Κοροναϊός : «Επικίνδυνη πλάνη» η ανοσία της αγέλης τονίζουν διακεκριμένοι ερευνητές

Οι υπογράφοντες, που προέρχονται από διαφορετικές χώρες, αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον για την ανοσία της αγέλης προκύπτει από την «εκτεταμένη απογοήτευση και τη φθίνουσα εμπιστοσύνη», ως αποτέλεσμα της επαναφοράς των περιοριστικών μέτρων σε πολλές χώρες που βιώνουν δεύτερο επιδημικό κύμα
15 Οκτωβρίου 2020 | 14:00

Η ιδέα της καταπολέμησης της πανδημίας του κοροναϊού μέσω της ανοσίας της αγέλης είναι «επικίνδυνη πλάνη που δεν στηρίζεται σε επιστημονικά στοιχεία», αναφέρουν 80 ερευνητές σε επιστολή που δημοσίευσαν στο Lancet.

Οι υπογράφοντες, που προέρχονται από διαφορετικές χώρες, αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον για την ανοσία της αγέλης προκύπτει από την «εκτεταμένη απογοήτευση και τη φθίνουσα εμπιστοσύνη», ως αποτέλεσμα της επαναφοράς των περιοριστικών μέτρων σε πολλές χώρες που βιώνουν δεύτερο επιδημικό κύμα.

Η σωτηρία μας δεν περνά από την ανοσία της αγέλης

 

Η πεποίθηση ότι η σωτηρία του πλανήτη θα κριθεί από την προστασία των ευάλωτων και τη μετάδοση του ιού στους λιγότερο ευπαθείς είναι λανθασμένη, τονίζουν. «Η ανεξέλεγκτη μετάδοση στους νεότερους αυξάνει τον κίνδυνο για σημαντική νοσηρότητα και θνητότητα σε ολόκληρο τον πληθυσμό. Εκτός από το ανθρώπινο κόστος, κάτι τέτοιο θα επηρέαζε το εργατικό δυναμικό στο σύνολό του και θα ασκούσε τεράστιες πιέσεις στα συστήματα υγείας».

Οι υπογράφοντες ειδικεύονται σε τομείς όπως η δημόσια υγεία, η επιδημιολογία, η ιατρική, η παιδιατρική, η κοινωνιολογία, η ιολογία, τα λοιμώδη νοσήματα, τα συστήματα υγείας, η ψυχολογία, η ψυχιατρική, οι υγειονομικές πολιτικές και τα μαθηματικά μοντέλα. Περιλαμβάνουν επιστήμονες που ανήκαν στη συμβουλευτική επιτροπή της βρετανικής κυβέρνησης, όπως ο πρώην επικεφαλής επιστήμων Σερ Ντέιβιντ Κινγκ, και ο πρώην επικεφαλής του ΠΟΥ, Άντονι Κοστέλο.

Αδύνατη και ανήθικη η απομόνωση των ευπαθών

 

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η ανοσία μετά την ανάρρωση από κοροναϊό έχει σημαντική διάρκεια, εξηγούν, προσθέτοντας ότι οι ευπαθείς θα μπορούσαν να κινδυνεύουν για άγνωστο διάστημα στο μέλλον και είναι αδύνατο να προστατευτούν.

«Η παρατεταμένη απομόνωση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού είναι πρακτικά αδύνατη και απολύτως ανήθικη», σημειώνουν, καλώντας σε πράξεις που θα μειώσουν τη διασπορά του ιού στον πληθυσμό.

«Είναι απολύτως αναγκαίο να δράσουμε αποφασιστικά και άμεσα», συνεχίζουν. «Θα πρέπει να εφαρμοστούν εκτεταμένα αποτελεσματικά μέτρα που περιορίζουν και ελέγχουν τη μετάδοση. Τα μέτρα πρέπει να υποστηριχτούν από οικονομικά και κοινωνικά προγράμματα που ενθαρρύνουν τις αντιδράσεις των κοινοτήτων και αντιμετωπίζουν τις ανισότητες που έχει οξύνει περαιτέρω η πανδημία».

Ανάγκη προστασίας των εργαζομένων

 

Αυτά τα μέτρα θα χρειαστούν για «να μειώσουν τη μετάδοση και να επιδιορθώσουν τα αναποτελεσματικά συστήματα διαχείρισης της πανδημίας, προκειμένου να αποτρέψουν μελλοντικά lockdown». Αν ο αριθμός των λοιμώξεων μπορεί να περιοριστεί σε χαμηλά επίπεδα, θα είναι εφικτό ο ιός να καταπολεμηθεί μέσα από «ένα αποτελεσματικό και ενιαίο» σύστημα τεστ, ιχνηλάτησης, απομόνωσης και υποστήριξης, «προκειμένου η ζωή να μπορεί να επιστρέψει σχεδόν στους κανονικούς της ρυθμούς και να μην υπάρχει ανάγκη για γενικευμένα μέτρα. Η προστασία των οικονομιών μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον έλεγχο του κοροναϊού. Πρέπει να προστατεύσουμε το εργατικό δυναμικό μας και να αποφύγουμε τη μακροχρόνια αβεβαιότητα».

Έχουν υπάρξει περιπτώσεις χωρών που τα κατάφεραν. Ανάμεσά τους, όπως λένε, η Ιαπωνία, το Βιετνάμ και η Νέα Ζηλανδία.

«Τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα: Ο έλεγχος της διασποράς του κοροναϊού στην κοινότητα είναι ο καλύτερος τρόπος να προστατεύσουμε τις κοινωνίες και τις οικονομίες μας, μέχρι να φτάσουν τους επόμενους μήνες αποτελεσματικά εμβόλια και φάρμακα. Δεν έχουμε περιθώρια για περισπασμούς που υπονομεύουν την αποτελεσματική μας απόκριση. Είναι ζωτικό να δράσουμε άμεσα βάσει των στοιχείων».

Την επιστολή υπογράφουν ερευνητές από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, την Ιταλία, το Ισραήλ, τη Μαλαισία, την Ισπανία, την Ιρλανδία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αυστραλία, την Ολλανδία, την Ελβετία και τον Καναδά.

Πηγή: www.theguardian.com

imommy.gr © 2024 - All Rights Reserved
Exit mobile version