Πολλά είναι τα παιδιά που περνούν την φάση του δαγκώματος για αυτό θα ήταν καλό να μην ανησυχείτε, μιας και σε λίγο αναμένεται να το ξεπεράσει. Συνήθως τα παιδιά νηπιακής ηλικίας δαγκώνουν διότι μπορεί να έχουν έντονα συναισθήματα, τα οποία δεν μπορούν ακόμα να εκφράσουν λεκτικά, πράγμα που συμβαίνει και με τις επιθυμίες ή τις ανάγκες τους. Αν και αποτελεί μια συνηθισμένη συμπεριφορά, οι περισσότεροι γονείς ανησυχούν, άλλοι απογοητεύονται ή και εκνευρίζονται όταν προσπαθούν να αποτρέψουν το παιδί από το να δαγκώνει. Ωστόσο εκτός από χρόνο, είναι σημαντικό να κατανοήσετε γιατί το παιδί μπορεί να δαγκώνει και να δράσετε αναλόγως για να το βοηθήσετε να το ξεπεράσει.

Κατανοώντας την συμπεριφορά του

Ορισμένοι λόγοι που μπορεί να σας βοηθήσουν να καταλάβετε γιατί το μικρό σας δαγκώνει, περιλαμβάνουν:

*Έντονα συναισθήματα

Το πρώτο πράγμα που θα ήταν καλό να κάνετε εάν θέλετε το μικρό σας να σταματήσει να δαγκώνει άλλους ανθρώπους είναι να καταλάβετε τον λόγο που «κρύβεται» πίσω από αυτήν την συμπεριφορά. Συνήθως όταν ένα νήπιο δαγκώνει κάποιον είναι επειδή προσπαθεί να εκφράσει ένα συναίσθημα. Μερικά συναισθήματα που μπορεί να κάνουν τα νήπια να αντιδράσουν με δάγκωμα είναι εάν νιώσουν απογοήτευση, έντονο θυμό ή και έντονο φόβο. Ουσιαστικά βιώνουν ένα ή και περισσότερα έντονα συναισθήματα και επειδή δεν μπορούν να τα εκφράσουν μπορεί να δαγκώσουν.

*Προσοχή

Επιπλέον, πολλές φορές τα παιδιά θα δαγκώσουν κάποιον εάν θέλουν κάτι που έχουν, αφού δεν ξέρουν πώς να το ζητήσουν σωστά. Από την άλλη μπορεί να θέλουν να πάρουν κάτι που κρατάτε αλλά να έχετε την προσοχή σας αλλού κι έτσι θέλοντας να την τραβήξουν να σας δαγκώσουν. Ένας άλλος λόγος για τον οποίο θα δαγκώσουν πολλά παιδιά είναι εάν πεινούν, με το δάγκωμά τους να αποτελεί ένδειξη ότι θέλουν να φάνε ένα σνακ.