Τι προσπαθεί να σας πει το μωρό σας;

Μπορεί να μη μιλούν, όμως τα μωρά προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί μας
25 Σεπτεμβρίου 2020 | 07:40

Το μωρό σας δεν μιλάει, όμως σας λέει πολλά με τον τρόπο του. Σας ενημερώνει πότε πεινάει και πότε έχει χορτάσει. Σας λέει πώς προτιμά να το κρατάτε και πόσο του αρέσει (ή δεν του αρέσει) να το κουνάτε καθώς παρασύρεται στον ύπνο. Σταδιακά μαθαίνετε να αναγνωρίζετε τα σκαμπανεβάσματα της διάθεσής του, τα αγαπημένα του παιχνίδια και σύντομα, τις αγαπημένες του φωτογραφίες στο βιβλίο του.

Πολλούς μήνες προτού ακούσετε την πρώτη του λέξη, οι δυο σας θα καταλαβαίνετε ήδη ο ένας τον άλλον αρκετά καλά.

Με τον τρόπο του, το μωρό σάς δείχνει περισσότερα από το ότι απλώς πεινάει. Σας ενημερώνει πότε κρυώνει, πότε ζεσταίνεται, πότε βαριέται, πότε είναι ενθουσιασμένο, πότε φοβάται, πότε νιώθει μοναξιά, πότε είναι ικανοποιημένο και πότε θέλει την αγκαλιά σας. Άλλωστε, τα μωρά αισθάνονται και έχουν ανάγκες ήδη από τη γέννησή τους. Αν αντιληφθείτε το μωρό ως έναν μικρό άνθρωπο που αναπτύσσεται, αυτό θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τις ανάγκες του.

Ο καλύτερος τρόπος να αντιληφθείτε τους τρόπους επικοινωνίας του μωρού σας είναι παρατηρώντας το. Καθώς η σχέση σας εξελίσσεται, θα είστε σε θέση να αποκωδικοποιείτε καλύτερα τις εκφράσεις του προσώπου του και τις κινήσεις του και στη συνέχεια να εντοπίζετε το μοτίβο συμπεριφοράς του.

Τι προσπαθεί να σας πει το μωρό σας;

 

 

*Πεινάω!

 

Ένα πεινασμένο νεογέννητο μπορεί να χτυπήσει τα χείλη του ή να κάνει κινήσεις ρουφήγματος στον ύπνο του. Εάν η μαμά δεν το ταΐσει, θα αρχίσει να βάζει στο στόμα τα χεράκια του. Εάν η μαμά εξακολουθεί να μην το παρατηρεί, θα αρχίσει να κουνιέται και να προσπαθεί να σηκωθεί ψάχνοντας μια θηλή και αν αυτό δεν λειτουργεί, το μωρό θα αρχίσει να κλαίει. Το κλάμα μπορεί να είναι ένα καθυστερημένο σημάδι πείνας.

*Χόρτασα!

 

Τίποτα δεν συγκρίνεται με τη γαλήνια έκφραση που παίρνει το μωρό όταν έχει χορτάσει. Ένα χορτάτο μωρό θα αφήσει το στήθος της μαμάς του και ίσως κοιτάξει το πρόσωπό της και της χαμογελάσει. Έτσι, χαρούμενο, χορτάτο και ικανοποιημένο, ίσως ακουμπήσει στο στήθος σας και αποκοιμηθεί.

*Πάρε με αγκαλιά!

 

Το μωρό χρειάζεται χρόνο στην αγκαλιά σας. Πώς σας το λέει αυτό; Πιθανότατα θα το δείτε δυσαρεστημένο και ανήσυχο. Μπορεί να κάνει ανήσυχες εκφράσεις ή ήχους που μοιάζουν με κλαψούρισμα. Αυτός είναι ο τρόπος του να σας πει ότι δεν είναι ευχαριστημένο. Όταν είναι τρομαγμένο ή ανήσυχο μπορεί να αναζητά μια ήρεμη, καθησυχαστική αγκαλιά, ενώ όταν βαριέται (ναι, ακόμη και τα μωρά βαριούνται) μπορεί να θέλει ένα πιο έντονο ρυθμό κουνήματος στην αγκαλιά σας.

*Κοίτα αυτό!

 

Όταν τα μωρά κοιτάζουν τα χεράκια τους, το πρόσωπό σας ή ένα κινητό παιχνίδι, πραγματικά ενθουσιάζονται. Μπορείτε να του εξηγήσετε με αντίστοιχο ενθουσιασμό στη φωνή σας τι είναι αυτό που κοιτάζει και να βεβαιωθείτε ότι έχει οπτικά ερεθίσματα που του κινούν το ενδιαφέρον.

*Θέλω ένα μικρό διάλειμμα

 

Τα πολύ μικρά μωρά μπορούν να συγκλονιστούν από τους θορύβους ή ακόμη και από την οπτική επαφή με τη μαμά ή τον μπαμπά τους. Το μωρό μπορεί να κοιτάζει μακριά, να χασμουριέται ή να έχει λόξυγγα – σημάδια τα οποία μπορεί να σημαίνουν ότι χρειάζεται ένα μικρό διάλειμμα. Δοκιμάστε να αποφύγετε την οπτική επαφή για λίγο ή να ακουμπήσετε το μωρό στον ώμο σας.

imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version