Υλικά για 5-6 μερίδες

 

1 κιλό σκληρά αχλάδια

3 φλιτζάνια νερό

½ φλιτζάνι ζάχαρη

Φλούδα λεμονιού

Χυμό ενός λεμονιού

Αστεροειδή γλυκάνισο

4 καρφάκια γαρίφαλο

 

Εκτέλεση

 

1. Καθαρίζετε τα αχλάδια, αφαιρείτε τα κουκούτσια τους, τα κόβετε στα τέσσερα και τα βάζετε σε ένα μπολ με νερό και χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν.

2. Σε μια κατσαρόλα βάζετε το νερό να βράσει, ρίχνετε τα αχλάδια και τη ζάχαρη, ανακατεύετε και τα αφήνετε να σιγοβράσουν επί 10 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτετε τη φλούδα λεμονιού και τα σιγοβράζετε όλα μαζί για άλλα 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα αχλάδια, αλλά προσέχετε να μη λιώσουν.

3. Αν το σιρόπι είναι πολύ αραιό, αφαιρείτε τα αχλάδια με μια τρυπητή κουτάλα και αφήνετε το σιρόπι στη φωτιά μέχρι να δέσει. Αλλιώς, κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε τα γαρίφαλα και αφήνετε την κομπόστα να κρυώσει.

4. Τη βάζετε σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα.

 

Tip: Κατά την παρασκευή της δεν πρέπει να την ανακατεύετε γιατί μπορεί το φρούτο να διαλυθεί.