Σύμφωνα με στατιστικές έρευνες, όλο και περισσότεροι στρέφονται στην αγορά φυσικών καλλυντικών, με βοτανικά εκχυλίσματα, τα οποία παράλληλα σέβονται και το περιβάλλον. Ωστόσο για να γνωρίζετε ακριβώς τι φυτικά καλλυντικά χρησιμοποιείτε, ρίξτε μια ματιά στους παρακάτω όρους. Εγχυμα, εκχύλισμα, λάδι, βάμμα, αιθέριο έλαιο. Ποια η διαφορά τους;
* Έγχυμα: Τα άνθη ή φυλλώδη τμήματα του φυτού εμβαπτίζονται σε ζεστό νερό και αφήνονται για 10 περίπου λεπτά. Έπειτα το φυτό απομακρύνεται με διήθηση και αυτό που απομένει είναι το έγχυμα.
Μάλιστα τα φυσικά καλλυντικά που έχουν αντικαταστήσει το νερό στη σύνθεσή τους με κάποιο βοτανικό έγχυμα, συνήθως από πράσινο τσάι ή τσάι του βουνού θεωρούνται ιδιαίτερα αποτελεσματικά και αντιοξειδωτικά.
* Εκχύλισμα: Τα άνθη, τα φύλλα ή και ο μίσχος του φυτού εμβαπτίζονται σε υδατικό διαλύτη (γλυκερίνη, γλυκόλη, νερό) και αφήνεται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
* Λάδι: Τα άνθη, τα φύλλα ή/ και ο μίσχος του φυτού εμβαπτίζονται σε ένα έλαιο – βάση (πχ αμυγδαλέλαιο, ηλίανθος). Ετσι οι βιταμίνες και οι πολύτιμες ουσίες του ενσωματώνονται στο έλαιο.
* Βάμμα: Αποξηραμένο ή νωπό βότανο που εισάγεται σε διάλυμα αλκοόλης. Διατηρεί όλα τα ενεργά συστατικά του, δεν περιέχει χημικές ουσίες και συντηρητικά και απορροφάται πολύ αποτελεσματικά λόγω της αλκοόλης.
* Αιθέριο έλαιο: Λαμβάνεται από τα άνθη, τα φύλλα, τη ρίζα του φυτού με απόσταξη ή μηχανική παραλαβή. Είναι σύνολο από πτητικές ουσίες που απομονώνονται με διάφορες διεργασίες, όπως απόσταξη. Τα αιθέρια έλαια είναι ιδιαίτερα δραστικοί παράγοντες. Ετσι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται απευθείας στο δέρμα, αλλά μέσα σε διαλύτες (έλαια βάσης, κρέμες ή οινόπνευμα). Εξαίρεση αποτελεί το έλαιο της λεβάντας, το tea tree, το μύρο και το γεράνι, αλλά και πάλι, πρέπει να είναι πιστοποιημένη η ποιότητά τους.