Επί εννιά μήνες οι μαμάδες νιώθουν το μωρό τους να μεγαλώνει μέσα τους και προετοιμάζονται για τον νέο τους ρόλο. Ωστόσο, για τους μπαμπάδες τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά, με τους περισσότερους να συνειδητοποιούν στην πραγματικότητα το γεγονός ότι είναι γονείς όταν αντικρίζουν για πρώτη φορά το μωρό τους. Δεδομένου ότι ο ρόλος του μπαμπάς στο μεγάλωμα των παιδιών δεν είναι επικουρικός, αλλά πρωταγωνιστικός, ο σύντροφός σας μπορεί να αρχίσει να συμμετέχει ενεργά ήδη από τον θηλασμό του μωρού.
Άλλωστε, πολλές γυναίκες έχουν νιώσει απροετοίμαστες μπροστά στο θαύμα του θηλασμού ή έχουν δυσκολευτεί πρακτικά να τα καταφέρουν. Σε καμία περίπτωση όμως δεν χρειάζεται να νιώσετε αβοήθητη. Ο σύντροφός σας μπορεί να σας βοηθήσει και στον θηλασμό.
Πώς μπορεί να βοηθήσει στον θηλασμό ο μπαμπάς
*Κάνοντας τη διαδικασία ευχάριστη
Σίγουρα, ο ρόλος του μπαμπά στον θηλασμό δεν μπορεί παρά να είναι βοηθητικός, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν είναι αμελητέος. Κατά τη διάρκεια του θηλασμού, σκοπός του μπαμπά πρέπει να είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη άνεση της μαμάς. Για παράδειγμα, μπορεί να φέρει μαξιλάρια για να βρει μια βολική θέση θηλασμού η μαμά, να φροντίζει την επαρκή ενυδάτωσή της και να προετοιμάζει υγιεινά σνακ που θα της χαρίσουν ενέργεια, ώστε να φέρει εις πέρας τον θηλασμό. Εν ολίγοις, ο μπαμπάς πρέπει να είναι παρών ώστε να κάνει τη διαδικασία όσο πιο άνετη και ευχάριστη γίνεται.
*Προσφέροντας μασάζ
Πολλές μανούλες ακόμη κι όταν τελειώσει ο θηλασμός δεν θέλουν να σηκωθούν και να αφήσουν το μωρό από την αγκαλιά τους, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα μείνουν ακίνητες σε μια όχι και τόσο άνετη στάση. Αυτή είναι μια καλή ευκαιρία για τον μπαμπά να χαλαρώσει τη σύντροφό του, κάνοντάς της μασάζ στην πλάτη και στον αυχένα. Έτσι, ο νέος μπαμπάς όχι μόνο θα βοηθήσει τη μαμά να “ξεπιαστεί”, αλλά θα νιώσει επίσης ότι συμμετέχει κι ο ίδιος στη διαδικασία του θηλασμού.
*Ενθαρρύνοντάς σας
Η αϋπνία και το άγχος για την ανάπτυξη του μωρού σας σε συνδυασμό με τις ορμονολογικές αλλάγες, μπορούν εύκολα να σας αφήσουν με ελάχιστη υπομονή και ψυχραιμία. Άλλωστε, ειδικά στην αρχή, ο θηλασμός μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία για τη νέα μαμά τόσο σε συναισθηματικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Ο μπαμπάς ωστόσο μπορεί να προσπαθήσει να καθησυχάσει κάπως όλες τις αρνητικές σκέψεις που περνούν από το μυαλό της νέας μαμάς, ενθαρρύνοντάς τη και υπενθυμίζοντάς της πόσο καλά τα πηγαίνει.
*Αναλαμβάνοντας τις περισσότερες δουλειές στο σπίτι
Πέρα από απέραντη ψυχολογική υποστήριξη, η νέα μαμά έχει ανάγκη και από έμπρακτη βοήθεια. Επομένως, καλό θα ήταν ο μπαμπάς να αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος των δουλειών του σπιτιού αυτήν την περίοδο, καθώς και την προετοιμασία των οικογενειακών γευμάτων. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφιερώνει ατελείωτες ώρες σε όλα αυτά. Απλά τακτοποιώντας το σπίτι και μαγειρεύοντας μερικά θρεπτικά, γρήγορα γεύματα θα κάνει την καθημερινότητα της συντρόφου του ευκολότερη.