Κάπνισμα: Διπλασιάζει τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών κοροναϊού

Το κάπνισμα φαίνεται πως διπλασιάζει τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών κοροναϊού, σύμφωνα με νέα επιστημονικά δεδομένα.
28 Ιουλίου 2020 | 11:43

Στην αρχή της πανδημίας, οι καπνιστές ενδέχεται να πίστευαν ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούν και πολύ, αφού μια έρευνα είχε καλά νέα για εκείνους: Το κάπνισμα, υποστήριζε, συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο να κολλήσει κανείς κοροναϊό. Όμως τα πράγματα δεν έχουν ακριβώς έτσι.

Τι έδειξαν πρόσφατες έρευνες

Μια σειρά από πρόσφατες εκθέσεις φαίνεται ότι καταρρίπτουν αυτό τον ισχυρισμό. Την περασμένη εβδομάδα, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 8.000 νεαρούς ενήλικες που συμμετείχαν στην Εθνική Έρευνα για την Υγεία, λαμβάνοντας υπόψη μια λίστα από πιθανούς παράγοντες κινδύνου που είχε συνταχθεί από τα αμερικανικά Κέντρα για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Ασθενειών. Στόχος της έρευνας ήταν η διερεύνηση του βαθμού στον οποίο κινδυνεύουν οι νέοι από τον κοροναϊό.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το 32% των συμμετεχόντων είχαν υποκείμενα νοσήματα που τους έθεταν σε αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης. Όταν όμως οι ερευνητές αφαιρούσαν τους καπνιστές αλλά και εκείνους που «άτμιζαν», το ποσοστό εκείνων που ήταν ευάλωτοι στον ιό μειωνόταν στο μισό – δηλαδή, στο 16%. 

Διπλάσιες πιθανότητες σοβαρών επιπλοκών

Άλλη πρόσφατη έρευνα απέδωσε ανάλογα αποτελέσματα. Η Ερευνητική Εταιρεία Νικοτίνης και Καπνού ανέλυσε περισσότερους από 11.000 ασθενείς κοροναϊού και διαπίστωσε ότι περίπου το 30% που είχαν ιστορικό καπνίσματος είδαν την κατάστασή τους να γίνεται πιο σοβαρή ή και επικίνδυνη για τη ζωή τους. αντιθέτως, μόλις το 17,6% των μη καπνιστών βίωσε σοβαρή επιδείνωση των συμπτωμάτων. Η μελέτη κατέληξε ότι «το κάπνισμα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τη δυσμενέστερη εξέλιξη του κροοναϊού» και οι καπνιστές έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν σοβαρά συμπτώματα.

Προηγούμενες μελέτες είχαν τραβήξει την προσοχή του κοινού, καθώς υποστήριζαν ότι ο αριθμός των καπνιστών με κοροναϊό είναι πολύ χαμηλότερος σε σχέση με εκείνο των μη καπνιστών. Τον Φεβρουάριο, μελέτη του New England Journal of Medicine εξέτασε περιστατικά στην Κίνα και ανακάλυψε ότι, από τους ανθρώπους που βγήκαν θετικοί στον ιό, περίπου τι 85% ήταν μη καπνιστές, το 13% ήταν νυν καπνιστές και το 2% πρώην καπνιστές. Αυτό οδήγησε ορισμένους επιστήμονες στην πεποίθηση ότι η νικοτίνη μπορεί να παρέχει προστασία έναντι του ιού.

Ερεθίζει τον λαιμό – Ρίχνει το ανοσοποιητικό

Ωστόσο, αυτό το επιχείρημα δεν φάνηκε πειστικό σε όλους. Ο Δρ. Ντέιβιντ Κριστιάνι, καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας TH Chan του Χάρβαρντ πιστεύει ότι πολλές από τις πρώτες δημοσιεύσεις συντάχθηκαν βιαστικά και δεν σχεδιάστηκαν σωστά. Το κάπνισμα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ευεργετικό για την υγεία των πνευμόνων. Αντιθέτως, το πιθανότερο είναι να αυξάνει τις πιθανότητες λοίμωξης.

«Τα προϊόντα καπνού προκαλούν φλεγμονή στην αναπνευστική οδό και πλήττουν την ανοσολογική απόκριση των πνευμόνων, κάνοντας τους ανθρώπους πιο ευάλωτους στις λοιμώξεις», εξηγεί στον Guardian ο Κριστιάνι.

Ως αποτέλεσμα, η σοβαρότητα των συμπτωμάτων και η θνητότητα είναι πολύ χειρότερες μεταξύ των καπνιστών που βγαίνουν θετικοί στον κοροναϊό, όπως σημειώνει ο Δρ. Μάικλ Σίγκελ, καθηγητής στο τμήμα δημόσιας υγείας του Boston University School.

Δεν βλάπτει μόνο τον καπνιστή

Το κάπνισμα μπορεί να γίνει καταστροφικό για την ατομική υγεία, όμως παρεμποδίζει και τις συλλογικές προσπάθειες περιορισμού της εξάπλωσης του ιού. Κάποιος που ατμίζει ενδέχεται να είναι «νέος και πολύ υγιής», συνεχίζει ο Κριστιάνι, «όμως αν είναι θετικός στον κοροναϊό, αρκεί να κοιτάξουμε το σύννεφο γύρω του και να φανταστούμε ότι είναι γεμάτο με ενεργούς ιούς».

Οι καπνιστές κατά κανόνα δεν φορούν μάσκα και, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλες αποστάσεις κρατούν, τα σωματίδια του καπνού που εκπνέουν μπορούν να παρασυρθούν από τα ρεύματα του αέρα. Από τη στιγμή που τα σωματίδια είναι μικροσκοπικά, μπορούν να διαπεράσουν τις συνηθισμένες μάσκες που στοχεύουν στα σταγονίδια.

Για αυτό το λόγο, οι ειδικοί προτείνουν όσοι μπορούν να διακόψουν αυτή τη συνήθεια. «Γιατί να θέλει κανείς να έχει μια ερεθισμένη αναπνευστική οδό σε μια εποχή όπως η δική μας;», αναρωτιέται ο Σίγκελ.

Όμως για εκείνους που ατμίζουν για να καταφέρουν να απαλλαγούν από το τσιγάρο, τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα: «Ιδανικά θα πρέπει να σταματήσουν. Όμως, η αλήθεια είναι ότι δεν αποκλείεται, αν το επιδιώξουν, να γυρίσουν πίσω στο κανονικό κάπνισμα», εξηγεί.

Πηγή: www.theguardian.com

imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version