Υποαλλεργικό σπίτι σε τέσσερα βήματα

Έξυπνες πρακτικές συμβουλές για να κάνετε το σπίτι σας υποαλλεργικό.
11 Σεπτεμβρίου 2020 | 09:00

Πολλοί από εμάς έχουμε παρατηρήσει ότι οι αλλεργίες, τα συνεχή φτερνίσματα, το ξαφνικό συνάχι ή και ο βήχας, μας απασχολούν και άλλες εποχές εκτός από την άνοιξη, την κατ’ εξοχήν εποχή των αλλεργιών, και μάλιστα μέσα στο ίδιο μας το σπίτι! Για παράδειγμα, δεν είναι καθόλου απίθανο να αισθανθούμε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα μόλις –μετά από ένα κουραστικό ταξίδι και μεγάλη ψυχική αναμονή – ανοίξουμε την πόρτα του σπιτιού όπου θα κάνουμε τις πολυπόθητες καλοκαιρινές μας διακοπές.

Μα γιατί φτερνιζόμαστε; Τρέχει η μύτη μας; Βήχουμε; Γιατί τσούζουν και μας «τρώνε» τα μάτια μας; Η αιτία βρίσκεται σε κάποια κρυμμένα αλλεργιογόνα. Τα οποία όμως πού είναι κρυμμένα; Μέσα στο ίδιο μας το σπίτι! Στο εξοχικό μας σπίτι μάλιστα που έχουμε καιρό να το «ανοίξουμε» και να το καθαρίσουμε αλλά και να πλύνουμε και να βγάλουμε στον ήλιο τα κλινοσκεπάσματα, τις κουρτίνες και τα καλύμματα, ακόμα περισσότερο.

Τα πιο συνηθισμένα από αυτά τα αλλεργιογόνα είναι τα ακάρεα, που είναι αόρατα με γυμνό μάτι αλλά κρύβονται στη σκόνη του σπιτιού μας. Καθώς τρέφονται με τα νεκρά κύτταρα που πέφτουν καθημερινά από το δέρμα μας είναι πιθανό να κρύβονται στα κλινοσκεπάσματα, στα καλύμματα των επίπλων, στις κουρτίνες, στα χαλιά κ.λπ. Εκεί ζουν τα ακάρεα και αφήνουν τα περιττώματά τους, τα οποία, όταν είμαστε αλλεργικοί, μας προκαλούν συνάχι, βήχα, φτερνίσματα, δύσπνοια, μάτια που δακρύζουν και τσούζουν.

Αέρας και ήλιος: Τα πιο δυνατά όπλα

Το πιο φθηνό και οικολογικό ακαρεοκτόνο αλλά και όπλο κατά της μούχλας, που μπορεί επίσης να συγκεντρωθεί σε υγρούς και χωρίς επαρκή αερισμό χώρους, και να μας προκαλέσει προβλήματα, είναι ο καλός αερισμός του σπιτιού και ειδικότερα των υπνοδωματίων. Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι τα ακάρεα αρέσκονται κυρίως στους χώρους που δεν αερίζονται καλά, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τη μούχλα που προτιμά χώρους υγρούς που δεν αερίζονται (αν όχι με ανοιχτό παράθυρο που είναι το ιδανικό, έστω με κάποιο σύστημα εξαερισμού). Ετσι, γίνεται προφανές πόσο σημαντικό είναι να αερίζουμε και να καθαρίζουμε καλά το σπίτι, κυρίως νωρίς το πρωί όταν η συγκέντρωση των αλλεργιογόνων (π.χ. της γύρης) στον εξωτερικό χώρο είναι πιο περιορισμένη και δεν κινδυνεύουμε να τα φέρουμε στο δωμάτιό μας με δική μας ευθύνη.

Το ιδανικό είναι να ανοίγουμε όλα τα παράθυρα και τις πόρτες ώστε να δημιουργείται όσο πιο δυνατό ρεύμα γίνεται για όση περισσότερη ώρα είναι δυνατόν. Στη μάχη ενάντια στα ακάρεα και στη μούχλα θα βοηθήσει και το να βγάλουμε στον ήλιο όλες τις κουβέρτες, τα παπλώματα, τα μαξιλάρια, τα χαλιά, τα καλύμματα που έχουμε στο σπίτι μας και να τα αφήσουμε να λιαστούν για αρκετή ώρα.

Οι κανόνες της κρεβατοκάμαρας

Ισως έχουμε παρατηρήσει ότι τα αλλεργικά μας συμπτώματα επιδεινώνονται όταν μπαίνουμε στο δωμάτιό μας, να ντυθούμε ή να ξαπλώσουμε να ξεκουραστούμε ή να κοιμηθούμε. Γιατί; Επειδή τα ακάρεα προτιμούν τις κρεβατοκάμαρες αλλά και όλοι εμείς τείνουμε να περνάμε πολύ χρόνο στα υπνοδωμάτια. Αλλωστε, ένας μέσος άνθρωπος περνάει τουλάχιστον το 1/3 του χρόνου του καθημερινά μέσα στην κρεβατοκάμαρα. Θα πρέπει λοιπόν να ακολουθήσουμε κάποιους κανόνες και συνήθειες που θα μας βοηθήσουν να κρατήσουμε το υπνοδωμάτιό μας όσο πιο ελεύθερο από ακάρεα γίνεται. Ετσι:

* Περνάμε την ηλεκτρική σκούπα πάνω από το στρώμα (στην πλευρά όπου κοιμόμαστε) μία φορά την εβδομάδα. Οι ηλεκτρικές σκούπες που έχουν φίλτρο HEPA (High Efficiency Particulate Air) είναι πιο αποτελεσματικές κατά των ακάρεων.

* Φροντίζουμε να μην έχει πολλή ζέστη ο χώρος καθώς τα ακάρεα αρέσκονται στις υψηλές θερμοκρασίες. Το ιδανικό είναι να μην περνάει η θερμοκρασία του δωματίου τους 20 βαθμούς Κελσίου.

* Δεν φιλοξενούμε κατοικίδια στην κρεβατοκάμαρα γιατί φέρουν αλλεργιογόνα στο τρίχωμά τους.

* Δεν στρώνουμε το κρεβάτι μας αμέσως μόλις σηκωθούμε αλλά το αφήνουμε να αεριστεί επαρκώς έχοντας και το παράθυρο του δωματίου μας ανοιχτό για αρκετή ώρα. Διαφορετικά, τα ακάρεα βρίσκουν τις ιδανικές συνθήκες ώστε να αναπτυχθούν.

* Επιλέγουμε ντουλάπια και συρτάρια που κλείνουν καλά και φροντίζουμε να μην επιβαρύνουμε τα δωμάτια όπου κοιμόμαστε με πολλά πράγματα αλλά και βιβλία, που μαζεύουν πολλή σκόνη και κατ’ επέκταση αλλεργιογόνα.

* Σε κάθε περίπτωση ξεσκονίζουμε και καθαρίζουμε συχνά και κατά προτίμηση με βρεγμένο πανί ώστε να μη μεταφέρεται η σκόνη από τα αντικείμενα στον αέρα του δωματίου τελικά.

* Επιλέγουμε πάπλωμα και όχι κουβέρτα για να σκεπαζόμαστε και το καλύπτουμε με παπλωματοθήκη, όπως ακριβώς πρέπει να κάνουμε και με τα μαξιλάρια αλλά και τα στρώματα ώστε να τα βγάζουμε και να τα πλένουμε όσο πιο συχνά μπορούμε.

Πλένουμε αλλά όχι υπερβολικά

Ειδικά τα καινούργια ρούχα (προτού τα φορέσουμε για πρώτη φορά), τα σεντόνια, τα καλύμματα, τα παπλώματα, τις κουβέρτες, τις κουρτίνες, τα μαξιλάρια, είναι σκόπιμο να τα πλένουμε σε τακτική βάση. Θα πρέπει όμως να φροντίζουμε να μη χρησιμοποιούμε μεγάλες ποσότητες απορρυπαντικών και σε κάθε περίπτωση να τα ξεπλένουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Ακριβώς επειδή μπορεί τα ίδια τα απορρυπαντικά εξαιτίας κάποιου ή κάποιων συστατικών τους να μας προκαλέσουν τελικά αλλεργία.

Οχι σε αρωματικά και σπρέι

Τα αρωματικά εσωτερικού χώρου, τα διάφορα καθαριστικά σπρέι (π.χ. αυτά που χρησιμοποιούμε για το εσωτερικό του φούρνου) και όλα τα καθαριστικά προϊόντα με έντονη μυρωδιά είναι πιθανό να μας ενοχλήσουν και να μας δημιουργήσουν κάποιον αναπνευστικό ερεθισμό ή αλλεργική αντίδραση και γι’ αυτό είναι σκόπιμο να μην τα χρησιμοποιούμε.

Πρόσφατα Άρθρα
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version