Μόλις το νεογέννητο έρθει στο κόσμο πολλά και διαφορετικά είναι τα συναισθήματα των γονιών. Τόσο η μαμά όσο και ο μπαμπάς μπορεί να έχουν πολλές ερωτήσεις, ανησυχίες ή και φόβους. Όλοι γνωρίζουμε ότι τα μωρά έχουν ανάγκες ή και επιθυμίες, τις οποίες εκδηλώνουν μέσω της μοναδικής «μορφής» επικοινωνίας των πρώτων μηνων, το κλάμα. Έτσι γνωρίζουμε ότι τα νεογέννητα αισθάνονται οτιδήποτε έχει να κάνει με τις πέντε αισθήσεις, δηλαδή πεινούν, κουράζονται ενώ μπορεί να αισθανθούν και πόνο ή δυσφορία. Ωστόσο τι γίνεται με τα συναισθήματα; Μπορούν τα μωρά να αισθανθούν φόβο, θλίψη, θυμό, απογοήτευση ή ακόμα και άγχος;
Έμφυτα ή κατόπιν μάθησης;
Ορισμένοι πιστεύουν ότι τα συναισθήματα είναι αποτέλεσμα μάθησης, επειδή καθώς μεγαλώνουν είναι πιθανότερο να έχουν ξεσπάσματα θυμού, τα οποία με την σειρά τους έχουν θεωρηθεί αποτέλεσμα της νέας εμπειρίας των συναισθημάτων. Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση ίσως να μην ισχύει απόλυτα, αφού τα μωρά αρχίζουν να έχουν συναισθήματα από την στιγμή που γεννιούνται. Μπορεί να είναι κάπως δύσκολο να διακρίνουμε τα συναισθήματά τους στην αρχή, αφού οι εκφράσεις του προσώπου τους δεν ανικατοπτρίζουν πάντα τα συναισθήματά τους, καθώς ακόμα δεν έχουν μάθει να ελέγχουν και να συντονίζουν την κίνηση των μυών του προσώπου τους.
Ευρύ φάσμα συναισθημάτων
Σύμφωνα με την ψυχολόγο Silvan Tomkins τα νεογέννητα μπορεί να βιώνουν θετικά, ουδέτερα ή και αρνητικά συναισθήματα. Τα θετικά συναισθήματα περιλαμβάνουν το ενδιαφέρον, τον ενθουσιασμό, την απόλαυση ή και την χαρά. Τα ουδέτερα συναισθήματα σχετίζονται με την έκπληξη, είτε την θετική είτε την αρνητική ενώ τα αρνητικά συναισθήματα μπορεί να περιλαμβάνουν τον θυμό ή και τον φόβο. Ο θυμός φαίνεται πώς προκαλεί σύγχυση, αφού ένα βρέφος μπορεί να φαίνεται θυμωμένο, χωρίς να είναι στην πραγματικότητα, αφού η έκφρασή του μπορεί να οφείλεται σε μια άβολη αίσθηση. Ο φόβος είναι ένα επίσης σύνθετο συναίσθημα, καθώς το μωρό μπορεί να τον αισθανθεί κατόπιν μιας ανάμνησης, με τα παιδιά να μαθαίνουν ότι κάτι είναι τρομακτικό και να αρχίζουν να φοβούνται λόγω των αναμνήσεών τους.