Κάντε το σπίτι σας να μυρίζει υπέροχα

Οσον αφορά το σπίτι μας, αν ένας χώρος μυρίζει όμορφα, είναι ένδειξη καθαριότητας, αλλά και ευχάριστης διαμονής μας σε αυτό.
8 Οκτωβρίου 2020 | 11:00

Το µυστικό όµως για ένα σπίτι που µυρίζει όµορφα δεν είναι απλώς το να ψεκάσουµε άρωµα. Στην πραγµατικότητα, ένα καθαρό σπίτι πρέπει να µυρίζει ουδέτερα. Δεδοµένου βέβαια ότι τα κατοικίδια, το µαγείρεµα και η καθηµερινότητα καθιστούν αδύνατο κάτι τέτοιο, στόχος µας πρέπει να είναι ένας χώρος που αναδίδει µια µυρωδιά φρεσκάδας. Ας δούµε λοιπόν πώς θα καταφέρουµε να εξουδετερώσουµε τις δυσάρεστες µυρωδιές και να εξασφαλίσουµε έναν χώρο που µυρίζει υπέροχα.

Εξουδετερώνουμε τις δυσοσμίες…

Ανοίγουμε τα παράθυρα

Πρόκειται για τον πιο απλό τρόπο να ξεφορτωθούμε τις δυσοσμίες. Ακόμα κι όταν έξω έχει κρύο, το σπίτι πρέπει να αερίζεται έτσι ώστε να δραπετεύουν οι μυρωδιές, ειδικά αν έχουμε μαγειρέψει νωρίτερα ή έχουμε βάψει.

Αντιμετωπίζουμε την υγρασία

Η υγρασία είναι ο υπ’ αριθμόν 1 παράγοντας για τις άσχημες μυρωδιές του σπιτιού. Η λύση στο πρόβλημά μας είναι ο αφυγραντήρας, ο οποίος δεσμεύει την περιττή υγρασία και την περιορίζει σε επίπεδα κάτω του 60%. Παράλληλα, απομακρύνουμε τα χαλιά από τους χώρους του σπιτιού με πολλή υγρασία, όπως το μπάνιο, και έχουμε τον νου μας στις μικρές πηγές υγρασίας. Φροντίζουμε οι πετσέτες να έχουν στεγνώσει πλήρως προτού τις ρίξουμε στον κάδο με τα άπλυτα και ανά δύο εβδομάδες αντικαθιστούμε το σφουγγάρι του νεροχύτη. Βέβαια και πάλι δεν ξεχνάμε να αερίζουμε συχνά.

Δεν παραμελούμε τα αυτονόητα

Ο κάδος σκουπιδιών, το κρεβάτι του σκύλου, ο κάδος για τις πάνες του μωρού, η άμμος της γάτας και το σιφόνι του νεροχύτη είναι σημεία που κάνουν τον χώρο να μυρίζει άσχημα. Οσο αυτονόητο κι αν φαντάζει αυτό, από ένα σημείο και μετά η όσφρησή μας συνηθίζει ακόμα και τις δυσάρεστες μυρωδιές, με αποτέλεσμα να παύουν να μας ενοχλούν τόσο. Δεν παραλείπουμε λοιπόν να καθαρίζουμε τον κάδο σκουπιδιών μία φορά τον μήνα και να πετάμε κάθε ημέρα τα σκουπίδια. Για να εξουδετερώσουμε τις άσχημες μυρωδιές που πηγάζουν από τον νεροχύτη, ρίχνουμε στο σιφόνι μια γενναιόδωρη ποσότητα ξιδιού ή τοποθετούμε μισό λεμόνι. Αν έχουμε γάτα, τρίβουμε στην άμμο της μερικά χρησιμοποιημένα φύλλα τσαγιού, τα οποία έχουμε νωρίτερα στεγνώσει. Τα φύλλα τσαγιού έχουν αντιβακτηριδιακές ιδιότητες ενώ παράλληλα απορροφούν τις άσχημες οσμές.

Κάνουμε επιδρομή στο ψυγείο

Τα αποφάγια και ορισμένα τρόφιμα που – λανθασμένα – νομίζουμε ότι κρατούν για πάντα κάνουν το ψυγείο και κατ’ επέκταση τον χώρο μας να μυρίζει άσχημα. Μία φορά στις 15 ημέρες φροντίζουμε να επιβεβαιώνουμε πως ό,τι περιέχει το ψυγείο μας είναι φρέσκο. Δεν ξεχνάμε επίσης ότι και αυτό θέλει το πλύσιμό του. Οπότε μία φορά τον μήνα βγάζουμε τα αποσπώμενα συρτάρια και ράφια και τα μουλιάζουμε σε καυτό νερό μαζί με απορρυπαντικό για τα πιάτα. Για την καθαριότητα του υπόλοιπου ψυγείου ανακατεύουμε μία δόση καυτού νερού με λευκό ξίδι και λίγες σταγόνες καθαριστικό πιάτων. Στη συνέχεια ξεβγάζουμε με ένα υγρό, καθαρό πανί.

Καθαρίζουμε τις μαλακές επιφάνειες

Τα χαλιά, τα παπλώματα, οι κουρτίνες και οι μαξιλαροθήκες του καναπέ είναι μαγνήτες για τις μυρωδιές και τα βακτήρια. Πλένουμε στο πλυντήριο όσα γίνεται και αν έχουμε τη δυνατότητα καθαρίζουμε τα υπόλοιπα με ατμό. Ενας έξυπνος τρόπος για να μυρίζουν τα χαλιά μας υπέροχα είναι να φτιάξουμε το δικό μας αποσμητικό. Ανακατεύουμε μία δόση μαγειρικής σόδας με ένα αιθέριο έλαιο της επιλογής μας, εφαρμόζουμε το μείγμα στο χαλί και έπειτα από μερικές ώρες καθαρίζουμε με την ηλεκτρική σκούπα. Το χαλί και ο χώρος μας θα μυρίζουν υπέροχα!

Φέρνουμε στον χώρο τις όμορφες μυρωδιές…

Εκμεταλλευόμαστε τα αρωματικά κεριά

Ολοι έχουμε στα σπίτια μας αρωματικά κεριά. Ενας έξυπνος τρόπος για να τα εκμεταλλευθούμε στο έπακρο είναι να τα τοποθετήσουμε σε ένα γυάλινο μπολ μέσα στο οποίο έχουμε ρίξει κόκκους καφέ. Καθώς το κερί θα ζεσταίνει τους κόκκους, αυτοί θα απελευθερώνουν το άρωμά τους, χαρίζοντας μια υπέροχη μυρωδιά στην ατμόσφαιρα.

Διακοσμούμε με αρωματικά φυτά

Φυτά όπως ο ευκάλυπτος, το δεντρολίβανο και το θυμάρι, εκτός από το ότι ομορφαίνουν τον χώρο, του χαρίζουν και ένα άρωμα φρεσκάδας. Φυλάμε σε ένα βάζο στην τουαλέτα μερικά φύλλα από το αρωματικό φυτό της αρεσκείας μας και κάθε φορά που θα κάνουμε ένα ζεστό μπάνιο ο ατμός και η υγρασία θα ενεργοποιούν τα αιθέρια έλαια του φυτού.

Φτιάχνουμε το δικό μας ποτ πουρί…

Το ποτ πουρί από αποξηραμένα λουλούδια ή φρούτα εκτός από το ότι είναι παλιομοδίτικο μαζεύει και πολλή σκόνη. Μπορούμε να αναδημιουργήσουμε τη «μαγεία» ρίχνοντας νερό, φέτες λεμονιού, πορτοκαλιού και κανέλα σε μια μικρή κατσαρόλα. Αφήνουμε την κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά μέχρι η γλυκιά μυρωδιά να απλωθεί στον χώρο.

..και το δικό μας αρωματικό σπρέι

Στο εμπόριο είναι διαθέσιμη μια μεγάλη ποικιλία αιθέριων ελαίων, από δεντρολίβανο μέχρι βανίλια. Βρίσκουμε αυτό που μας αρέσει περισσότερο και φτιάχνουμε το δικό μας αρωματικό σπρέι, αναμειγνύοντας σε ένα μπουκάλι με ψεκαστήρα 150 ml νερό με 15 σταγόνες αιθέριο έλαιο. Ετσι ο χώρος θα μυρίζει υπέροχα χωρίς να επιβαρυνθεί με χημικά.

Πρόσφατα Άρθρα
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version