεν αρκεί να διαβάσουμε την ένδειξη «για παιδιά» πάνω στη συσκευασία του. Ιδίως στην περίπτωση των βρεφικών αντιηλιακών, η σύνθεσή τους όχι μόνο θα πρέπει να περιέχει αποκλειστικά φυσικά φίλτρα, αλλά και να σέβεται τη φυσιολογία του ευαίσθητου βρεφικού δέρματος.

Για τα νήπια μπορούμε να αναζητήσουμε αντηλιακά με φυσικά φίλτρα και πολύ υψηλό δείκτη προστασίας, αφού χρειάζονται αποτελεσματική και ασφαλή ηλιοπροστασία, ειδικά σχεδιασμένη για τις ανάγκες της ευαίσθητης επιδερμίδας τους.

Καλέστε ενισχύσεις

Όσο ασφαλές και αν είναι το αυτοκίνητό μας, εξακολουθούμε να φοράμε ζώνη ασφαλείας. Αντίστοιχα, όσο ισχυρή προστασία και αν προσφέρει το αντηλιακό μας – και πολύ περισσότερο εκείνο των παιδιών μας – δεν θα πρέπει να εφησυχάζουμε. Φροντίζουμε να φοράνε γυαλιά ηλίου και να είναι κατά το δυνατόν καλυμμένα με ρούχα όταν παίζουν κάτω από τον ήλιο, ενώ βεβαιωνόμαστε ότι το καπέλο τους είναι αρκετά φαρδύ ώστε να καλύπτει το πρόσωπο και τον αυχένα τους. Και, φυσικά, ποτέ δεν λέμε όχι σε λίγη σκιά!

Η κατάλληλη στιγμή

Δεν ξέρουμε αν ισχύει ότι όλα στη ζωή είναι θέμα timing, όμως η συγκεκριμένη φράση κρύβει μια αλήθεια στην περίπτωση του αντηλιακού, το οποίο χρειάζεται είκοσι με τριάντα λεπτά για να δράσει και για να είναι αποτελεσματικό αλλά και για να προστατεύσει τα παιδιά από  τη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία που θα δεχτούν στο αυτοκίνητο ώσπου να φτάσουμε στον προορισμό μας. Άλλωστε, είναι πιο εύκολο να πείσουμε ένα νήπιο να κάνει υπομονή μέχρι να του απλώσουμε το αντηλιακό του ενώ ακόμη βρίσκεται στο σπίτι, παρά όταν έχει μπροστά του τη θάλασσα να το προκαλεί. Φυσικά, δεν ξεχνάμε να το ανανεώνουμε στα παιδιά και τα βρέφη κάθε 1 ώρα, αλλά και κάθε φορά που το μικρό μας βουτάει στο νερό ή ιδρώνει ή σκουπίζεται με την πετσέτα. Αν στην περίπτωση του παιδιού σας αυτό μεταφράζεται σε… άθλο, προτιμήστε κάποιο παιδικό αντηλιακό σπρέι πολύ υψηλής προστασίας, που να μπορεί να ψεκαστεί απευθείας και σε βρεγμένο δέρμα, χωρίς να απαιτεί σκούπισμα της επιδερμίδας πριν την εφαρμογή ώστε να γλυτώσετε την γκρίνια για τη διακοπή της διασκέδασης.

 

Εντός τόπου και χρόνου

Ακόμη και υπό τις ιδανικότερες συνθήκες, αποφεύγουμε τους εξωτερικούς χώρους τις ώρες της έντονης ηλιοφάνειας (από τις 11 το πρωί έως τις 4 το μεσημέρι), και δεν εφησυχάζουμε τις ημέρες που έχει συννεφιά. Ο ήλιος είναι ικανός να προκαλέσει εγκαύματα στο δερματάκι του παιδιού μας ακόμη και αν παραμένει κρυμμένος – και σε κάθε περίπτωση, οι βλαβερές ακτίνες του καταφέρνουν να ξεγλιστρήσουν σε αρκετά μεγάλο βαθμό από τα σύννεφα ώστε να απαιτούν αντηλιακό. Και, φυσικά, η ηλιοπροστασία του παιδιού δεν είναι απαραίτητη μόνο όταν πηγαίνει για βουτιές στη θάλασσα, αλλά και όταν παίζει στην παιδική χαρά ή ακόμη και όταν μας συνοδεύει στα ψώνια μας στο κέντρο της πόλης. Για αυτό, εκτός από την τσάντα θαλάσσης του, φροντίζουμε να υπάρχει πάντα αντηλιακό και στο αυτοκίνητό μας.

Οι μέρες της αφθονίας

Ως γονείς μπορούμε να το παρακάνουμε σε πολλά πράγματα – όχι όμως και στο αντηλιακό. Το μικρό μας δεν πρόκειται να πάθει κάτι αν του βάλουμε λίγο περισσότερο από ό,τι χρειάζεται, αν όμως φανούμε φειδωλοί, δεν αποκλείεται να επιστρέψει στο σπίτι λίγο πιο… ροδαλό από ό,τι θα έπρεπε. Αν δυσκολεύεστε να καταλάβετε αν το αντηλιακό έχει απλωθεί σε κάθε σημείο του σώματος του – ακόμη και αν καλύπτεται από τη μπλούζα του – προτιμήστε ένα παιδικό αντιηλιακό που να δημιουργεί ένα φιλμ προστασίας με φυτικό χρώμα. Αμέσως μετά την επάλειψή του, όταν θα έχει πια απορροφηθεί, δεν θα αφήσει πίσω του την παραμικρή χροιά. Κι εσείς θα είστε σίγουροι ότι είναι καλυμμένο κάθε σημείο του σώματος, ακόμα και τα πιο δύσκολα σημεία όπως τα αυτάκια, τα πέλματα, τα γόνατα και οι κλειδώσεις πίσω τους και οι αγκώνες του.

Αναγκαίο καλό

Κάθε παιδάκι έχει ξεχωριστές ανάγκες για το αντηλιακό του: Κάποια έχουν πιο ευαίσθητο δέρμα, μπορεί να έχουν φωτοευαίσθητα δέρματα ή ερυθήματα. Κάποια αντιπαθούν τόσο πολύ την όλη διαδικασία, ώστε να μας αναγκάσουν να θέτουμε την εύκολη εφαρμογή σε τόσο υψηλή προτεραιότητα όσο και την ισχυρή ηλιοπροστασία. Τα μεγαλύτερα παιδιά και οι έφηβοι, ενδέχεται να προτιμήσουν τα αντηλιακά σε μορφή σπρέι, με την πιο λεπτή υφή – ιδίως αν η συσκευασία τους επιτρέπει τον ομοιόμορφο και συνεχή ψεκασμό, διευκολύνοντας την εφαρμογή. Και πλέον, υπάρχει η λύση ακόμη και για εμάς που έχουμε πιο… γλυκοαίματα πιτσιρίκια ή παραθερίζουμε σε περιοχές με μεγάλο αριθμό εντόμων: Πλέον, ορισμένα αντηλιακά προσφέρουν και αποτελεσματική προστασία από τις επιθέσεις εντόμων παραλίας!

Μάθετε περισσότερα για τους κανόνες της αντιηλιακής προστασίας.

imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version