Πολλοί άνθρωποι υπολογίζουν τις θερμίδες που τρώνε, αισθάνονται ένοχοι όταν ξεπερνούν τον «συνιστώμενο» αριθμό και στη συνέχεια τρέχουν στο γυμναστήριο για να προσπαθήσουν να τα αναιρέσουν όλα. Άλλωστε, η ιδέα ότι ο ακριβής υπολογισμός των θερμίδων είναι το κλειδί για αδυνάτισμα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής.

Ενώ είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποιες τροφές σάς δίνουν πολλές θερμίδες (π.χ. κέικ) και ποιες τροφές σάς δίνουν λίγες (π.χ. μπρόκολο), είναι μεγάλη σπατάλη χρόνου να προσπαθείτε να υπολογίσετε κάθε θερμίδα που βάζετε στο στόμα σας. Από την άλλη, μπορεί να σας φανεί χρήσιμο να καταγράφετε τα τρόφιμα (και όχι τις θερμίδες) που έχετε φάει ώστε να συνειδητοποιήσετε τι καταναλώνετε και να κρατάτε τη διατροφή σας υπό έλεγχο.

Φυσικά, οι θερμίδες παίζουν ρόλο στο αδυνάτισμα, αλλά η μέτρησή τους μπορεί να εξελιχθεί σε μια κουραστική έως και επικίνδυνη πρακτική. Όχι μόνο σας κάνει να εστιάζετε στους αριθμούς αντί να απολαμβάνετε το φαγητό σας, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε εμμονή, ειδικά σε όσους έχουν ιστορικό διατροφικών διαταραχών. Εάν έχετε αντιμετωπίσει ή αντιμετωπίζετε διατροφική διαταραχή, πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας πριν αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η απώλεια βάρους δεν αφορά απλά τις θερμίδες. Περιλαμβάνει τη γυμναστική, την ποιότητα του ύπνου, την ψυχολογία και θέματα υγείας που μπορεί να μην μπορείτε να ελέγξετε, όπως οι ορμονικές αλλαγές. Γι’ αυτό, εάν η απώλεια βάρους είναι ο στόχος σας, είναι σημαντικό να καταλάβετε πόσο προσωπική και εξατομικευμένη είναι η διαδικασία και να μάθετε πώς να το καταφέρετε με έναν τρόπο που δεν θέτει την υγεία σας σε κίνδυνο.

Γιατί δεν χρειάζεται να μετράτε τις θερμίδες που τρώτε

 

*Δεν ξέρετε πόσες ακριβώς θερμίδες χρειάζεστε

 

Σίγουρα, μπορείτε να υπολογίσετε στο περίπου τον αριθμό των θερμίδων που χρειάζεστε καθημερινά ώστε να χάνετε βάρος, όμως το να υπολογίσετε με ακρίβεια τον αριθμό των θερμίδων που χρειάζεται ο οργανισμός σας είναι μια περίπλοκη διαδικασία, που ακόμη κι αυτή δεν είναι πάντα σωστή.

*Δεν ξέρετε πόσες θερμίδες απορροφά ο οργανισμός σας από το φαγητό

 

Ακόμη κι αν με έναν μαγικό τρόπο ξέρατε πόσες ακριβώς θερμίδες χρειάζεστε, δεν είναι όλες οι θερμίδες ίδιες. Για παράδειγμα, είναι διαφορετικές οι 200 θερμίδες που μπορεί να πάρετε από τα φρούτα και διαφορετικές οι 200 θερμίδες που μπορεί να πάρετε από τα πατατάκια. Τα πάντα, από τον τρόπο επεξεργασίας του φαγητού σας έως την ποσότητα φυτικών ινών που περιέχει, καθορίζουν πόσες θερμίδες απορροφάτε από αυτό. Ακόμη και τα βακτήρια στο έντερό σας μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στο πώς χωνεύετε τα τρόφιμα και πόσες θερμίδες προέρχονται από αυτά.

*Μπορεί να αρχίσετε να αγνοείτε τα σήματα πείνας του οργανισμού σας

 

Όταν εστιάζετε εξ ολοκλήρου στις θερμίδες, αντί να δίνετε σημασία στην ποιότητα του φαγητού σας και το πώς αισθάνεστε μετά (πεινασμένοι, κουρασμένοι, νευρικοί κ.λπ.), μπορεί να αρχίσετε να αγνοείτε τα σήματα πείνας του οργανισμού σας. Είτε τρώτε μόνο και μόνο επειδή «είχαν απομείνει θερμίδες», παρόλο που δεν πεινάτε πραγματικά είτε δεν τρώτε επειδή έχετε «ξεπεράσει» τις θερμίδες σας, αλλά στην πραγματικότητα πεινάτε ακόμα, κάνετε το ίδιο πράγμα: αγνοείτε το τι προσπαθεί να σας πει το σώμα σας.

Να θυμάστε ότι..

 

Προκειμένου να χάσετε βάρος με ασφάλεια συμπεριλάβετε στη διατροφή σας υγιεινά τρόφιμα (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, άπαχο κρέας, ψάρια, ξηρούς καρπούς, τρόφιμα ολικής άλεσης) και εστιάστε στα θρεπτικά συστατικά που σας δίνουν, όχι στις θερμίδες.