Όταν το μωρό επιλέξει ένα συγκεκριμένο λούτρινο ζωάκι και προσπαθήσει να το πιάσει σε ένα δωμάτιο γεμάτο με λούτρινα διαφορετικά ζωάκια, φαίνεται να αποκλείει από τις προτιμήσεις του όλα τα υπόλοιπα, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη από το Johns Hopkins University. Αν και οι ερευνητές γνωρίζουν εδώ και πολύ καιρό ότι οι ενήλικες δημιουργούν ασυνείδητες προκαταλήψεις σε μια καθημερινότητα που κάνουν επιλογές μεταξύ πραγμάτων που είναι ουσιαστικά ίδια, το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins διαπίστωσε ότι ακόμα και τα μωρά εμπλέκονται σε αυτό το φαινόμενο, αποδεικνύοντας ότι αυτός ο τρόπος επιλογής είναι διαισθητικός και ενδεχομένως θεμελιώδης για η ανθρώπινη εμπειρία.
Αναλύοντας την πράξη της επιλογής
«Η πράξη της επιλογής αλλάζει τον τρόπο που νιώθουμε για τις επιλογές μας» δήλωσε ο συν-συγγραφέας Alex Silver. «Ακόμη και βρέφη που ξεκινούν να κάνουν επιλογές για τον εαυτό τους φαίνεται να έχουν αυτή την προκατάληψη» υπογραμμίζει. Οι άνθρωποι υποθέτουν ότι επιλέγουν πράγματα που τους αρέσουν. Η έρευνα, ωστόσο, δείχνει ότι μερικές φορές συμβαίνει το αντίθετο: μας αρέσουν συγκεκριμένα πράγματα, ακριβώς επειδή τα επιλέγουμε και δεν μας αρέσουν τα υπόλοιπα, πάλι επειδή δεν τα επιλέξαμε. «Οι ενήλικες κάνουν αυτά τα συμπεράσματα ασυνείδητα» δήλωσε η συν-συγγραφέας Lisa Feigenson, μια γνωστική επιστήμονας του Johns Hopkins που ειδικεύεται στην ανάπτυξη των παιδιών.
Αυτή η διαδικασία έχει νόημα αν αναλογιστούμε την καταναλωτική κουλτούρα, κατά την οποία οι ενήλικες καθημερινά καλούνται να επιλέξουν σε φαινομενικά «ίδιες» οδοντόκρεμες, αυτοκίνητα, ρούχα. Η ερώτηση, για τους ερευνητές, ήταν πότε ακριβώς οι άνθρωποι αρχίζουν να το κάνουν. Έτσι στράφηκαν σε μωρά, τα οποία δεν έχουν πολλές επιλογές.
Πώς επέλεξαν τα μωρά στην μελέτη;
Η ομάδα έφερε μωρά ηλικίας 10 έως 20 μηνών στο εργαστήριο και τους έδωσε μια επιλογή αντικειμένων για να παίξουν: δύο εξίσου φωτεινά και πολύχρωμα μαλακά μαξιλαράκια σε σχήμα τούβλου. Έθεσαν κάθε τούβλο μακριά, ώστε το μωρό να πρέπει να μπουσουλήσει είτε προς το ένα είτε προς το άλλο, σηματοδοτώντας την επιλογή του. Αφού το μωρό επέλεξε ένα από τα παιχνίδια, οι ερευνητές το πήραν και επέστρεψαν με μια νέα επιλογή. Τα μωρά θα μπορούσαν τότε να διαλέξουν από το παιχνίδι που δεν έπαιξαν με την πρώτη φορά, ή ένα ολοκαίνουργιο παιχνίδι.
«Τα μωρά επέλεξαν με συνέπεια να παίξουν με το νέο αντικείμενο και όχι με αυτό που προηγουμένως δεν είχαν επιλέξει. Αυτό είναι το βασικό φαινόμενο που μελετάμε. Στους ενήλικες πιθανότατα να αρέσει λιγότερο κάτι που δεν επέλεξαν ακόμα κι αν δεν είχαν καμία πραγματική προτίμηση. Και τα μωρά, φαίνεται πως κάνουν το ίδιο, δεν προτιμούν το μη επιλεγμένο αντικείμενο, ακριβώς επειδή δεν αποτέλεσε πρότερη επιλογή ή προτίμηση» καταλήγει η ερευνητική ομάδα.