Πώς θα καθαρίσουμε τα ρούχα του παιδιού όσο το δυνατόν καλύτερα

Υπάρχουν κάποια συνηθισμένα λάθη που πρέπει να αποφεύγουμε προκειμένου να μη σπαταλάμε ενέργεια και να καθαρίζουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τα ρούχα της οικογένειάς μας χωρίς να τα φθείρουμε
8 Οκτωβρίου 2020 | 09:10

Το πλύσιµο των ρούχων είναι µια αγγαρεία που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια στο νοικοκυριό. Αν είχατε ρωτήσει ποτέ τη γιαγιά σας, θα σας είχε πει πόσο κόπο απαιτούσε το πλύσιµο των σεντονιών και το στύψιµό τους. Στις µέρες µας θα λέγαµε ότι η µπουγάδα είναι µια εύκολη διαδικασία. Σίγουρα, πρέπει να µαζέψουµε και να ξεχωρίσουµε τα ρούχα βάσει χρώµατος, αλλά τη «βαριά δουλειά» την κάνει το πλυντήριο. Παρ’ όλα αυτά και η µπουγάδα έχει τα µυστικά της.

Πριν από το πλύσιμο…

 

Εξαφανίζουμε τους λεκέδες

 

  • Για εγγυημένη καθαριότητα, απομακρύνουμε τους λεκέδες προτού ρίξουμε τα ρούχα στο πλυντήριο.
  • Για φρέσκο λεκέ από λάδι ρίχνουμε τοπικά πούδρα μωρών (ταλκ) και την αφήνουμε ώστε να απορροφήσει το λάδι. Στη συνέχεια, τινάζουμε και τρίβουμε το σημείο με λίγο απορρυπαντικό.
  • Πλένουμε το ρούχο στο πλυντήριο κανονικά και ο λεκές θα εξαφανιστεί.
  • Για λεκέ από μελάνι σε βαμβακερό ύφασμα, μουλιάζουμε το σημείο για λίγα λεπτά σε χλιαρό γάλα, ενώ αν το ύφασμα είναι συνθετικό το τρίβουμε με μια λεμονόκουπα.
  • Για επίμονες μυρωδιές και «κιτρινίλες» προσθέτουμε μαγειρική σόδα στη σκόνη πλυντηρίου σε αναλογία 1 προς 2.

Διαβάζουμε τα σήματα στις ετικέτες των ρούχων

 

Οσο έμπειροι και αν είμαστε στο πλύσιμο των ρούχων, σίγουρα δεν γνωρίζουμε τι σημαίνουν όλα τα σύμβολα που υπάρχουν στις ετικέτες τους. Καλό είναι λοιπόν να συμβουλευόμαστε τα σύμβολα και να ακολουθούμε τις οδηγίες.

Ελέγχουμε τα ρούχα

 

Προτού ρίξουμε τα ρούχα στο πλυντήριο φροντίζουμε να τα κουμπώνουμε και να κλείνουμε το φερμουάρ τους, έτσι ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες να «πιάσουν» κάποιο άλλο ύφασμα κατά το πλύσιμο. Σίγουρα δεν θέλουμε το φερμουάρ του τζιν μας να πιαστεί στη δαντελένια μπλούζα μας.
Τα γυρνάμε ανάποδα
Για να αποφύγουμε το ξεθώριασμα των ρούχων, δεν ξεχνάμε να τα γυρίζουμε ανάποδα προτού τα βάλουμε για πλύσιμο. Ειδικά οι μπλούζες με στάμπες πρέπει πάντα να πλένονται ανάποδα για να μη χαλάσουν.

Δεν παραγεμίζουμε το πλυντήριο

 

Το παραγέμισμα του πλυντηρίου μπορεί να φαίνεται ο εύκολος τρόπος για να ξεμπερδεύουμε με τα άπλυτα, όμως δεν κάνει καλό στα ρούχα μας. Αφενός έτσι μειώνεται η αποτελεσματικότητα της πλύσης, αφετέρου αυξάνεται η τριβή μεταξύ τους. Φροντίζουμε να γεμίζουμε το πλυντήριο κατά 80% και όχι τελείως.

Στο πλύσιμο…

 

Χρησιμοποιούμε τσάντα πλυντηρίου

 

Η τσάντα πλυντηρίου μπορεί να γίνει ο καλύτερος φίλος των πιο ευαίσθητων ρούχων μας, για παράδειγμα των εσωρούχων μας. Είναι επίσης ιδανική για τις κάλτσες και τα ρούχα του μωρού, τα οποία είναι τόσο μικρά που μπορεί να μπερδευτούν μέσα σε άλλα ρούχα και να χαθούν. Βάζοντας όλα τα ζευγάρια κάλτσες μέσα σε μια τσάντα δεν πρόκειται να τις χάσουμε ξανά.

Δεν βάζουμε πάντα μαλακτικό

 

Αν και ομολογουμένως χαρίζει υπέροχο άρωμα, καλό είναι να αποφεύγουμε το μαλακτικό όταν πλένουμε πετσέτες, καθώς τείνει να σκληραίνει το ύφασμά τους, κάνοντάς τις λιγότερο απορροφητικές. Tip: Για αφράτες και απαλές πετσέτες προτιμούμε να προσθέσουμε ένα φλιτζάνι λευκό ξίδι αντί για μαλακτικό.

Ρυθμίζουμε την ποσότητα απορρυπαντικού

 

Σχεδόν όλοι μας είμαστε ένοχοι για υπερβολική χρήση απορρυπαντικού. Ωστόσο, περισσότερο απορρυπαντικό δεν σημαίνει περισσότερη καθαριότητα. Η περιττή ποσότητα απορρυπαντικού μένει πάνω στα ρούχα κάνοντάς τα πιο θαμπά. Δοκιμάζουμε να χρησιμοποιήσουμε τη μισή ποσότητα απορρυπαντικού από αυτή που βάζουμε συνήθως και μισό φλιτζάνι μαγειρικής σόδας. Ετσι, θα εξοικονομήσουμε απορρυπαντικό και θα έχουμε καθαρά ρούχα.

Προσέχουμε τη θερμοκρασία του νερού

 

Το καυτό νερό μπορεί να καταστρέψει ένα ύφασμα, ενώ το κρύο δεν σκοτώνει τα βακτήρια. Για να εξακριβώσουμε ποια θερμοκρασία νερού αντιστοιχεί σε κάθε ρούχο, συμβουλευόμαστε την ετικέτα του.

Πού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καυτό νερό

 

Σε λευκά βαμβακερά ρούχα που ακουμπούν απευθείας το σώμα, εσώρουχα, κλινοσκεπάσματα, πετσέτες κουζίνας, πετσέτες μπάνιου, έντονα λερωμένα ρούχα ή ρούχα με λιπαρούς λεκέδες.

  • Καθαρίζει τους λιπαρούς λεκέδες και απολυμαίνει υφάσματα με βακτήρια ή μύκητες.
  • Μπορεί να ξεθωριάσει τα χρώματα, να αφήσει στάμπες από το απορρυπαντικό και να συρρικνώσει μερικά υφάσματα.

Πού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ζεστό νερό

 

Σε τεχνητά υφάσματα, όπως νάιλον, πολυεστέρα, spandex και ρεγιόν, καθώς και σε ελαφρώς λερωμένα ρούχα.

  • Βοηθά στη διάλυση των απορρυπαντικών σε σκόνη και προσφέρει μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας συγκριτικά με το καυτό νερό.
  • Μπορεί να ξεθωριάσει μερικά χρώματα και δεν αφαιρεί τους έντονους λεκέδες.

Πού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κρύο νερό

 

Σε σκούρα και φωτεινά χρώματα, καθώς και σε λεπτά υφάσματα.

  • Είναι η πιο οικονομική και ενεργειακά αποδοτική θερμοκρασία νερού, λιγότερο πιθανό να συρρικνώσει ή να φθείρει τα ρούχα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε ύφασμα.
  • Είναι λιγότερο αποτελεσματικό στην αφαίρεση λεκέδων και δεν απολυμαίνει τα ρούχα.

Μετά το πλύσιμο…

 

Στέγνωμα

 

Ως γνωστόν, ο ήλιος διώχνει την ανεπιθύμητη υγρασία και σκοτώνει τα βακτήρια. Επομένως, η έκθεση στο φως του ήλιου είναι ο καλύτερος τρόπος να στεγνώσουμε τα φρεσκοπλυμένα ρούχα μας. Βρίσκουμε εκείνο το σημείο στο μπαλκόνι μας που το βλέπει περισσότερο ο ήλιος ή που φυσάει πιο έντονα και τοποθετούμε εκεί την απλώστρα. Αν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε στεγνωτήρα, ρίχνουμε μέσα μια μπάλα τους τένις, ώστε οι πετσέτες μας να βγουν πιο αφράτες και απαλές.

Απλωμα

 

Τα πλυμένα ρούχα πρέπει να απλώνονται απευθείας και μάλιστα τεντωμένα για να μη ζαρώσουν, αλλά και για να στεγνώσουν ομοιόμορφα. Φροντίζουμε να τοποθετούμε τα μανταλάκια σε σημεία που δεν θα αφήσουν σημάδι (π.χ. στις μασχάλες).

Οσον αφορά τα μάλλινα ρούχα, δεν τα κρεμάμε ποτέ όσο είναι βρεγμένα. Τα απλώνουμε οριζοντίως στην απλώστρα (ιδανικά στην αρχή πάνω σε πετσέτες), έτσι ώστε να στεγνώσουν χωρίς να χάσουν το σχήμα τους.

Καθαρό πλυντήριο = καθαρά ρούχα

 

Χρησιμοποιούμε το πλυντήριο για να πλύνουμε τα ρούχα μας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται και αυτό το καθάρισμά του.

  • Μετά από κάθε πλύση, αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα του κάδου ώστε να στεγνώσει το νερό. Διαφορετικά, θα αναπτυχθούν βακτήρια και το πλυντήριο θα μυρίζει άσχημα.
  • Αφαιρούμε και πλένουμε συχνά τη θήκη του απορρυπαντικού, ειδικά αν χρησιμοποιούμε απορρυπαντικό σε σκόνη.
  • Για να απολυμάνουμε τον κάδο, εκτελούμε 2-3 φορές τον χρόνο έναν κύκλο πλύσης στους 90°C, τοποθετώντας στη θήκη του απορρυπαντικού λευκό ξίδι ή μαγειρική σόδα.
Πρόσφατα Άρθρα
Γιατί πρέπει να μιλάμε περισσότερο στα παιδιά μας 23 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Άγιος Βασίλης: Μήπως το παιδί τον φοβάται; 23 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Εφηβεία: 3 tips για καλύτερη επικοινωνία 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Γιατί με αγνοεί το παιδί; 22 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι σχέση έχει η δημιουργικότητα με την αυτοπεποίθηση; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:29
Πώς συνδέεται ο χαρακτήρας του παιδιού με τον ύπνο; 21 Δεκεμβρίου 2024, 07:28
Χριστούγεννα: Να κρατήσουμε ζωντανό τον μύθο του Άγιου Βασίλη; 20 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Για να εμφυσήσoυμε την καλοσύνη στα παιδιά μας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Απλά tips για να δημιουργήσετε υγιή προσκόλληση με το παιδί σας 19 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Μοναξιά: Πώς βοηθάμε τους εφήβους μας να την αντιμετωπίσουν; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Πόσα δώρα να κάνουμε στο παιδί τα Χριστούγεννα; 18 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Social media: «Φίλος» ή απειλή; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
«Συναισθηματικοί managers»: Μη γίνετε τέτοιοι γονείς 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Τι είδους άτομο θέλετε να γίνει το παιδί σας; 17 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
Επιτυχημένα παιδιά: Το soft skill που είναι πιο χρήσιμο κι απ’ το IQ 16 Δεκεμβρίου 2024, 08:00
imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version