Οι περισσότεροι γονείς έχουν έρθει σε κάποια φάση αντιμέτωποι με την επίμονη άρνηση του παιδιού να παραμείνει στο καρότσι του και την διαρκή προσπάθεια να βγει από αυτό, ακόμα και αν αρχικά δεν εμφάνιζε καμία αντίσταση. Είναι αρκετά κοινό για τα μικρά παιδιά κάποια στιγμή να αντιτίθενται στο καρότσι και πιθανότατα να οφείλεται στην ανάπτυξή τους. Το φαινόμενο συνήθως εκδηλώνεται όταν το παιδί ξεκινά να αποκτά τον έλεγχο του σώματός του και θέλοντας να εξερευνήσουν όλα όσα βλέπουν γύρω τους, «απαιτούν» την ανεξαρτησία τους και επομένως η αντίδρασή τους είναι φυσιολογική. Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε ότι το μικρό σας αρνείται να παραμείνει στο καρότσι του;
*Χρησιμοποιείστε τα λόγια σας
Μιλώντας του με ήπιο και φιλικό τόνο, δώστε του να καταλάβει ότι κατανοείτε πώς αισθάνεται και γιατί μπορεί να μην θέλει να μπει στο καρότσι του. Επιβεβαιώνοντας τα συναισθήματα του παιδιού, του δείχνετε έμπρακτα ότι νοιάζεστε για εκείνο, γεγονός που θα το βοηθήσει να χαλαρώσει και πιθανότατα να συνεργαστεί μαζί σας. Μπορείτε επίσης να του δηλώσετε σε πόσο χρόνο θα μπορέσει να βγει από το καρότσι του, χωρίς όμως να χρησιμοποιείται την έννοια του χρόνου διότι ακόμα δεν μπορεί να την αντιληφθεί. Αντίθετα πείτε του ότι μπορεί να βγει από το καρότσι του όταν φτάσετε σε ένα συγκεκριμένο σημείο, χρησιμοποιώντας αντικείμενα για να το καθοδηγήσετε όπως κτίρια.
*Το κόλπο της απόσπασης
Καθώς βάζετε το παιδί στο καρότσι, δοκιμάστε να παίξετε ένα παιχνίδι ή να δημιουργήσετε μαζί μια φανταστική ιστορία ώστε να μπει σε αυτό και να παραμείνει για όσο χρόνο χρειαστεί. Στην διαδικασία αυτή, η αίσθηση του χιούμορ αποτελεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο καθώς μπορεί να εκτονώσει την ένταση ώστε να μην προκληθούν περαιτέρω προβλήματα. Προσπαθήστε σε κάθε περίπτωση να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και την καλή σας διάθεση, καθώς έτσι το παιδί θα χαλαρώσει συντομότερα και η κατάσταση θα γίνει πιο εύκολη.
*Περπατήστε λίγο πριν το βάλετε στο καρότσι
Εάν μπορείτε αφιερώστε λίγα λεπτά πριν έρθει η στιγμή να βάλετε το μικρό σας στο καρότσι του ώστε να τρέξει ή να περπατήσει προκειμένου να εκτονώσει την ένταση ή την ενέργειά του. Οι ειδικοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι τα νήπια χρειάζονται περίπου 180 λεπτά δραστηριότητας την ημέρα, με τα 60 λεπτά από αυτά να είναι έντονα. Επίσης προσπαθήστε να μην κρατάτε το παιδί στο καρότσι για παραπάνω από μία ώρα αλλά να κάνετε διαλείμματα, έτσι είναι πιθανότερο να παραμείνει στο καρότσι του δίχως αντιδράσεις.