Ο φόβος αποτελεί το βασικότερο συναίσθημα που μπορεί να βιώσει κανείς ως αποτέλεσμα της συνειδητοποίησης ενός είτε πραγματικού είτε πλασματικού κινδύνου, μιας ενδεχόμενης απειλής. Αν και γένος «αρσενικού» δεν αναγνωρίζει φύλο, ηλικία, τάξη ή σωματοδομή, αφού σε κάθε περίπτωση μπορεί να βρει τον τρόπο να «φωλιάσει» μέσα σε κάθε άνθρωπο, καταλαμβάνοντας την πολύτιμη θέση της λογικής και της ψυχραιμίας. Ο μοναδικός τρόπος για να αφοπλίσουμε τον φόβο είναι τον θέσουμε στο επίκεντρο και «κοιτώντας» τον κατάματα να μιλήσουμε για αυτόν, ζητώντας βοήθεια. Υπό αυτό το πρίσμα ρίχνουμε μια αναλυτική ματιά στους μεγαλύτερους φόβους που αντιμετωπίζουν οι άνδρες καθημερινά, ακόμα και σιωπηλά.
Είμαι αρκετά καλός μπαμπάς;
Αυτή η ανησυχία μπορεί να σχετίζεται με την ιδιότητα του συντρόφου, του συζύγου ή και του πατέρα ή ακόμα και του επαγγελματία. Πίσω από αυτό το ερώτημα συνήθως «κρύβεται» ο φόβος της αποτυχίας που «κρατά» από το χέρι την ντροπή ή τον φόβο ότι θα απογοητεύσουν τα άτομα γύρω τους. Ισως πάλι να φοβούνται ότι η αποτυχία αποτελεί κάτι που θα τους καθορίσει ή ότι δεν θα συναντήσουν παλαιότερα κοινωνικά «πρότυπα» που τους θέλουν «προστάτες» του σπιτιού. Σε κάθε περίπτωση η αποτυχία είναι το τελευταίο πράγμα που θα πρέπει κανείς να φοβάται, μιας και αποτελεί το στάδιο που περνά κανείς για να φτάσει την επιτυχία, είτε την προσωπική είτε την επαγγελματική. Οι στόχοι, οι ενέργειές σας και τα ρίσκα αποτελούν μερικά από αυτά που μπορεί να καθορίζουν το άτομο. Η αποτυχία από την άλλη είναι κάτι που βιώνουμε όλοι προς την επίτευξη των στόχων.
Πόσο θα αντέξει η καρδιά μου;
Αν και ο φόβος του εμφράγματος καραδοκεί για τους περισσότερους άνδρες, συνήθως έρχεται στο προσκήνιο στο άκουσμα ότι κάποιο κοντινό πρόσωπο στη μέση ηλικία έπαθε έμφραγμα. Για να μειωθεί τόσο ο φόβος αλλά πολύ περισσότερο ο κίνδυνος, η διατήρηση του φυσιολογικού βάρους, η άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή και η καταπολέμηση του στρες είναι κομβικής σημασίας, αφού συμβάλλουν στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος. Για την υγεία της ανδρικής καρδιάς αλλά και των πνευμόνων είναι εξίσου σημαντική η διακοπή του τσιγάρου, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η καρδιά προειδοποιεί «εγκαίρως» όταν κάτι δεν πάει καλά, με συμπτώματα όπως πόνος, τσιμπήματα ή κάψιμο στο στήθος, δύσπνοια, φτερουγίσματα και ταχυπαλμίες. Συμπτώματα που ακόμα και αν έχουν διάρκεια λίγων λεπτών και έπειτα υποχωρούν, θα πρέπει να οδηγήσουν τον άνδρα στον γιατρό.
Κι αν χάσω τα μαλλιά μου;
Μία ανησυχία που περνά συνήθως στα «ψιλά γράμματα» αφορά την αραίωση των μαλλιών, που επηρεάζει την αυτοπεποίθησή των ανδρών, ειδικά αν εκδηλωθεί σε νεαρή ακόμα ηλικία. Η αραίωση και η λέπτυνση της τρίχας είναι αναμενόμενες, σύμφωνα με τους ειδικούς, κοντά στην ηλικία των 50-55 ετών. Νωρίτερα και εφόσον υπάρχει κληρονομική επιβάρυνση, ενδεχομένως να εκδηλωθεί τριχόπτωση (ανδρογενετική αλωπεκία) είτε κοντά στη νεαρή ηλικία των 20 ετών είτε αργότερα, γύρω στα 35. Επειδή όμως η τριχόπτωση μπορεί να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες, η επίσκεψη στον γιατρό είναι απαραίτητη, μιας και εκείνος θα καθορίσει περί τίνος πρόκειται, χορηγώντας και την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, η οποία μπορεί να αναστρέψει ή να καθυστερήσει την εξέλιξη της τριχόπτωσης. Ταυτόχρονα δεν πρέπει να ξεχνούν ότι σήμερα έχουν στη διάθεσή τους και τις επεμβατικές λύσεις, όπως η μεταμόσχευση μαλλιών.
Κι αν με θεωρήσουν αδύναμο;
Η αδυναμία είναι κάτι που αποφεύγουν οι περισσότεροι άνδρες, καθώς θεωρούν ότι είναι κάτι κακό ή μη αξιόλογο, όταν στην πραγματικότητα αποτελεί μια πραγματικότητα, κοινή για όλους τους ανθρώπους. Την αδυναμία συνήθως συνοδεύει το αίσθημα της ντροπής ή της ενοχής, πράγμα που πιθανότατα να οφείλεται στη στερεοτυπική αφήγηση που θέλει τον άνδρα ρωμαλέο, δυνατό και σκληρό, δίχως φυσικά αδυναμίες. Σήμερα, μπορούμε να πούμε με μεγάλη βεβαιότητα πως ένας άνδρας μπορεί να είναι όλα αυτά και ακόμα περισσότερα, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα στιγμές αδυναμίας, δίχως αυτές να «μειώνουν» τις αρετές του. Οι άνδρες είναι σημαντικό να αφήνουν τις αδυναμίες τους να φανούν, καθώς η εξέλιξη θα έρθει μόνο μετά την αναγνώριση των τρωτών σημείων. Εκείνος που είναι ειλικρινής με όλα όσα βιώνει και αισθάνεται και είναι πρόθυμος να είναι ευάλωτος αποδεικνύει ακράδαντα τη δύναμή του.
Μήπως τρέχει κάτι με τον προστάτη;
Ενα άγχος που αδιαμφισβήτητα απασχολεί τους άνδρες σχετίζεται με τα προβλήματα του προστάτη και την επίδραση που θα έχουν στην υγεία του, όπως και στη σεξουαλική του λειτουργία. Παρότι ο μεγαλύτερος φόβος των ανδρών σχετίζεται με την κακοήθεια του προστάτη, τελικά το συνηθέστερο πρόβλημα φαίνεται να είναι αυτό της καλοήθους υπερπλασίας, όπως και της φλεγμονής του. Για αυτό είναι σημαντικό μετά την ηλικία των 50 ετών οι άνδρες να είναι συνεπείς με το ετήσιο προληπτικό ραντεβού τους στον ουρολόγο, το οποίο θα πρέπει να γίνεται νωρίτερα στην περίπτωση εκδήλωσης συμπτωμάτων, όπως η συχνουρία ή και η καθυστέρηση στην ούρηση. Παράλληλα, θα ήταν καλό να μην αμελείτε τον ρόλο που διαδραματίζει η διατροφή, μιας και έρευνες αποκαλύπτουν ότι συγκεκριμένα η μεσογειακή συνδέεται με την καλή κατάσταση του συγκεκριμένου αδένα.